Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: van40 - 07.07.2005 14:04

Заглавие: използване на активен въглен
Публикувано от: van40 - 07.07.2005 14:04
Здравейте! искам да попитам за 2-3 неща относно активния въглен.

1.Как и къде се слага въпросният въглен?
2.Каво количество и колко трябва да преседи във водата?
3.Вярно ли е,че за да се ползва активен въглен във водата тя трябва да е поне на 4-5 месеца?
4.Ако ползвам акватан и нитривек дали изобщо да го слагам?
Заглавие: използване на активен въглен
Публикувано от: ВЕЛИНСКИ - 07.07.2005 17:10
Активният въглен е част от състава на биофилтъра в помпата ти. Ако нямаш съд за биофилтър, не виждам смисъл да го слагаш.

Иначе е хубаво да се сменя през няколко месеца и няма връзка с химикалите за вода - единствено неутрализира някои лекарства като Costapur например.
Заглавие: използване на активен въглен
Публикувано от: WOLF - 01.11.2005 20:31
Темата е малко стара, но е единствената за активен въглен.

Значи поради проблеми с водата в аквариума си съм решил да използвам (за известен прериод от време) активен въглен, като незнам какво точно искам да направя с него, но мисля, че може и да ми помогне.

Въпросите са: от каде да го купя (ориентировачна цена), под каква форма и как да го поставя във външния филтър. Ще ми се някой с опит да сподели, как го ползва.
Заглавие: използване на активен въглен
Публикувано от: kraltchev - 02.11.2005 00:20
Малко общи съвети за активния въглен:

Когато го купиш преди да го слагаш в аквариума го измии от ситната прах дето е полепнала по всяко зрънце.  Използвай вода от аквариума, а не от чешмата за да не поеме гадости от чешмяната вода, нали това му е работата на тоя въглен.

Сложи го в торбичка, може и от дамски чорап и после торбичката я сложи във външния филтър.  Ако нямаш такъв сложи я на такова място че водата да протича колкото може най-много през въглена.

След като въглена престане да смуче боклуци от водата в него могат да живеят доста полезни бактерий понеже има пореста структура. Така че не е съвсем за изхвърляне, става да се сложи на дъното на нов аквариум, под шапка от инертен материал, така се осигуряват бактерий в новия аквариум.

Не съм чувал въглена да отделя абсорбираните вещества един прекрасен слънчев ден, както правят някой пречистващи смоли.  Така че не се притеснявай за това.

--Николай
Заглавие: Re: използване на активен въглен
Публикувано от: sevdalin00 - 12.01.2016 12:00
Миналата седмица имах проблем с РН на моя аквариум.След смяна през няколко дена на част от водата РН в аквариума ми се стабилизира,а във връзка с активния въглен мога да ти кажа,че си купих на SUNSUN-500гр.за 5,80лв.и го поставих във външния филтър в средната кошничка след обилно измиване с вода от аквариума.