• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 23:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Отново за преливниците

Започната от stanilabg, 04.06.2010 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

iek

Durso-то не е шумно на входа, обаче шуми в съмпа. Абсолютно безшумни,  т.е. 0dB са Herbie-то, Beananimal-а има го в линка, който дадох по-напред, ама кой да чете (поствани са схемите и във форума- в Соленоводния раздел) и бразилската система, последната за мен обира точките.

stanilabg

То хубаво да чета, ама както казах, не разбирам от английски.
Разгледах и схемите, но за съжаление не схващам какво се цели. Според най разпространената схема, изглеждат и двете тръби отворени отгоре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2F96jnmq.jpg&hash=2f6d4631bbe7195b824216e25461741711539d1c

Виж на друго място е показана съвсем друга схема от която ми стана малко по-ясно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F24lsi8w.gif&hash=b53fd8489d1d9ed876896cb68760d9d910ed2917

Разбирам, че се цели по-голямото количество вода да преминава през по-широката и по-ниско поставена тръба, но не разбирам как по този начин не се чува шум на изхода. *dontknow* Само заради това, че тръбата се изпълва цялата с вода? Между другото, против всяка моя логика, не е ли по-добре по-ниската тръба да е по тясна от по-високата? Така е възможно да няма нужда от кран.
Тръбите не може ли да са еднакви?
Не може ли това (тръбата да се изпълни с вода) да се постигне и при другите два варианта, като за случая се използва кран?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2Fsvhtvq.gif&hash=1329c9a0734a1085a51d58751351c1f34acd9d80
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F24ez588.gif&hash=c365a4777671f5413d3752c8c6caaf114a203cac

Потопени ли са тръбите и при трите варианта в съмпа? Или водата пада от височина?
Не каза за какво служи кранчето отгоре на тапата.

И не на последно място. Защо е нужно да се дават връзки към чуждоезични сайтове и форуми, след като това е български форум? Да разбирам ли, че форума (нашия) не съдържа подобна (и подробна) информация по темата? Чувам само - писали сме много, прочети там и там, използвай търсачка. Толкова ли е трудно, някой от по знаещите да събере/прецеди полезната информация писана по форума и да я сложи като тема в менюто от страни.

П.П. Какво трябва да бъде разстоянието между върховете на двете тръби? Видях на едно място, че ти си дал по-ниската направо на дъното на преливника. Аз това не мога да си го позволя - при спиране на тока, ще изтича повече вода от аквариума и ще трябва да увелича буферния обем в съмпа. Разбира се, не знам на какво разстояние/височина е другата ти тръба спрямо първата. Ако е само няколко сантиметра, възможно е и при мен да се получи. Но тогава се губи смисъла да започва направо от дъното.

NikolaV

Цитат на: stanilabg - 15.04.2011 12:11
...Според най разпространената схема, изглеждат и двете тръби отворени отгоре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2F96jnmq.jpg&hash=2f6d4631bbe7195b824216e25461741711539d1c
С една дума да.

Цитат
Разбирам, че се цели по-голямото количество вода да преминава през по-широката и по-ниско поставена тръба, но не разбирам как по този начин не се чува шум на изхода. *dontknow* Само заради това, че тръбата се изпълва цялата с вода? Между другото, против всяка моя логика, не е ли по-добре по-ниската тръба да е по тясна от по-високата? Така е възможно да няма нужда от кран.
Тръбите не може ли да са еднакви?
Втората тръба е резервна. През нея вода не минава или поне не би трябвало да минава. Демек нямам никакво значение какъв и е диаметъра спрямо първата. Тя играе роля само в случай, че основната тръба се запуши например. Абстрахирай се от нея!
Не може да е без кран - той е в основата на всичко. С него така регулираш дебита на вода така, че винаги да имаш (няколко пръста) вода над гърлото на тръбата. Целта е тя да не засмуква въздух, който всъщност шуми.

