• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво е това , и става ли за аквариумче!

Започната от MarioChalukov, 10.12.2014 23:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MarioChalukov

 *privet*
Намерих тази "ваза" и много ми хареса как изглежда . Размерите на това чудо не са мнго удачни за аквариум според прочетеното от мен дотук , но питането ми е : първо от какво е ,имам някакви спомени ,че е за някаква киселина ( предполагам не е вредно за рибоци и растения )  поне  10-15 године е висяла на тавана в нас. Второ : може ли лесно да се адаптира за аквариумче за начинаещ ? Размери д/в/ш  30/48/20 . От отлято стъко е изработено без лепене . Иска ми се да ако е възможно да предложите начин за декорация ( за начинаещ). Представям си го с 4-6 малки рибки .. тънак ,но разклонен корен . дабел грунд няколко камачерта и тревна покривка :) ... виждам потенцяла в него ! дали за ваза или за аквариумче вие ще кажете !? п.п. обема по сметки е 28.8литра .
Благодаря предварително   *dontknow*

http://www.album.bg/mariochalukov/images/31711138/

http://storage4.album.bg/f3c/10296563_859435614109062_852103425633791922_n_870a8_31711137.jpg

tomatomov197

   Чак пък тревна покривка ... :)  Бета можеш да си гледаш спокойно .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

karadaliev

Това на мен ми прилича на акумулаторна вана, аз навремето имах множество такива тук от близкият химически завод. Ако е такава, то да - вътре е имало киселина, но все пак това е било преди години, а това е стъкло. Все пак бих препоръчал да го прекараш през някаква основа пък било то и сода бикарбонат просто за всеки случай. Няма да е лошо да сложиш и някакви по-евтини рибки на първо време ;).

Иначе аз все още имам някъде по таваните две от тези вани, но моите са от високите - 48/48/120 (приблизително, може и по-високи са са). Навремето в едната много успешно гледах скаларии и като цяло единственият проблем беше да намеря достатъчно мощна въздушна помпа, която да успее да вкара въздух до дъното.

Друг лек чисто визуален проблем е, че тези вани са от дебело индустриално стъкло в синьо/зелен отенък и ще имаш както видимо изкривяване на цветовете, така и видимо изкривяване на самият образ, защото те не са перфектно изляти все пак. Така, че опитай да наблегнеш на по-топли неща вътре - като по-светъл розовеещ грунд да речем, може би направо от розовеещите лампи също. Изрично не опитвай с жълта лампа, че там всичко става в зелен отенък :).

И успех де, дай и снимки да видим, че ми стана интересно!

MarioChalukov

Благодаря за отговорите , за сега чакаме празниците ,че съм заръчал подараците да са помпи нагреватели филтри , а и трябва да си измаисторя капак , за него съм измислил от старите лампи"пури" белия предпазен капак , тои си е доста издражлив да го прекроя и пребоядисам ,:) но това ще става бавно защото съм 6 дни работник . И да колега малко са размити сякаш обектите вътре , но мисля че като се напълни с вода този ефект ще се сведе до минимум , се пак ще е пробен аквариум ( дано не се превърне в концлагер) .  *SORRY*


Публикациите са слети: 11.12.2014 12:12

Колеги нещо след проверка в нета за осветлението само се разколебах  за ТОЗИ съд да стане аквариум. Осветлението 18в със сичко нужно е около 100 лв. за да стане добре , капака ще е безплатен ,но помпа за аерация и филтър и нагревател отново 100лв. ... Предлагат ми 60л. оборудван за 50 лв. казаха че е в добро състояне ,а и при него размери д/ш/в 45/45/30 ще имам повече място за декорация. Сорри за темата ,но май се замразява :) . Аквариум ще има 150% но няма да е тази ваза . Отново благодаря за отговорите . Колеги супер бъзо се активизирате за помощ и савети :) Благодаря ! Когато има аквариума ще има и нова тема с въпроси  *privet* 
*lock

Lasho

Китайски вътрешен филтър + нагревател + 1 м. диодна лента за осветлението - около 20-25 лв. общо.  *DRINK*
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Caxapa

Дано и правописа да е на малко по-добро ниво, че  с това а вместо ъ с вместо з и прочие  си е направо мъка.

MarioChalukov

Градивната критика ,отчетена и взета под внимание!
Ще се старая повече! (wasntme)

Caxapa

Ваната която имаш не я изхвърляй! Ще ти послужи за карантинен аквариум, за  детско отделение за подрастващи рибки и  въобще, идеи ще ти дойдат още как да използваш ваната.
Колега преди мен е казал  за какво е служила преди. добро промиване и ще бъде годна за ползване   и безопасна за риби и растения.

karadaliev

Колегата Lasho ти е сметнал доста добре нещата и реално е напълно възможно да влезеш в този бюджет. НО аз лично се съгласявам с твоето мнение - далеч по-логично е да вземеш малко по-голям и напълно окомплектован за малко по-голяма сума.

И се съгласявам не толкова заради парите, а чисто заради визуалният ефект - тази вана няма начин да ти докара рибките и растенията да изглеждат добре както биха в нормален аквариум от кристално бяло стъкло :).

Успех и все пак снимай начинанието си, ще ми е интересно.

Similar topics (5)

1783

Публикации: 3
Прегледи: 2814

26531

Публикации: 2
Прегледи: 2271

14022

Публикации: 41
Прегледи: 17154

5446

Публикации: 11
Прегледи: 5159

35000

Публикации: 18
Прегледи: 9476