Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: emi - 07.10.2008 17:50

Заглавие: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 07.10.2008 17:50
Здравейте! От скоро съм тук във вашия форум. Изчела съм много полезни неща от тук. За което много благодаря на тези, които винаги са били отзивчиви. Моя проблем е в това, че от снощи не ми работи филтъра. Но да започна отначало. Значи аз съм начинаеща, но съм имала малко опит (2-3 години почти) в отглеждането на златни риби и скаларии, като златните издържаха 2 години и нещо. Сега пак съм се зарибила за риби и съм си купила аквариум Cayman 60 Professıonal, който стартиах на 29.09.08 г. Всичко тръгна добре, но по листата на анубиаса тръгна една брада за 3 дена стана страшна работа. Тук прочетох за разтвора от белина и си рекох да опитам. Значи снощи съм киснала растението за 2-3 минути и изплакнах обилно с вода, като в същото време съм сменила и около 15% от водата. Като го върнах във водата, брадата стана бяла. До тук добре, но не ми тръгна филтъра. Не знам какво му стана. Нагревателя работи, а той е вътре във филтъра. Сега съм поставила един стар филтър Aqua-el FAN 1, а за всеки случай съм спряла и нагревателя, като пуснах стария Aqua-el AQ-50 макар че аквариума е 75 литров. Може ли някой да ми даде съвет какво да направя с филтъра, защото уж има гаранция, но не ми се вярва да направят нещо по въпроса. А съм дала сума ти пари за това чудо  :-! :'(
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: Лора - 07.10.2008 17:56
Няма, какво да се чудиш. Отиваш в магазина и им казваш какъв е проблема. Щом има гаранция, са длъжни поне да погледнат, какъв е проблема. Най много да ти сменят филтъра с нов.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 07.10.2008 18:00
Да ама съм го поръчала от онлайн магазин.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: NO CARRIER - 07.10.2008 18:01
Важно е да си пазиш касовата бележка и, ако са ти дали, гаранционна карта.
Поръчката от онлайн магазин не е проблем.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 07.10.2008 18:03
Мисля че ги пазя някъде, пък дано ми помогнат с нещо.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: borislav - 07.10.2008 18:28
Помоли някой,който разбира от техника да огледа.Мисля,че проблема е в копчето,което спира и пуска филтъра.  И да ти уважат гаранцията ще трябва да изпразниш аквариума и да го занесеш до сервиза и евентуално след седмица да си го вземеш.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: stefan_doc - 08.10.2008 11:57
Ако отвориш филтъра /изключен/ и врътнеш леко перката е вероятно да тръгне. Или копчето, наистина.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 08.10.2008 13:59
Ще проверя за перката, но с копчето ми се струва не може да има проблем, защото нагревателя работи, а те свързани *dontknow*
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 08.10.2008 21:58
stefan_doc благодаря ти много за съвета. Наистина тръгна, но ако бутна перката напълно до дъното пак спира. Имам чувството, че нещо заяжда самия магнит *dontknow* Възможно ли е да е така?
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: stefan_doc - 09.10.2008 09:14
Не се сещам какъв точно е механизмът на твоя филтър. По принцип, при някои модели е необходимо постоянният магнит да е в точно определено положение спрямо ел. магнитите. Много рядка причина е изкривяване на оста на перката.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: emi - 11.10.2008 03:28
stefan_doc определено е крива ос проверих и забелязах, че има луфт около 2 милиметра от едната страна, а от другата е почти плътно прилепена към стената. Не знам дали точно се изразих.
Заглавие: Re: не ми работи филтъра-моля за съвет
Публикувано от: Joro Vn - 11.10.2008 14:35
     Добре дошла, emi!
     Ос на ротор много трудно се криви. По- скоро се износва от продължителна работа или се чупи, ако е керамична. Това с опирането към едната страна може да е грешен извод- съставна част на ротора е един постоянен цилиндричен магнит и когато си правила проверката, ако единият му "лагер" остане без упора /във въздуха/, политва на страни и губи съосност с пластмасовата камера, където е поместен. Извади целият ротор /това е нормална манипулация при основно почистване/ и провери още веднъж за кривина- при въртене на ръка ще замята. Възможно е да замята само перката- там да е дефекта. Перката не трябва да се върти спрямо цилиндъра на постоянния магнит- това също лесно се проверява на ръка. Ако превърта, особено без усилие, това е проблем. Възможно е също и лагерната/те втулка/и да не ляга/т добре в в камерата или да има/т някакъв дефект. Всички гореизброени ситуации са основание за регламация на ротора, в частност на цялата помпа. Би трябвало изделието още да е в гаранция.