• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Колебание между два филтъра

Започната от edeseu, 30.07.2012 01:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

edeseu

Аквариума ми е 45 л. и искам да му взема филтър но се колебая между два - EHEIM pickup 60 и sera fil 120 ... някакви съвети и някакви разлики и прилики между двата филтъра и особености а и също и за пъленжите и механичните малко инфо... Благодаря предварително :}

manyg

Китайски :)
Предимство - 3 пъти по-евтин, а върши същата работа ;)
но ако трябваше да вземам един от 2-та, бих заложил на Сера

Luton

Да, подкрепям, колегата за китайски, особено за твоя литраж. Аз съм само с такива и външни и вътрешни и вече, колко години стана няма проблем да чукна на дърво, де...че тамън похваля, някоя техника и вземе, че се развали :-)

А, ако имаш бюджет, естествено, че взимаш марков и двата стават няма, какво да питаш  :-)

edeseu

Благодаря ви за отговорите , но не съм много навътре с нещата и искам да питам относно това : Използването на механична филтрация (гъби, вата) е резултат от несъвършенна биологична филтрация.  Механичните филтриращи материали се запушват бързо.  Та тези два филтъра механични ли са или с биологичен пълнеж нещо си ... ако може да обясни някой точно и ако са с такъв пълнеж точно какъв трябва да се вземе и общо взето да обясни как да стартирам самия филтър...

Luton

По принцип, биологична филтрация се извършва от пълнежи в който се развиват полезните бактерии за аквариумния цикъл. Зеолит, филтърни точпета и керамични пръстени, порести са и водата свободно преминава през тях, давайки възможност на бактериите живеещи там, да си ''свършат работата''.

Механична филтрация е тази, която улавя, така наречения прах в аквариума(онези неща, дето ''летят'' във водата и те дразнят или ще те дразнят :-) ). Гъбите и вата-та, примерно са част от механичната филтрация. В същото време не може да се каже, че единия пълнеж изпълнява само биологично или механично пречистване на водата. Бактерии има и по двата вида пълнежи, а и двата вида успяват да задържат по едрите частици и да участват в механичното пречистване.

Та, ако си вземеш филтър само с гъба за твоя литраж на акварима! Гъбата, ще изпълнява чудесно и двете функции. Хем в нея, ще се развиват полезни бактерии и ще имаш биологично пречистване, хем ще улавя ''летящите'' нечистотии. Важно е да прочетеш, как се ''пере и чисти'' гъбата, като се замърси за да не спираш цикала на аквариума и на всяко чистене да се налага да започваш с рестарт и със загуби на ''жива сила'' :-) А, още по важно е да разбереш как да си стартираш аквариума, така, че да завъртиш цикъла на аквариума.

Има много писано по темата. Така, че взимай и чети!

Поздрави и успех!

edeseu

Благодаря ти много ... чел съм за гъбата и за стартирането на аквариума , а тези два филтъра които съм посочил ще ми свършат ли работа ...  На EHEIM и на Sera доколкото съм запознат е с гъба с активен въглен и се питам дали трябва да му взема нещо допълнително за и след това..?

Penta

Sera когато го разглобяваш/сглобяваш се вижда разликата в качеството. Самия материал от който е изработен, плътното пасване един към друг на отделните части, гумени уплътнения навсякъде ... За моя 60 литра преди 2-3 седмици взех Sera Fil 60, но ако имаше бих си взел 40 - много е мощен. Просто си купи допълнително Siporax Mini и евентуално още една секция (за да запазиш Активния въглен или за по-плътен дунапрен)- в магазина от който купих моя имаше всички допълнителни елементи за тези филтри.
http://aquariumbg.com/forum/sera-in-bulgaria/sera-fil-60120-visokoefektivni-filtri-za-malak-akvarium/

Естествено ако парите са фактор купи по-евтиния, само 45 литра е твоя все пак.

edeseu

Благодаря ти за отговора , но sera fil 60 + siporax mini и допълнителна секция излиза доло горе колкото sera fil 120 :}

Penta

Просто първото нещо което ще потърсиш на  Sera Fil 60 слагайки го в 45 литра аквариум ще е копчето за намаляване (а то няма), т.е модела 120 ще продуха ушните канали на рибоците ти  *ROFL*

Similar topics (5)

47330

Публикации: 5
Прегледи: 3421

12306

Публикации: 4
Прегледи: 2693

10510

Публикации: 10
Прегледи: 5800

4214

Публикации: 8
Прегледи: 4898