Цитат
П.П. Какво трябва да бъде разстоянието между върховете на двете тръби? Видях на едно място, че ти си дал по-ниската направо на дъното на преливника. Аз това не мога да си го позволя - при спиране на тока, ще изтича повече вода от аквариума и ще трябва да увелича буферния обем в съмпа. Разбира се, не знам на какво разстояние/височина е другата ти тръба спрямо първата. Ако е само няколко сантиметра, възможно е и при мен да се получи. Но тогава се губи смисъла да започва направо от дъното.
Няма точно правило. Може и да е до дъното може и 10-тина см. разлика м/у двете. Не по-малко според мен. Нивото на водата в преливника си играе леко колкото и да го настройваш. За това колкото е по-голямо разстоянието - толкова по-добре.

ПП.
Сега виждам всъщност, че на картинката горе нивото на водата стига до резервната тръба. Може и така. По този начин през резервната тръба тече една мноооооого тънка струйчица вода, която е толкова слаба, че не повлича въздух и не шуми. Така нивото седи по-постоянно - никога не отива по-нагоре. Лично аз обаче предпочитам от съображения за сигурност резервната тръба да е ВИНАГИ суха и да няма ни най-малкия вариант нещо да я запуши и държа нивото на водата м/у двете тръби.

Да добавя нещо, че се сещам, че са ме питали и то доста... Дали може (от желание за пестене за някой лев за тръба, дупка и муфи) да не се слага резервната тръба, след като не участва реално в цялата работа. Може, о е безумие.

iek

По-добре е да се направи по този начин, с една поправка- резервната тръба може да се направи с произволен размер, но за пълна сигурност най-добре да е със същия диаметър, като другата тръба:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F2nb97co.jpg&hash=6c9bb92ea1386386e99cc399c8b9ebee04f8f19d
Също така е добре да се предпазят входовете на тръбите с някакви решетки срещу запушване, на основната тръба може да се сложи например една от онези кофички, с които се продават растенията.
Цитат на: stanilabg - 15.04.2011 12:11
И не на последно място. Защо е нужно да се дават връзки към чуждоезични сайтове и форуми, след като това е български форум? Да разбирам ли, че форума (нашия) не съдържа подобна (и подробна) информация по темата? Чувам само - писали сме много, прочети там и там, използвай търсачка. Толкова ли е трудно, някой от по знаещите да събере/прецеди полезната информация писана по форума и да я сложи като тема в менюто от страни.

За да изтича по-малко, се слага допълнителна преграда в преливника, в твоя случай височината ѝ ще се определя от желаното ниво в аквариума при спиране на тока.

Относно забележката- За цялата соленоводна акваристика е заделен само един раздел, ако трябва да се стикнат всички важни теми, сигурно няма да стигнат три страници. Доскоро се пишеше много рядко в този раздел, а и материала е огромен, надявам се с увеличаващия се интерес към соленоводната акваристика да има все повече ентусиасти, които да пишат/превеждат статии.
Никога няма да можем да достигнем и количествено и качествено знанията на т.нар. чуждоезични сайтове, ами погледнете един само рифов форум- 1 352 000 теми с над 13 000 000 постта, с архив от хиляди страници статии, с 12 000 потребители онлайн при над 250 000 регистрирани, много от които специалисти, учени или просто хора с десетки години опит.

stanilabg

Ей такива отговори искам. *THUMBS UP*
Добавено: беше адресирано към NikolaV. Не казвам, че колегата iek не дава добри отговори, но малко са като за професионалисти, които знаят за какво става дума. Ние аматьорите по-трудно вдяваме.

Цитат на: NikolaV - 15.04.2011 12:56
С една дума да.
Но не пречи едната да е от типа на Durso или на Stockman за да се минимизира напълно шума, така ли е?

Цитат на: NikolaV - 15.04.2011 12:56
Втората тръба е резервна. През нея вода не минава или поне не би трябвало да минава. Демек нямам никакво значение какъв и е диаметъра спрямо първата. Тя играе роля само в случай, че основната тръба се запуши например. Абстрахирай се от нея!
Не може да е без кран - той е в основата на всичко. С него така регулираш дебита на вода така, че винаги да имаш (няколко пръста) вода над гърлото на тръбата. Целта е тя да не засмуква въздух, който всъщност шуми.
На 99% не ми трябва резервна тръба. В аквариума имам преграда с два отвора, на които са поставени "тапи" с множество дупки. През тях може да премине нещо с максимални размери 4-5мм. - тръба от 3/4 цола (тази от преливника към съмпа) е почти невъзможно да се запуши.

