• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Налепи по маркучите на външния филтър

Започната от Longanlon, 10.04.2006 09:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Наскоро си закупих външен филтър. Маркучите му са от прозрачен зеленикав материал. При стартирането на аквариума сложих малко количество СЕРА Нитривек.

След около седмица работа на филтъра, вътрешната страна на цялата дължина на маркучите се покри доста плътно с някакви налепи - черни и бели петна, много интересно стоят. Пластмасовите втулки, които влизат в аквариума са абсолютно чисти.

Искам да попитам дали това бялото и черното са аджеба нитрифициращите бактерии? Може би едните са тия дето ядат амоняк, пък другите ядат нитрити? Водорали не са, щото маркучите са на тъмно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Че са бактерии, бактерии са (най-вероятно). Но какви точно са, не знам дали ще се намери кой да ти отговори.  :wink:

NikolaV

Когато си стартирах навремето гьола с канистъра имах същия проблем - як налеп в маркучите. Ама толко як, че падна дебита много. Купих за 7 лв. една четка на хаген за маркучи и реших проблема. Повече не се появиха.

cihlidi_fan

Малеее....явно не съм бил единствения  :oops:
Аз имам същия проблем, не мога да ги изчистя до край но лонги опитай така:
Взимаш маркуча (през който излиза водата) и примерно в някоя кофа (кофи е по-точно че една кофа сигурно много бързо ще се напълни ) и за почваш да стискаш маркуча , и ще видиш как пада. Преди да разбера че става така пробвах в аквариума, и тези налепи приличат на "храна" за рибки, все едно някакви люспи  :shock:  
Аз моите така ги изчистих, и сега с тази тема ми напомни да попогледна маркучите, и се оказва че май пак има  :?  :roll:  Че даже виждам и някакви май черни петна  :shock:
Офф ... надявам се не е вредно :?:  :idea:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

dido

Четката на хаген е истината. Преди това ги забърсвах с импровизиран шомпол - една дълга тел и усукан парцал. Налепите наистина намаляват дебита на канистъра.

Ilianidis

Най-често се проявяват при стартиране на нов филтър или пък нов аквариум.При мене ги имаше,после опадаха,рибите ги изядоха и сега маркуча е бистър като сълза,няма никакви налепи.Както се пречупва новия аквариум при старт с времето,така е и с всяка нова вещ цопната вътре.Тва трябва да е някаква колония от гъби или бактерии.А бе лесно може да се установи.Някой само да се наеме да вземе от колонията и в биолаборатория ще направят и посявка и разреждане и под микроскоп ще се установи много бързо какво е.Така по-нататък няма да се чудим и шашкаме какво е.М/у другото при мене опадаха отсамосебе си.Дали защото бях изключил филтъра за едно денонощие,а нитрифициращите бактерии са аеробни и са измряли?!После като го пуснах и струята ги издуха,а рибите изядоха тия бели люспи.

tishovsx

Не се шашкайте, и аз ги имам и не съм ги чистил...щот ме мързи :oops:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Boby_

Цитат на: "tishovsx"Не се шашкайте, и аз ги имам и не съм ги чистил...щот ме мързи :oops:

punk  whistle Хихи, взе ми дупите от устата.

kraltchev

...Би било добре.. да има подфорум на мързеливците-акваристи.  Засега виждам че поне 3-ма се събираме. :D

Уверен съм че Крокчо ще се навие да събере и изследва налепите по маркучите в истинска лаборатория и с научни средства. <--Нали съм мързелив, акъл давам много.  :D

Майтапа настрана някъде четох че гъбичките са много важна част от непълната екосистема на аквариума. Това което е в маркучите наистина изглежда различно от това което е във филтъра или в субстрата.  Но не знам дали са бактерий или просто насъбрана органична материя.

Също така да кажа за маркучите на Амано. Рики Кеин докато беше в Япония каза че минава едно жълтурче с една кофа и обира всички маркучи заедно с U-образните стъклени накрайници.  Слага веднага нови, тоест почистени, надали чисто нови.  Чисти всичко със специалната четка която фирмата на Амано продава за нищожна цена от няколко десетки долара

А тука на нашия форум мързеливци разни... само акъл дават...  8)


--Николай

Boby_

Имаше една стара българска пословица, идеално прилягаща за целта:
"Научи мързеливия на работа, да те научи на акъл!"

Моля никой да не се засяга персонално - имам предвид само себе си.  :lol:

tishovsx

Абе аз не съм от мързеливците, но както казва Кралчев, може тези налепи да са ми само в плюс, и ако ги махна да не стане по зле :roll: докато не пречат на дебита, не ги пипам 8)

П.С. Ако някоя кака ми каже- "Аре" със сигурност ще избягам щото ме мързи, тва си е баси и работа....
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

zariio

Аз пък връзките между канистъра и аквариума съм ги направил от пвц тръби 20мм на входа и 25мм на изхода :wink: и не мога да видя кво има в тях rofl
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

hyp

Цитат на: "dido"Четката на хаген е истината. Преди това ги забърсвах с импровизиран шомпол - една дълга тел и усукан парцал. Налепите наистина намаляват дебита на канистъра.

Браво на теб! Аз последния път го чистих с кабел (не беше достатучно твърд и трудно го набутах целия) и парцал - бачка... Ако кажеш от къде бих купил една четка на хаген :)))

dido

Цитат на: "hyp"
Цитат на: "dido"Четката на хаген е истината. Преди това ги забърсвах с импровизиран шомпол - една дълга тел и усукан парцал. Налепите наистина намаляват дебита на канистъра.

Браво на теб! Аз последния път го чистих с кабел (не беше достатучно твърд и трудно го набутах целия) и парцал - бачка... Ако кажеш от къде бих купил една четка на хаген :)))

Виж кой продава Хаген. Мойта май Ноби я пазарува отнякъде...

Longanlon

Бах, само четка ми трябва да пазарувам сега... Ще ги оставя да си се развиват, пък ако вземат да запушват маркуча още по добре - той и без това канистъра ми е 8 пъти обема на аквариума на час, пък Евгени Младенов препоръчва филтър с голям обем и нисък дебит.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

36079

Публикации: 10
Прегледи: 3576

11728

Публикации: 5
Прегледи: 3352

8171

Публикации: 7
Прегледи: 3522

28181

Публикации: 0
Прегледи: 3450

53809

Публикации: 5
Прегледи: 3144