• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Филтър-не е ли тава най-важното за 1 аквариум-ВЪПРОСИ?

Започната от WOLF, 08.06.2005 18:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Здавйте колеги!
От няколко дена чета вав форума (и прочетох едно 60-70% от него) и информацията вътре обхваща почти всички вапроси, но вапреки всичко има няколко нешта за които искам да ви попитам.
Смятам да си взимам канистар за аквариум 165 литра но немога да реша каква марка да е. Разликите в цените са наистина големи и бих се радвал да ми препорачете нешто с добро саотношения цена-качество. Говорим за "Atman"-мися че са по-евтини, "FLUVAL", "EHEIM", "SERA" . И нещо друго, разликите в цените на по-малките модели и по-големите са сравнително ниски, а аз имам планове за по-голям аквариум (450лт. можеби след година или ... ) и много си мисля защо да не си взема филтар за 400лт. аквариум който евентуално да ползвам след време (между "FLUVAL 204" i "FLUWAL404" разликата е 70-80лв. не че това са малко праи) та мисалта ми е по-големият дебит дали ще пречи на аквариума.
Сащо исакм да попитам някои дали може да ми каже нещо за [http://water-world.hit.bg/fram.htm]този филтар (от картинката немога да добия представа какъв му е обема???), защото е наистина е много евтин, дали ще си отговаря на дебита (който е даден в доста широки граници "250-1000" л/ч.) защото ако това дето го пишат е истина, аз имам 4-5 литра керамика (Sera biopur) и сам на сметка да си го купя, макар и без "палнеж".
И една моя мисал която ще се радвам да изкоментираме, не е ли по-добре да се вземи филтар от по нисак клас, а със спестените пари да купиш по-добар палнеж, видях че и тук се споменава прословутата керамика на Sera-Siporax, която е 5 пати по-скапа, а била 35 по-ефективна. Че то ако това е верно значи има сметка да се работи с нея???
И последно. Ако нещо смешно в това, да ви предопредя НАЧИНАЕЩ "акварист" СЪМ - през колко време си чистите промивате керамиката?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Boby_

Здравей и добре дошъл във форума!

Мисля, че филтрацията не се определя само от обема на аквариума, а и от това, което ще гледаш в него. Аз като човек, занимаващ се с малавийци, мога да кажа, че според мен никога филтрацията не е твърде много и никой филтър не е с твърде голям обем или дебит.   :lol:
Лично аз ползвам Флувал 404 за 300 л. аквариум и съм страшно доволен засега (перфектен е като за цената си), но дори него не съм го оставил сам - сложил съм и един вътрешен филтър 900 л/час. Винаги може още.
:wink:
Не мога да кажа нищо за филтъра, който си избрал - дал си линк към заглавната страница на магазина, а не към конкретен продукт.

Колкото до почистването на пълнежите на "канистър" филтрите, битуват различни мнения - чувал съм да се препоръчва всичко от 2-3 пъти месечно до веднъж годишно.  :lol:
Аз лично мисля, че чистене на по-често от веднъж на месец и половина няма да позволи на бактериите да се развият добре, а по-рядко от 3 месеца ще намали твърде много дебита и филтрацията ще стане неефективна. Затова чистя моя на 2-3 месеца и това дава добри резултати.

Успех!

WOLF

There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Boby_

Цитат на: "WOLF"това е филтара за който говорех:
[/img][http://water-world.hit.bg/filtri/fzn.jpg][/url]

Само по картинка е трудно да се каже - не се знае дебит, обем, разпределение и други такива важни неща. Във всеки случай подозрително прилича по форма и дизайн на проджект, което не е много добър атестат според мен.  :lol:

Stas

Въпросът е интересен. Имам някакво мнение, но не е достатъчно компетентно. Имам и намерение да правя скоро 400 л аквариум. Мислех си за два външни канистъра в двата му края, т.к. аквариума е дълъг 170 см. В този случай може и да не са най-мощните...
Следя с интерес отговорите.

Boby_

Цитат на: "Stas"Въпросът е интересен. Имам някакво мнение, но не е достатъчно компетентно. Имам и намерение да правя скоро 400 л аквариум. Мислех си за два външни канистъра в двата му края, т.к. аквариума е дълъг 170 см. В този случай може и да не са най-мощните...
Следя с интерес отговорите.