По скоро трябва да ме притеснява засмукващата тръба (на снимката липсва - засмуква вода зад преградата), която отвежда водата от аквариума към преливника. Ако ще се запушва нещо, то тя би била първа.

Нека да обобщя. Идеята е (ако съм разбрал правилно), водата течаща от преливника към съмпа да изпълва напълно тръбата. Това се постига с кран, с който регулираме нивото на водата над тръбата, така че тя (тръбата) да не засмуква въздух. От друга страна, както каза iek, Durso (а предполагам и Stockman) е безшумно на входа, но е шумно на изхода. Тези два типа тръби не са потопени напълно под вода. Какво пречи да се сложи кран, с който да се регулира притока на вода, така че да не шуми на изхода?

: 15.04.2011г 09:09ч
Цитат на: iek - 15.04.2011 14:09
За да изтича по-малко, се слага допълнителна преграда в преливника, в твоя случай височината ѝ ще се определя от желаното ниво в аквариума при спиране на тока.
Покажи/добави ми на картинката как би изглеждала допълнителната преграда в преливника.

Цитат на: iek - 15.04.2011 14:09
Относно забележката- За цялата соленоводна акваристика е заделен само един раздел, ако трябва да се стикнат всички важни теми, сигурно няма да стигнат три страници. Доскоро се пишеше много рядко в този раздел, а и материала е огромен, надявам се с увеличаващия се интерес към соленоводната акваристика да има все повече ентусиасти, които да пишат/превеждат статии.
Никога няма да можем да достигнем и количествено и качествено знанията на т.нар. чуждоезични сайтове, ами погледнете един само рифов форум- 1 352 000 теми с над 13 000 000 постта, с архив от хиляди страници статии, с 12 000 потребители онлайн при над 250 000 регистрирани, много от които специалисти, учени или просто хора с десетки години опит.

Не беше забележка, по скоро молба.
Нямах предвид, че форумът ни е по-беден от към информация спрямо чуждите. Имах предвид, че след като някой знае английски, нека да даде конкретен отговор по даден въпрос, а не да вмъква връзки. От друга страна, не по-малко хора занимаващи се с сладководна акваристика, използват посочените методи на филтрация за своите цели.

NikolaV

Радвам се ако мога да помогна :)
Аз малко не разбрах какъв е точно сет-ъпа при тебе, но...
В НИКАКЪВ случай не го прави това (от схемата по-горе) само с една тръба. Наводнението иначе ти е точно на тия 99% сигурно. Дори и 3/4" тръба и да не се запуши със сигурност както е с крана от долу след време и пада дебита. Днес при мен например дебита на тръбата беше леко спаднал и водата течеше и лекичко през резервната тръба. Забележи, че основната тръба не беше запушена и си работеше, но просто със намален дебит. Това последното е абсолютно достатъчно условие, за да стена наводнение. Тъй като независимо колко са тръбите понякога заради Мърфи може да се случи сакатлък и да се запушат всички например. За това е необходимо да е предвидено място в аквариума, който да поеме излишната вода идваща от съмпа.

stanilabg

Цитат на: NikolaV - 16.04.2011 21:59
Аз малко не разбрах какъв е точно сет-ъпа при тебе, но...

В какъв смисъл "сет-ъпа"?

Цитат на: NikolaV - 16.04.2011 21:59
В НИКАКЪВ случай не го прави това (от схемата по-горе) само с една тръба.

Не, няма да го правя с една тръба.
Само да попитам. След като дебита на главната тръба намаля (със времето), не започва ли да шуми? Т.е. след като се намаля, означава ли, че вече не е "изпълнена" и това поражда шум? Респективно, като започне да "цръцка" от резервната, не се получава шум?
Не разбрах, може ли резервната да се направи по схемата на Durso или Stockman? Или трябва да е отворена?

NikolaV

В смисъл, че онова от снимката не ми е ясно как точно е изпълнено, но няма значение.
При намаляване на дебита на дебита няма как да почне да шуми. Шум се получава САМО при засмукване на голямо количество въздух. Поради тази причина когато водата почне леко да църцори през резервната тръба шум пак няма - няма засмукване на въздух.
Durso и Stockman няма какво да кажа - не съм ги пробвал. А и ми се струват излишно по-сложни.

