• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.05.2024 06:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

подаване на въздух и проблемите с него

Започната от Stupid_boy, 10.10.2008 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

1 десета не е интересна в твоя случай, а и си е горе-долу в нормалната зона на грешка. Ти десетата остави на нас, каж от къде я вадиш тази единица  :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stupid_boy

нали това търсиме и за това правя експеримента :)
следващия експеримент е с чиста вода, после с вода от аквариума, но не от дъното.

между другото, камъчето вече пуска от 2 места, но не много ситни за него мехурчета. пх-7.68 стабилно ( тоест, + 0.06, допустима грешка )
съзнателно няма електроника или електротехника на поне 1 метър от датчик/прибор. лошото е че кофата е на пода, тоест ниска температура, но няма как.

утре сутрин ще докладвам пак. до тогава мисля че съм в рамките на грешката.

Stupid_boy

неочакван, но показателен резултат.
сутринта намерих много силна аерация, с пх 8.1. само намалих въздуха и 20 минути след това вече имах 7.75. това е показателно, че под влиание на аерацията се развиват някакви процеси, които променят измервания параметър. защо, как и какво стои зад тези промени, направо не ми се помисля.
между другото се сетих че в пречиствателните станции има доста големи секции с обилна аерация.
следващо отчитане - довечера. ако няма други постове след този, ще допълня тук за да не раздувам темата.

dido

Е затова ти казах да пробваш първо с чиста чешмяна вода в кофата. Елиминираш влиянието на бацилите. Ако там са стабилни резултатите, значи причината е в бацилите. Ако и в сладка вода варират по същия начин - значи феноменът е чисто физичен.

Спазвай и тези зависимости:
- кабелът на сондата не трябва да е потопен във водата, защото дори и малките ел. потенциали могат да изкривят резултата. Потопи само върхът, на 3-4 см надолу, капчаката и кабела остави навън.
- гледай мерхурчетата въздух да не стигат до ампулата на сондата. Пак ще имаш силно изкривени резултати.

discus

Цитат на: Stupid_boy - 24.10.2008 10:49
неочакван, но показателен резултат.
сутринта намерих много силна аерация, с пх 8.1. само намалих въздуха и 20 минути след това вече имах 7.75. това

Ами невиждам нищо изненадващо, точно така би трябвало да е. Неочакваното е да пада ПХ, при подаването на въздух. Може да пробваш дали след като водата е достатъчно наситена с кислород, ПХ ще се закове на постоянно стойност, в случая примерно 8.

Stupid_boy

вчера ми се наложи да източа превантивно малко вода от аквариума и за това започнах с нея. следващия опит ще е с чешмяна вода.
понеже днес имам доста свободно време, попитах чичко гугъл и той дава ( макар и рядко ) адекватно обяснение на феномена. промените са свързани с алкалността на водата ( параметър, който не мога да премеря ), използването на стаен въздух за аерация и добавянето на бактериални култури. оказва се, че използването на стайния въздух от обитавано помещение с добра дограма и с пушачи в него за аерация, може значително да промени пх-то. оказва се че и метода за аерация ( площта, чрез която се аерира ) също има влияние. искам първо да си изчистя нещата за мене, тогава повече.


-----------------
понеже не съм добър преразказвач, тази статия дава доста добро обяснение защо пх-то ми пада с подаване на въздух и се възстановява с прекратяването му. с изключение на алкалността, познах се в другите причини. статията е за морски аквариуми, но мисля че в пълна сила важи и за сладководните и би било много полезно ако някой я преведе ( и добър преводач не съм ).
също така статията дава обяснение и за тазсутрешния 'феномен'.

поразгледах какво се предлага по онлайн магазините, тест за алкалност не открих. такъв открих при една не точно аквариумно ориентирана фирма: http://www.nik.bg/labs/product.php?product_id=96&category_id=3
( ако модераторите решат че е недопустима реклама, няма да се сърдя )

след като изчетох статията ( и някои други подобни ), мисля че бъдещите ми експерименти се обезмислят. за мен загатката е разрешена.  *DRINK* *DRINK*