Аз си падам малко мегаломан на тема филтрация - бих праснал на един 400 л. два канистъра с дебит 1200 л/час или нагоре и бих го напълнил с камъни и 50 малавийци. Екшън!  :lol:

Но както вече казах, нивото на адекватна филтрация зависи много от това какво ще има в аквариума.  :wink:

Stas

Boby_ - приемам го сериозно. А кажи някакви модели, които са лесни за обслужване и не са прекалено скъпи. За малавийците - ще видим :) Засега съм планирал дискуси и т.н. Мисля да ги махна от сегашния си аквариум. Много камъни, декори, дърво, малко едри растения... това е.

Boby_

Цитат на: "Stas"Boby_ - приемам го сериозно. А кажи някакви модели, които са лесни за обслужване и не са прекалено скъпи. За малавийците - ще видим :) Засега съм планирал дискуси и т.н. Мисля да ги махна от сегашния си аквариум. Много камъни, декори, дърво, малко едри растения... това е.
Ами не съм кой знае какъв спец по филтрите - по-скоро някой търговец може да е по-полезен, минавали са му повече модели през ръцете.
Аз ползвам Хаген Флувал 404 и съм адски доволен - около 300 лв. ми излезе, но си струва. Има недостатъци, но се преживяват лесн. Иначе е изключително ефикасен филтър.
Гледах, че доста хора препоръчват SeraFil 1300, но не съм го ползвал лично и не мога да кажа. Но е малко по-евтин от флувала при сходни характеристики. Малко по-малък полезен обем има, както и няма обща система за спиране на водата като флувала, но това са дреболии.
Това е в средния ценови клас. За "мерцедесите" като ехайм няма да говоря - те нямат нужда от реклама. А разни китайски истории като Атман не мога да препоръчам на никого с чиста съвест.

:wink:

77

стасе Eheim PROFESSIONEL III 2080 е проектиран за твоя аквариум :wink: от две места смуче и от едно го връща :lol: цена...при краси 450 евро и чакаш :wink: може и от европата някой да ти го донесе,там струва към 300 евро :shock: иначе на сера филтрите са с отлично съотношение цена-качество :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Boby_

Цитат на: "77"стасе Eheim PROFESSIONEL III 2080 е проектиран за твоя аквариум :wink: от две места смуче и от едно го връща :lol: цена...при краси 450 евро и чакаш :wink: може и от европата някой да ти го донесе,там струва към 300 евро :shock: иначе на сера филтрите са с отлично съотношение цена-качество :D

Абе много е нова третата серия на ехайм. А даже и те правят грешки - не бих препоръчал да се избързва с купуването им.
Примерно Флувалите 4-та серия имаха в началото конструктивен дефект - течаха при уплътнението. По-късно го остраниха в хаген, но някои хора се опариха в началото. Никой не е застрахован. Да мине още година, да има отзиви за експлоатацията, пък и аз ще си взема едно ехаймче номер 3.  :lol:

77

рашаните не са пинтии(ах този краси) като нас и ги ползват вече 7-8 месеца :D няма проблеми :D ехайм правят външни филтри вече 30 години :shock:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

WOLF

и аз сам чувал за FLUVAL 404 че са доста добри филтри, а и ж момента са на ниски цени, онзи ден го видях в магазина 230 или 240 беше което е доста добре спрямо 300 евро за "Мерцедеса" Eheim. Разликата в цената явно наистина е огромна.

А за този филтар които ви показах никой нищо ли незнае? И за Sera-siporax какво ви е мнението някой от форума не е ли ползвал такава керамика?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Longanlon

Мдам, както неведнъж спомена Боби, за да узнаеш какво значение има филтрацията за твоя аквариум  е добре да се съобразиш с това, което ще гледаш в него. Общо взето колкото повече риби - по-голям филтър. Колкото по-малко растения - по-малък филтър. В гъсто засаден с растения и с малко рибки аквариум филтърът може и дори е добре да е с дебит само 2 - 3 пъти обема на аквариома на час, докато при повечко риби 5 и повече пъти е добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

WOLF

да предполойим че сам запознат с тези неща, а и вапросът не ми е филтар с каква големина да взема (т.е. и тва го имаше но от гледна точка на преспективата за по-голям аквариум) а марката му, информация която явно никоя няма за филтарчето дето ви показах, и за SeraSiporax.
А кой кога си чисти канистара пак никой не казва :?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

abaro

Това което си показал Wolf-е съм почти сигурен че е Aquael. Те доколкото съм запознат имат два размера външни филтри и дори само поради тази причина аз не бих си взел техен филтър. Това е съвсем субективно мнение което не е базирано на никакъв личен опит.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]