Joro Vn

Stanilabg, ще се удавиш на края в този съм май!  ;-) И си взе толкова главоболия още с тази тема. Защо ти е този съмп за толкова малък обем- ето това е едно водещо начало, за да те отказвам: 

ЦитатАквариума ми е 120л (чисто около 100л) и смятам да е предимно растителен.
Също така смоменаваш, че имаш канистър, но нямало да е вечен. Нищо вечно няма, но не вярвам след като дойде време за пенсията му, да няма вече останал и един производител на пазара за канистри. За 120 л РАСТИТЕЛЕН ти е необходим малък канистър, респ. евтин. А един съмп с все реконструкции край него ми се струва, че ще надхвърли двойно цената на канистър. За подръжката му да не говорим- ревизии, ремонти, евентуално почисване. След това се почна ШУМ, не се смомена за евентуални ВЛАГА, МИРИЗМА, че и други прелести. За мястото, което заема съмпа и инсталацията, да не говорим. И за цялата грозотия от всичко това. Вътре в аквариума тръбите вече станаха две, при този и без това ограничен обем. Не знам ... ама ако се откажеш, имаш от мен една бира.  :-)
    Шумът се получава най- вече при преливната тръба, споменал съм ти в преден пост. Ако на горния и край се сложи някакъв "калпак", възможно е и да се ограничи. Явно това е идеята при някой от изображенията на сайтовете, който си намерил. По този начин се избягва завихряне и водовъртеж, а май е невъзможно да се формира дълго време например S или Г-образен водовъртеж. Или се избягва ламинарния поток вътре.  Тук има доста почва за експерименти и въобръжение, като се знае принципа. Втора преливна тръба за сигурност може да се избегне, като проблема се прехвърли в съмпа- прегражда се отделение, от което помпата засмуква, а за да не остане да работи на сухо, може да се сложат и изключватели за ниво в същото отделение.
   Мда, сега ще си чакам и реда за включване с поста!     

stanilabg

Joro Vn, вече си мислих, че няма да се включиш в дискусията. ;-)

Цитат на: Joro Vn - 18.04.2011 18:07
Защо ти е този съмп за толкова малък обем....
Както вече казах, решил съм да си направя съмп и затова съм помолил за съвет, а вместо това ме разубеждавате. :-)
Прав си за канистъра - със сигурност ще има производители след "100 години", но пък и аз не съм казал противното. Казах само, че искам да започна "на чисто". От друга страна, прибягвам да съмп, защото сегашният ми филтър ми се струва слаб за да се справи с разстоянието, което ще изминава водата. Предлагам обещаната по горе схема, за да стане по ясно.

Не са посочени размерите на тръбите минаващи от едната стая в другата - предполагам по 20 см. Т.е. на височина 90 см + хоризонтално 190 см + 2 х 20 см през стената = 320 см. А, забравих и 5 колена (петото, което е вътре в аквариума, липсва на картинката). Ако някой ми гарантира, че старият ми филтър ще се справи с това разстояние, ще го сложа него. А ако не успее? Какво, тогава ли да премина на варианта с съмпа или да купувам нов канистър (който при дадената ситуация, трябва да е по-мощен от досегашния и със сигурност ще е по-скъп от съмпа)? Както се казва, искам да се презастраховам. :-)
Помислено е и за това, къде ще се скрие цялата "грозотия". И съмпа, и преливника, и бутилка CO2, и останалата инсталация ще бъде в шкаф.

