• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отново въпрос за филтър.

Започната от pachoo, 05.12.2009 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте колеги, съжелявам че отварям нова тема за филтър, но четох последните 4 страници и не видях проблем като моя. Става въпрос, че се сдобих  аквариум 120 литра и се чудя дали наличата ми филтрация ще се справи. Размерите на аквариума са 70/60/30 Д/В/Ш. Имам филтър SunSun 400 литра на час който се справя доста добре в 40 литровия ми аквариум с намален дебит до края, но се съмнявам да се справи с 120 литровия. Въпроса ми е може ли да се вземе още един 400 л/ч и да ги сложа двата да въртят в аквариума или да взема направо един 700-800 л/ч. Питам за първия вариант защото ми изглежда икономически по-изгодно така да бъдат, но ако се наложи ще купя и нов. Все пак хобито цена няма. Също така искам и да попитам за осветлението, мисля да сложа две пури на по 60см дали ще са достатъчни за осветлението на аквариума?. Забравих да кажа, че вътре ще се гледат хелери, молинезии, плати, бети, даниота, сомчета и гупи. В момента общия им брои е към 20, но мисля да ги удвоя и така да си останат.

Caxapa

 На тази ширина се събират 4 лампи и мисля, че ще е по-добре. Казваш един филтър ти върти в 40 литров.  Какво ще сложиш на негово място? Според мен да си вземеш  един (цял) за 120 литровия.
Знам, че е много скъпо хобито ни, но си иска жертви. Обща болест е да си изпразваме банковите сметки за рибоците.

nidkolio

Има и предимства да си с два по малки филтъра.
Можеш да ги чистиш по различно време, без да се притесняваш че ще скапеш цикъла. Бактериите от неизчистиния ще спомогнат за оп-бързото възстановяване на цикъла в аквариума.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

zambo

Ще започна от зад напред .
Небързай да удвояваш броя на рибите . Нов ти е аквариума . Не е стабилизиран . Филтрацията е недостатъчна . А и 20 риби не са малко за 120л вода . Ще си създадеш доста проблеми . Изчакай поне 2-3 месеца , преди да започнеш да добавяш нови риби .
Нищо неспоменаваш за растения . Тях ги касае осветлението . Рибите могат и на тъмно .
Височината на аквариума ти е доста . Трудно ще осветиш дъното така , че да виреят капризни растения .  Съветвам те да сложиш слой грунд 6-8 см и да засадиш бавнорастящи растения . 2-3 пури ще са достатъчни .
Относно филтъра - 600-800 л/ч. е добър дебит , но по-важно е колко ще е обема на филтриращия материал . Важи правилото - колкото повече , толкова по-добре . За мен лично варианта два малки филтъра не е по-добър от един голям , но решението е твое .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Caxapa

Моля за извинение относно горният ми пост . Грешно прочел съм за 60 широчина и 30 височина. Останалото потдържам като мнение за филтрите. Замбо е дал точно мнение за растенията.

rumenb

Лично мнение ... но повече техника във водата, по грозна красотата ...

Асен Евгениев

Нямаш голям избор при 70д/30ш, но ако ще залесяваш сложи 3 пури. Аз на 30 см.ширина
съм сложил 3 пури по 90 см. и си работят без проблеми, не прегряват.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Alexfield

Два филтъра се крият по-трудно от един. Почистването им отнема 2 пъти повече време. От друга страна за азотния цикъл е по-добре, че можеш да ги чистиш в различни дни.
Имаш 40 и 120 литрови аквариуми. Ако няма да разкарваш 40л, е по-добре да си вземеш нов 700-800л/ч филтър за 120л, а 40л да го оставиш за карантинен примерно. Ако ще го махаш, може да си вземеш втори 400л/ч
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

pachoo

Значи като за начало мисля аквариума да го правя по бавно, но се надявам да е качествено. Като за начало грунда мисля да е от морски пясък по едра фракция(3-4мм) отдоло като ще се старая да останат минимално количество миди отгоре мисля да сложа по големи камачета (2-3см) за да може по лесно да се чисти. Мисля да залесявам с бързорастящи растения защото имам такива налични. Имам дъбче, еугерия, валисерния, бакопа. Вие ще кажете дали е добре за първо време да върти един 400 л/ч филтър който само ще върти водата в аквариума БЕЗ ДА ИМА РИБКИ. Искам като насея растенията в началото да могат да се вкоренат добре и чак след това да пускам рибки (демек може би рибките ще отидат в новия си дом след нова година). За осветление мисля да ползвам каквото ми е налично. Имам една пура 60см. студено бяла светлина и една пура 45см с sera day light. Като ще се добави още една пура на 60см, но след нова година. Обмислям също така и варианта за една миньонка защото съм чувал, че е добре за растенията. Аквариума който е 40 литра мисля да го спирам, но това ще е когато видя, че големия ми аквариум е вече стабилен и не мъча животинките ми. Увеличаването на рибките мисля да е в далечното бъдеще демек Март Април.


П.С. Ако сложа миньонката посредата някъде на аквариума добре ли ще е? Също така препоръка за някаква тор за растенията която е по ефтинка? Имам на Сера флорена, но на дали ще е достатъчна за нов старт. Също така пясъка необходимо ли е да го изварявам, защото 10-15 кила пясък си е доста за изваряване.

iek

За грунд можеш да използваш готов субстрат, изборът на нашия пазар не е голям-JBL AquaBasis, Sera Floredepot, TetraPlant CompleteSubstrate, отгоре покриваш с 4-5см калибриран речен пясък 2-3мм фракция.
Миньонката не е добра идея, вземи една енергоспестяваща 20-на вата, ако искаш да минеш тънко, евентуално след това ще я използваш в битовото осветление. Изборът на филтър е според зависи, но се свежда най-общо до три опции:
-допълнително още един вътрешен-неприятното е, че заема място, малък филтърен обем, освен ако не смениш гъбата с по-голяма,
-окачен-удобен за поддръжка, някои имат сърфейс скимер, наличието на стъклени капаци или оребрявания пречи за поставянето му,
-канистър-най-доброто решение, но и най-скъпо ( Сачем имат евтини, но доколко са надеждни, Raven да каже).

pachoo

Проблемът е решен взех си филтър 800л/ч на Sunsun за 20 лева.

galin76

Сега, ако послушаш и съвета на zambo, да не увеличаваш броя на рибите ще е добре. А аз мисля че и сега са много, 20 живородки за 120 литра. *DRINK*

pachoo

Ами за сега няма да ги увеличавам. Даже мисля по нататък да си взема два кардинала и още 3 даниота и това да са.

Similar topics (5)

40881

Публикации: 13
Прегледи: 5353

4914

Публикации: 21
Прегледи: 8224

2978

Публикации: 24
Прегледи: 12430

17404

Публикации: 7
Прегледи: 3663

46618

Публикации: 2
Прегледи: 2734