Joro Vn

Цитатслед като изчетох статията ( и някои други подобни ), мисля че бъдещите ми експерименти се обезмислят. за мен загатката е разрешена.
Ами ако е така, да викаме за сметката и да се разотиваме!  ;-) Но май прибързваш пак с извода. Статията касае морска вода, все пак доста по- различна по физични параметри. И само от един тест, пък било с електронен прибор, май е доста рисковано да се обявят категорични резултати. Като време- също. Пак си мисля, че поне седмица- две да се повтаря едно и също, демек че системата вече е минала в ново равновесно състояние, пък дали те устройва или не, това вече е друг въпрос. И чак тогава отново извод/и. В рамките на два- три дни получаваш коренно противоположни резултати- крайно кисела и крайно АЛКАЛНА среда за аквариум /всъщност това е само различни стойности на Ph- мериш и АЛКАЛНОСТ/. Това би трябвало да те замисли допълнително.
     Да изчакаме още малко с плащането, после, ако трябва, аз ще отсервирам. :-)

Stupid_boy

ok
готов съм да направя теста за пореден път, защото не е еднократен.
все пак, моята локва си е моя, нали :)
при повтарянето за пореден път ще се пуши в помещението ( днес нарочно наблюдавах как това влияе. е, влияе много ). пак ще има 3-ма човека и 1 морско свинче вътре, без нито 1 китка.

само дето няма да си мъча животните чак до получаване на нова равновестна система, която им е крайно неподходяща.

морската вода е по-различна по параметри, но по реакция е като нашата, дори и по-податлива на провокации. морките животни и растения са по-чуствителни от нашите. въобще, там тази статия е 'верую'. дали ние ще започнеме да разбираме тези признаци, всеки му своето. поне така си мисля де. имаме шанса да взаимстваме нещо, защо да го отричаме? при мене в малкия обем се проявиха някои неща, които при други условия може би няма да се проявят толкова остро. може отново да съм с неправилни изводи, но какво друго се предлага? а тази статия ми дава невероятно вярни отправни точки.
сега подавам въздух с увеличено количество, но през 'нормално' камъче и нямам ядове.

ако има нужда от повтаряне, ще го направя! обаче ще искам и чуждо наблюдение.

а алкалност и пх, нищо общо!!!!! не бъркайте основност и алкалност! карбонатна твърдост и алкалност също нямат нищо общо!

dido


Stupid_boy

ще се радвам, ако тая драма изчезне, а се появи превод.
между другото, днес не виждам драма. преди имаше, но днес не. днес има предизвикателство, но не и драма.
все пак, според мен, статията ще бъде много полезна за всички.

Joro Vn

Цитатще се радвам, ако тая драма изчезне, а се появи превод.
С косачката и баба знае. Нека си стои, най- малко че не сме приключили още! :-P А за преводът- мисля, че не му е тук мястото. И за преводач не се наемам, за да не се търси после кой да ме преведе.

Stupid_boy

Цитат на: Joro Vn - 25.10.2008 00:10
С косачката и баба знае. Нека си стои, най- малко че не сме приключили още!

пак не ме разбра. темата да си седи, но 'драмата' да изчезне. не говоря за косачка.
макар че стана много голяма, все си мисля че някой ще може да си даде отговор на подобен въпрос в бъдеще. дали ще е със сладък или солен аквариум, мисля че проблема е общ.

Joro Vn

     Няма да те насилвам за повече експерименти, че ще стане пълен батак. Пък и аквариума, както казваш, си е твой. Наистина, и темата стана голяма, а в крайна сметка противоречията останаха:
   
Цитатрегулирах притока тъй щото да пуска малки мехурчета на 3-4 места. до тук всичко добре. днес забелязах че рибоците са станали 'лениви'.реших да меря, а мога само Ph да меря, та то се беше сринало от 7.1 на 6! спрях помпата, вече 1 час след спирането Ph-то е 6.6.

извод: много хубаво не е на хубаво
извод 2, за кой ли път: в малкия обем загубата на баланс е много лесна
Цитатнеочакван, но показателен резултат.
сутринта намерих много силна аерация, с пх 8.1. само намалих въздуха и 20 минути след това вече имах 7.75. това е показателно, че под влиание на аерацията се развиват някакви процеси, които променят измервания параметър. защо, как и какво стои зад тези промени, направо не ми се помисля.
Например тези резултати. Както и да е, ако някой иска, да добавя коментари. По- нататък, ако се появи нещо смислено, може би темата ще може да отиде в "Химия". Не мисля, че мястото и е в този раздел.

Similar topics (5)

58056

Публикации: 2
Прегледи: 1637

38061

Публикации: 33
Прегледи: 13822

24119

Публикации: 13
Прегледи: 9844

14566

Публикации: 6
Прегледи: 4114

52706

Започната от vnh


Публикации: 1
Прегледи: 2041