• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.05.2024 08:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аератор - Капак - Конденз - Мухъл

Започната от paraborn, 21.10.2008 16:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

paraborn

   Здравейте

   Върти ми се в галавата един съд ~900х450х450 и не ми дава мира. Джунгла, без аератор, 3-4 анциструса и 5-10 лабиринтови.
   Проблемът е следният. Холът ми всяка зима е на границата от мухлясване, да не кажа че външната стена си леко мухлясва. Трием там с парцали и прочее грозни неща.
   Какъв е начинът за справянето с изпаренията. Ако сложа покривно стъкло, ще успяват ли растенията да компенсират намалената дифузия, а нощем? Има ли реална полза от този стъклен капак? Аератор не искам да слагам.

   Благодаря, бъдете здрави.
   

   

   
http://paraborn.com/
Paragliding Veliko Tarnovo Team

zambo

Стъкленият капак ще те спаси . Той незатваря херметично аквариума , така че не се притеснявай за дифузията .
Ако се опиташ да изравниш стайната температура с тази на водата в аквариума /или поне да са с близки стойности /изпаренията ще намалеят до минимум .
Какво означава , че неискаш аератор ?
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Joro Vn

    Привет и добре дошъл!
    Май това ще са притеснения за по- късен етап от замисъла ти. При този обем... Но може би с повече първоначално четене и форумна помощ ще се стигне до работещ вариант.
    А буквален отговор на въпроса ти- покривното стъкло спира доста голяма част от изпаренията. Моят аквариум е плътно покрит с покривни стъкла. По цялата им периферия има залепена много мека тефлонова лентичка. Точно с цел мах уплътнение. Имам и външен /декоративен/ капак с осветление. Резултат- аквариумът се издува от създаденото вътре налягане, щото няма от къде да излизат газовете. Майтап, разбира се, но резултатът е налице. На растенията не влияе, поне при мен, а съм буквално тип "джунгла", в натурален вид. Има значение обаче растоянието между нивото на водата и покривното стъкло. Особено ако искаш/очакваш надводен цъфтеж. Покривното стъкло има и други + и - . Ще ги оставим за по- нататък.

paraborn

   Моля не гледайте на мен като на "пълна ливада", просто за пръв път ще има аквариум в това жилище и за пръв път ще слагам покривно стъкло.
http://paraborn.com/
Paragliding Veliko Tarnovo Team

malomir

Доколкото виждам хората ти дават напълно разумни съвети.Никой не те има за пълна ливада!Ако тези съвети не ти харесват като такива или обосновката им не виждам какво повече можеш да очакваш от нас.

Raven

Имай предвид че покривните стъкла ще трябва да ги вадиш и миеш през една две седмици защото от изпаренията се покриват с водорасли и котлен камък и спират голяма част от светлината на лампите.

Единственият начин да намалиш изпаренията както вече ти казаха е да изравниш температурата на стаята и аквариума.
Поне при мен в напълно открит 700 л аквариум без капаци такъв ефект имаше.

През зимата не го отоплявах допълнитело и нямаше изпарение,когато веднъж пуснах нагревател  и му повиших температурата с 4-5 градуса спрямо тази в стаята-  стана финландска сауна веднага.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

     Никой не говори за "пълна ливада". Просто си на няколко поста и без по- подробно представяне в тях няма как да гадаем за нивото ти. По- добре да приемем, че си начинаещ, отколкото обратно. Пък и аз така си обяснявам, подробно. Ще ми свикнеш. Ако видиш първите ми постове, форума се разбягваше!  :-D
    Колегите вече ти обясняват за + и - при използване на покривни стъкла. Още малко положителни страни: предпазват от замърсяване с прах и попадане на нежелани нещица във водата, вкл. и живи; Предотвратяват изскачане на някой видови риби. Имал съм вид кориадораси, както и карнигела. Без стъкла, вечер, ... Важи и за много други риби, в стресови ситуации; ако имаш монтирани много близо до повърхността на водата осветителни източници, стъклата ги предпазват от евентуални пръски, които може да са фатални за нагорещена лампа; нещо, за което не съм убеден напълно- без покривни стъкла въздухът отгоре може да бъде и доста студен, което се отразява зле на лабиринтови риби.
     Още отрицателни: лятото с мощно осветление и покривни стъкла, особено при близост на лампите, вътре може да стане супа; ако водата стига почти до покривните стъкла, ще имаш доста проблемен цъфтеж на растенията. 

miTko

Аз съм така - през зимата закривам, през лятото откривам, че и вентилатор пускам. Това е начинът да се съчетаят предимствата и недостатъците.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kalox13

Айде да сложите ,ако можете снимки на вашите покривни стъкла,защото скоро и аз ще правя аква в хола и това нещо ме притеснява, а бих искал да видя за идея.


Мерси Предварително!

Similar topics (5)

48872

Публикации: 9
Прегледи: 5248

27862

Публикации: 5
Прегледи: 6028

15921

Публикации: 4
Прегледи: 3175

10402

Публикации: 7
Прегледи: 6271

54922

Публикации: 10
Прегледи: 4078