Трябва да излизам, ще довърша по късно. :-)

Joro Vn

Слагай канистъра, а за гаранция ще трябва да прескочиш до Варна, да уредим въпроса.  ;-) Растоянията не са чак толкова големи, ако се изпълни вариант с канистър, предполагам че няма да имаш тръбна разводка повече от 3 метра. Твоят е прекалено мощен за растителен аквариум 120 л. , така че и да имаш загуба на дебит, няма да е то значение. Загубата на дебит ще ти бъде основно от филтърния пълнеж и състоянието му. От дължината на тръбната разводка ще имаш минимални загуби- като линейно съпротивление. Макар и минимално, може да го сведеш още надолу, като намалиш скоростта на водата в тръбите, а това значи по- голям диаметър. Ако няма някакви пречки, може да ползваш диаметър ф25 за пластмасови тръби, или нещо близко, при цолови размери. По- плавни извивки и дъги вместо колена също намаляват загубите  /това са местни съпротивления/, но те са най- нищожни от всички останали в случая.
    Проблем може да се получи при пуск на системата след почистване или други подобни операции, ако тръбите ти са празни. За да избегнеш тази ситуация, непосредствено пред и след канистъра монтираш кранчета, или ползваш оригинални към него. При демонтаж на канистъра от системата го откачаш него, като те предварително са затворени и остават на тръбите. По този начин тръбите останават пълни- най-важно е засмукващата. Системата е ЦИРКУЛАЦИОННА и за това височината на канистъра спрямо аквариума не е от значение. Това съм го обяснявал в други теми, и то да не кажа на цели страници, така че не мисля да се повтарям пак. Но за избягване на проблеми при пуск и обезвъздушаване, течове и т.н.,  мястото на канистъра да е примерно на около 20- 50 см под нивото на водата в аквариума.

stanilabg

Joro Vn, благодаря ти за ценната информация. :-)
Хайде да се разберем така - дайте да решим въпроса с съмпа, пък аз ще помисля дали да ползвам канистъра. ;-)

Цитат на: Joro Vn - 19.04.2011 12:03
Растоянията не са чак толкова големи, ако се изпълни вариант с канистър, предполагам че няма да имаш тръбна разводка повече от 3 метра.
Не знам какво имаш предвид, че няма да са повече от 3 метра - явно това, че мога да го кача по-високо. *dontknow*
Иначе отворите в стената са отдавна направени (не са по същия начин както на схемата, защото не ми се играеше да ги оправям, но идеята е ясна).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2Fsv12kg.jpg&hash=0e05e083dd2a1d1cc5d6e37e62384fbcae1d8541
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2Faxi689.jpg&hash=8a9896129ec64c48faf3649b5738926fa30bdbd5

В тях влиза само 1/2 цол тръба.

Сега към въпросите. :-)
Относно буферния обем в съмпа. На долната схема е показано нивото на водата при спряна и при работеща помпа. За да изчисля буферния обем, трябва да изчисля обема на водата в аквариума, т.е. разстоянието между "Ниво на водата при спряна помпа" и "Предполагаемо ниво на водата при работеща помпа", което е в рамките на 1,5 см х 138 см дължината на аквариума х 13 см ширината на аквариума. Получава се около 2,7 л. Към това трябва да се добави обема на водата в преливника - 50 см х 20 см х 1,5 см = 1,5 л. Станаха 4,2 л + 1-2 л (съмнява ме да е чак толкова) от тръбите = 6, максимално 7 л. Така ли трябва да се смята буферния обем?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F1238ncw.jpg&hash=37f12f9fe50a8d8caf9eca2f817bf2b0a20ee850

На долната схема е съмпа. Кое се смята за буферен обем - обема който е над нивото на водата при работеща помпа?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2Fa1sfnq.jpg&hash=0e190c5082a10b1b0381d26633fe185ebd2b1cc4

Т.е. трябва да пресметна обема на два куба. Единия с размери 20 см х 15 см х 13 см = 3,9 л. Вторият с размери 35 см х 15 см х 20 см = 10,5 л. Общо 14,4 л буферен обем. Разбира се, това е до върха на съмпа. Може да се каже, че буферния обем е подсигурен два пъти. В правилна посока ли размишлявам?
Може ли да се каже, че в зависимост от това на каква височина се постави "главната тръба", нивото на водата в аквариума няма да може да падне по ниско? Т.е. както е посочено на първата схема, нивото на водата в аквариума е еднакво на нивото на водата в преливника, респективно до най връхната част на "главната тръба".

