• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

подаване на въздух и проблемите с него

Започната от Stupid_boy, 10.10.2008 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stupid_boy

става пренасищане с каквото и да е. въздуха не е само кислород и въглероден двуокис. явно нещо идва в повече на системата. пак казвам, моята система е много крехка и лесно се вади от баланс. при мене процесите са много бързи и са достойни за изучаване.
за джибрито, може да реша и да сипя на рибките, ама едва ли ще им хареса.

а това просто не желая да коментирам
Цитат
признавам си не четох подробностите
ако беше прочел нещо, щеше да разбереш по какъв повод и от кога са снимките. да, БЕШЕ лайнарник, който сега съм съживил.
вездесъщ модератор....


между другото, темата се отклони много от първоначалната идея. стана голям лайнарник.
МОЛЯ, някой правоимащ да я зачисти или да я изтрие, по собствена преценка. вече нямам претенции по нея.

discus

Stupid_boy не се сърди на никой, не мисля че някой цели да те обиди. Просто е интересно, защо в твоя  случай се проявява такъв феномен. Мисля че темата е полезна на всички и особено на тези които на всяка цена искат конкретен отговор за даден въпрос. В случая е видимо че в акваристиката има невероятни случаи, които противоречат на всичко в книгите.
Мисля никой от писалите по горе не се опитва да реши казуса, а по-скоро да стигне до някакъв извод от какво се получава този ефект. Тъй като аквариума е твой ти си този, който ще реши дали да прави различни експерименти, докато не се стигне до някакъв що годе логичен отговор. Ако държиш темата може веднага да бъде премахната, но пак казвам според мен е доста интересна.
*DRINK*

miTko

Във връзка с темата искам да ви кажа, че след 2 годишно прекъсване, скоро доказах на себе си отново, че редовното мерене на разни параметри  и "вземане на мерки" за коригирането им е най-краткия път към неуспеха!!!!! Няма да съобщавам подробности.
Смятам, че наблюдаването на растенията и обитателите и евентуално тест за органика с калиев перманганат са напълно достатъчно в голяма чат от случаите. 
Разни мои АКВАРИУМИ 

nidkolio

Цитат на: miTko - 21.10.2008 10:05
тест за органика с калиев перманганат

Интересно, би ли казал що за тест е това? За пръв път чувам за подобно нещо. Кажи за какво иде реч.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.


Stupid_boy

опита с обикновенно камъче не доведе до промени в параметрите на водата.
рапорт даден

dido

Цитат на: Stupid_boy - 21.10.2008 01:50

...
а това просто не желая да коментирамако беше прочел нещо, щеше да разбереш по какъв повод и от кога са снимките. да, БЕШЕ лайнарник, който сега съм съживил.
вездесъщ модератор....


Както и да ти чета постовете, не става ясно откога са снимките, нито за какъв гьол като обем става дума, нито колко растения има, нито колко риби има, нито как е поддържан. Наричам гьола ти лайнарник първо заради думите ти по-горе, второ заради това, което се вижда от снимките. В тоя ред на мисли нещо не разбирам горния ти пост ??? Проблем ли виждаш нейде та ми отговаряш така ???

Stupid_boy

прав си, извинявам се за тона вчера. *DRINK*
локвата ми е описана в подписа ми.

dido

Ясно за аквариума, все пак е инфо някакво.

Пробвай следното нещо - напълни в една кофа вода, остави я да престои 1-2 денонощия. Мери пХ, после потопи камъчето и джуркай. Така ще елиминираш влиянието на аките в гьола и ще разбереш джуркането какъв ефект дава върху киселинността.

Джуркането на аките (джибрите) като нищо може да смъкне бая pH-то. Обикновено в лайнарници киселинността пада заради интензивната нитрификация. При разбъркването процеса определено става по-интензивен.

Stupid_boy

да, ще направя този експеримент по-натам и пак ще дам резултат.
'рабъркване' имам и сега, но без промяна. разликата е размера на мехурчетата. направи ми впечатление, че на предишното ( обект на тази тема ) му трябва време за да започне да работи.
интересно е не само киселинността, а и останалите признаци. съгласен съм че колкото и да ми се иска, няма как да почистя идеално и в дълбочина дъното. не е и нужно.

след резултатите от предстоящия експеримент пак ще го умувам.

Joro Vn

    Ако пак ти се повтори същия ефект, като върнеш финните разпръскватели, и не може отново да установиш някаква логична причина, може да намалиш подаването на въздух до толкова, че да спре сриването на ПХ. Или само леко да падне. Задръж после известно време на това ниво, ако трябва седмица- две. След това започни пак плавно да увеличаваш. И мери отново. Възможно е стъпаловидно да достигнеш до желано ниво на подаване- след като установиш ново равновесие. Това също си е експеримент и има какво да се заключи от него. Не знам как си обаче с търпението!  :-) Аз преди време близо година си правех експерименти с течен тор на моя "полигон". Веднъж че трябваше време да се прояви даден ефект, веднъж че влияеше и сезонността.

NO CARRIER

Ако моята логика е вярна, пеха не се променя. Stupid_boy, имаш ли неелектронен тест за сравнение?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stupid_boy

не, нямам, но не мисля че той греши. единствената промяна в постановката е камъчето. след спиране на въздуха са необходими няколко часа за да се възстановят нормалните показания. помпата е далеч от уреда че да му влияе, пък и днес пак е работила цял ден.

все си мисля, не са ли именно бактериите виновни за този срив. по този начин разтварям много повече въздух, който те използват и съответно се развиват по-бързо. консумират кислорода, а в резултат отделят повече гадории, които променят показанието.
далеч съм от идеята че само въздуха променя нещо.
между другото, забелязвам че лудвигията живна покрай тези опити :)

в експеримента с кофа ще включа и етап с бактерии + стара аквариумна вода. мисля че точно тогава нещата ще лъснат. все пак, може и да греша, ама за сега това ми се вижда най-логично.

Stupid_boy

ПРОБЛЕМ!
започнах експеримента с вода от дъното + гъбата от филтъра, но в спокойна вода ( без въздух ) получавам отклонения от 1-2 десети само от преместване на сондата. знам че 1 десета не е от значение, особенно при очакваните отклонения, но ми се иска теста да е възможно най-достоверен.
моля, кажете как най-добре да настроя тестовата постановка. кофата е 5 литра от латекс или нещо подобно. използвам я за сифониране отдавна, сега е измита и изсушена от предишните употреби. датчика виси точно посредата, без да е залепен.

опс, постановката е следната, с леки вариации
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.foto.bg%2Fdata%2F2984%2Fthumbs%2FIMG_9381.JPG&hash=89fec1deaccb671a4c4c4c2a9ffdb0c7fd1942cf
нарочно не съм вадил нищо!
за опита, водата е извадена около 19:30

: 23.10.2008г 21:09ч
приемам че няма забележки по постановката. започвам подаване на въздух през въпросното дълго камъче при налягане 'първо мехурче след 3 минути'. начално пх - вече стабилно 7.62. очаквайте резултати от следващи мерения в този пост.

Similar topics (5)

38061

Публикации: 33
Прегледи: 13650

24119

Публикации: 13
Прегледи: 9832

14566

Публикации: 6
Прегледи: 4098

52706

Започната от vnh


Публикации: 1
Прегледи: 2030

26283

Публикации: 17
Прегледи: 8328