• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ при избор на фабричен капак

Започната от Stefanakis, 22.09.2015 16:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stefanakis

Спрял съм се на два фабрични капака. Първият е Juwel Duolux 100 2x30W цена 216лв. , а вторият е AQUA EL 100x40 Classic 2x30W цена 123,40лв. Това са най-ниските цени на които успях да ги намеря. Заслужава ли си Juwel Duolux по-високата цена? Какво ви е мнението за тези капаци и кой бихте ми препоръчали да купя?

borracho

Мисля че не си струва да даваш толкова много пари. Тук във форума има хора които се занимават професионално с изработка на аквариуми, капаци, и всичко каквото се сетиш. Така хем ще ти го направят както пожелаеш или ще ти предложат варианти, хем ще ти излезе по-ефтино. Потърси tonino, Antuni, Giorgio_Armano и други, те имат и свои теми за тяхната дейност с много снимки.
http://aquariumbg.com/forum/terra-aqua/izrabotka-na-shkafove-i-kapaci-za-akvariumi/
http://aquariumbg.com/forum/akvariumi-i-terariumi/kapaci-za-akvariumi/
http://aquariumbg.com/forum/akva-dizain-armano/akvariumi-i-shkafove-po-porachka/
бъди сеяч, а не разбирач!

Stefanakis

В момента на 100л. аквариум съм с правен капак от ПДЧ, но имам и стъклен. В новия ми се иска да не слагам стъклен и затова искам капака и осветлението да са влагоустойчиви.

discusfen

На този размер има и по мощни лампи т5 39w.Зависи за за какво ще го ползваш но има едно правило за нормално осветление половин ват на литър вода в аквариума.

Penta

Цитат на: discusfen - 22.09.2015 17:57
На този размер има и по мощни лампи т5 39w.
Тези лампи са 85см и не са подходящи за "този размер" .
Важно е при изработката на аквариум да се избере дължината съобразена със стандартен размер лампи, обратния вариант е по-труден. Например еднометров аквариум най-добре да бъде 120см за стандартни 1149 mm T5 лампи или 90см за споменатите 39W.

discusfen

А според теб няма ли да се получи позеленяване на страничните стъкла които ще са на 5 сантиметра от светлината.

Stefanakis

В момента съм с аквариум с дължина 70x36x46 и осветление Т8 3x18w + рефлектори и съм наясно че тези 0.3W на литър ще стигат само за анубиаси и криптокорини, но това е което се предлагат от фирмените. Обмислям варианти за доработка на капака които да включват и вентилатор за охлаждане и затова Juwel Duolux ми се струва по-подходящ. Все още нищо не е решено окончателно, може и да се откажа от фабричен капак. Ясно е че първо ще се спра на капак и после по него ще избирам аквариум. Надявам се да ми помогнете да взема правилното решение.

discusfen

Ще ти кажа защо не съм певърженик на готовите капаци.Нямат цветове по избор.Осветлението в повечето случаи е слабо.Така са направени ,че като почнеш да бъркаш трябва да го местиш.Рибите се стресират от промяната на светлината.Тъмно ти е и не можеш да видиш какво правиш вътре.Тези матрицата ги е пуснала за общия пазар да влезнат в цена.По добрите се продават комплект с аквариум и шкаф.В най добрия случай може да вземеш аквариум с капак без шкаф.И за капак лампите вътре може да са нестандартни и да струват маса пари.

Stefanakis

Днес попаднах и на този капак: www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=aquarium_covers&product=Woha_aquarium_lid_Boxa_de_Luxe_100x40cm_black&n=2 Мисля че неговото осветление ще е задоволително?

Stefanakis

Лампите на този последния капак са както discusfen написа: "нестандартни и да струват маса пари". Отказвам се от идеята за фабричен капак.

discusfen

Колега най лесния вариант е като направиш аквариума с 10 см по висок от предвиденото.Другото ще си дойде на място почти за без пари.Ако няма майстори из оня край ми пиши на лични да ти направя оферта.

Similar topics (5)

19189

Започната от maestro66


Публикации: 8
Прегледи: 3529

15058

Започната от didak


Публикации: 4
Прегледи: 2995

30176

Публикации: 3
Прегледи: 2784

39820

Започната от petar99


Публикации: 14
Прегледи: 5051

13380

Започната от Shtiliqnov


Публикации: 6
Прегледи: 4049