Joro Vn

Малеее, и стената чак надупчена- ти жена нямаш ли?!  ;-)
С усилие вече ще се опитам да направя коментари по отделни елементи или въпроси.  :-)
     Откъде го имаш това т.н. "предполагаемо ниво на водата при работеща помпа"? При работеща помпа нивото НЕ трябва да се вдига, или може би около 1-2 мм, но не повече. То трябва да съвпада с това при неработеща помпа- или нивото на главната преливна тръба от буферния съд. Ако има разлика, тя би трябвало да нараства прогресивно докато след време аквариума прелее например. Помпата трябва да вкарва ПО- МАЛКО /в идеалния случай равно/ количество вода, отколкото се оттича от аквариума. Скоростта на оттичащата вода, респ. дебита е отределящ за дебита на помпата- тя трябва да може да се настройва за определен дебит. Как?!- има различни начини, например с регулиращ кран /но СТАБИЛНО регулиращ/ и т.н. 
     Следващ въпрос- буферният съд защо ти е? Особено с този обем /размери/. Още с пуска той става вид УТАЙНИК, който ще трябва да се поддържа на ниво "добра домакиня". Това значи да може да се откача, чисти и т.н. След това- свързващата го 52-см тръба с аквариума- посмъртно не можеш да стартираш, защото тя трябва да е ИЗЦЯЛО ПЪЛНА с вода. Това се прави с маркуч например, в два близки един до друг съдове, като маркуча предварително се напълни с вода, затапи с пръсти /елементарния вариант/, потапят му се двата края и се отпушва. Съдовете стават скачени и водата тече /евентуално/ през маркуча, докато двете нива на съдовете се изравнят. А в твоя случай- тръба със съдове в две различни помещения. Не че няма начин да се пълнят в тази система, но не искам аз да ти давам вариантите, защото не са привлекателни или се налага техническо усложняване. Още - след определен период има голяма вероятност в тази тръба да се отдели въздух, да направи въздушна възглавница и потока спира- съдовете вече не са скачени. Когато подобни тръби на скачени съдове са над тяхното ниво, вътре налягането спрямо атмосферното е отрицателно- леко вакуум. Това при ниска скорост води до улеснено дегазирване на разтворени газове и с времето образуване на въздушната възглавница.
    Обемът на буферния съд не мога да разбера защо го смяташ така- има значение разликата между нивата на тръбите в него, това са евентуалните обеми, които те интересуват. Лесният вариант е ,,преливната" тръба на аквариума да я спуснеш направо в съмпа. Ти тъй и тъй си преградил отделение за нея, демек няма да се вижда, можеше да трупаш разни там технически джаджи върху нея, ако искаш. И пак нямаше начин тя да изпразни аквариума, дори и да си я потопил надълбоко- ако желаеш да смуче по-отдолу. Тогава се прави малко отворче на критичното ниво, до което искаш да падне водата в аквариума. Ако евентуално то се достигне, тръбата засмуква въздух и потока вода през нея спира. През това отворче винаги ще става засмукване, но то ще е нищожно и основното количество вода ще постъпва отдолу.
    Точка следваща- буферни обеми на съмпа. Тук също не схващам какво смяташ. Важни са обема след последната преграда /от където засмуква помпата/ и  един общ обем- сума от този след последната преграда и обем над преградите /най- високата последна, или най- високите, ако те са на едно ниво/. Обемът, от където смуче помпата, по принцип се прави възможно най-малък- защо, предполагам, че вече се сещаш. 
    И като цяло- почваш да проиграваш /първо виртуално/ различни ситуации- стартиране на системата, нормализиране на работа, спиране- контролирано или аварийно. Ако е аварийно- по какви възможни причини, за които се сетиш /или черпиш, за да те подсетим/, и във всеки един момент какви са нивата в системата, изобщо какво става с движението на водата. До достигане на някое долно ниво и установяване на равновесие. По същия начин проиграваш и аварийни положения /задължително запушване на тръба, като най-вероятно/ при работеща помпа.

stanilabg

Цитат на: Joro Vn - 19.04.2011 20:21
Малеее, и стената чак надупчена- ти жена нямаш ли?!  ;-)
Имам, и я убедих да избере по-лесния вариант. Съществуваше и по сложен - да правя/издълбая канал в стената (бетонна). :-D Не намерих инструменти, респективно, бяха много скъпи и не си заслужаваше.

С усилие вече ще се опитам да направя коментари по отделни елементи или въпроси.  :-)
Така си те представях. ;-)

Откъде го имаш това т.н. "предполагаемо ниво на водата при работеща помпа"? При работеща помпа нивото НЕ трябва да се вдига, или може би около 1-2 мм, но не повече. То трябва да съвпада с това при неработеща помпа- или нивото на главната преливна тръба от буферния съд.
Имал съм предвид, че до там смятам да пълня аквариума.
По нагоре в темата се спомена, че нивото на водата в преливника, трябва да бъде няколко сантиметра над главната преливна тръба с цел тя да не засмуква въздух и по този начин да шуми. Т.е. ако настроя нивото на водата в преливника с помощта на кран, монтиран на главната преливна тръба, така че да е няколко сантиметра над нея, няма как да не се качи нивото на водата в аквариума, защото са скачени съдове, нали? Ето това е разликата на нивата на водата при спряно и работещо положение.

Следващ въпрос- буферният съд защо ти е? Особено с този обем /размери/. Още с пуска той става вид УТАЙНИК, който ще трябва да се поддържа на ниво "добра домакиня". Това значи да може да се откача, чисти и т.н. След това- свързващата го 52-см тръба с аквариума- посмъртно не можеш да стартираш, защото тя трябва да е ИЗЦЯЛО ПЪЛНА с вода.
Станала е грешка - използвал съм размерите на съмпа. :-[ На преливника са 26 см х 16 см х 12 см = около 5 л.
Смятам, че "утайник" ще се образува зад преградата в аквариума, въпреки, че досега не съм наблюдавал натрупване на отпадъци.
Относно 52 см тръба - ще направя утре една схемичка, как смятам да я пълня. :-)

Обемът на буферния съд не мога да разбера защо го смяташ така- има значение разликата между нивата на тръбите в него, това са евентуалните обеми, които те интересуват.
Не съм го нарекъл буферен обем. Просто изчислявах обема на водата от преливника, която ще изтече в съмпа при спиране на тока за да знам колко трябва да бъде буферния обем в съмпа.
Коя разлика между тръбите имаш предвид - между двете преливни или между вливащата и главната преливаща?

Лесният вариант е ,,преливната" тръба на аквариума да я спуснеш направо в съмпа. Ти тъй и тъй си преградил отделение за нея, демек няма да се вижда, можеше да трупаш разни там технически джаджи върху нея, ако искаш.
Не съм сигурен, че ще мина без преливник, ако съм разбрал добре какво мислиш под ,,преливната" тръба на аквариума да я спуснеш направо в съмпа". Като изтече водата от нея ще трябва да я пълня всеки път.

Точка следваща- буферни обеми на съмпа. Тук също не схващам какво смяташ. Важни са обема след последната преграда /от където засмуква помпата/ и  един общ обем- сума от този след последната преграда и обем над преградите /най- високата последна, или най- високите, ако те са на едно ниво/.
Съжалявам, но не те разбрах. :-( Има ли начин да покажеш чрез картинка. ;-)

Обемът, от където смуче помпата, по принцип се прави възможно най-малък- защо, предполагам, че вече се сещаш.
Ще използвам цитат на колегата iek:

Цитат на: iek - 12.04.2011 16:21
Да допълня и още нещо- последната секция, тази с помпата, трябва да има достатъчен обем, който да компенсира по-дълго отсъствие, за да не остане помпата на сухо, в противен случай трябва да си направиш и система за автоматично доливане на вода в съмпа, която да поддържа едно минимално ниво.
На кое мнение да се осланям - на "възможно най-малък" или на "да има достатъчен обем" (което го разбирам, че трябва да е достатъчно голям)?

paolo6481

Мисля че най-голям проблем ще имаш с обезвъздушаването на 52см-овата тръба.Жоро е прав-периодично там ще прави въздушна възглавница.Другото слабо място мисля е малкия цолаж на тръбите за изтичане на водата.С половин цол повече от 300-400литра за час едва ли ще постигнеш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (3)

1780

Започната от zariio

Публикации: 15
Прегледи: 8657

21894

Публикации: 12
Прегледи: 5566

2033

Започната от miTko

Публикации: 2
Прегледи: 4409