• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 01:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Отново за преливниците

Започната от stanilabg, 04.06.2010 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Цитат на: paolo6481 - 20.04.2011 01:48
Мисля че най-голям проблем ще имаш с обезвъздушаването на 52см-овата тръба.
Ето това е моето аматьорско решение. :-) Ако имате някакви по-добри идеи, не се скъпете да ги предложите.

Тъй като е трудоемко да се използва маркуч от долната страна на преливната тръба, смятам да го надяна на допълнителната тръба отгоре (разбира се временно). Процедурата е следната: слагам маркуча, запушвам с пръст долната страна на преливната тръба и смуча докато не тръгне вода. Предполагам, че след като допълнителната тръба е най-високо разположена, няма да има проблем с разни течове. Разбира се, мога да я запушвам с тапа за да не се чува евентуален шум.

Цитат на: paolo6481 - 20.04.2011 01:48
С половин цол повече от 300-400литра за час едва ли ще постигнеш.
Ето затова говоря, че всеки ме разубеждава, вместо това да ме посъветва на време. Ако знаех още в началото на темата (04.06.2010) може би щях да предвидя по-големи отвори в стената. Връщане няма. Важното е да проработи - определен литраж на час не гоня, колкото толкова. Ако имаш предвид, че съм се спрял на по-мощна помпа отколкото е необходима, то е заради дължината на тръбите + многото колена + СО2 реактор, а не заради литрите на час.

Между другото, все още никой не е казал за какво служи кранчето монтирано на тапата при Durso и Stockman. *dontknow*

paolo6481

Кранчето служи точно за обезвъздушаване.Развиваш крана,засмукваш,тръбата се пълни с вода и потича.Аз вместо кранче монтирах щуцер с маркуче което вкарах в една излишна ми помпичка от вътрешен филтър която работеше едновремено с главната помпа и обезвъздушаваше непрекъснато.Ако те интересува мога да ти пратя схема на лично съобщение.Взаимствайки този елемент ще се застраховаш от внезапно спиране на потока.Но в този случай добавката която си направил на аматьорското си решение става излишна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

stanilabg

А според теб, тази добавка ще върши ли работа?

paolo6481

Съмнявам се малко.В твоя вариант след като я използваш за изсмукване на въздуха трябва моментално да я запушиш за да не връща въздух обратно.Но дори и да проработи после трябва постояно да следиш дали потока няма да прекъсне.Варианта който ти предложих ти спестява това стоене на тръни.Всъщност се сетих че не е нужно да има 2-ра помпа.И главната върши същата работа но мен не ме устройваше защото ми пращаше мехурчета въздух в аквариума та затова монтирах отделна помпа.При теб обаче много малко мехурчета ще връща.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

stanilabg

Цитат на: paolo6481 - 22.04.2011 01:12
В твоя вариант след като я използваш за изсмукване на въздуха трябва моментално да я запушиш за да не връща въздух обратно.

Не мога да си представя до къде ще е пълна допълнителната тръба с вода при работеща система.

Дали до равнината означена с червено или в зелено. *dontknow*
Ако е до зелената (което повече ме съмнява), не вярвам, че ще връща въздух. Ако е до червената, то тогава наистина може да излезеш прав.
Затова съм измислил нов вариант. :-) Връзката на допълнителната тръба ще се намира под нивото на водата при работеща и при спряна помпа. Или с други думи, достатъчно дълбоко за да е винаги потопена в вода. По този начин (връзката) става част от скачените съдове.

Предполагам, че въздуха няма да може да преодолее "коляно 2" за да се връща в главната преливна тръба.

paolo6481

Да,прав си! Опитай този вариант-Връзката да е достатъчно дълбоко.И забрави това което ти казах за обезвъздушаване чрез главната помпа!Днес се сетих че няма как да стане защото правиш по този начин скачени съдове най-високата и най-ниската точка от системата.Остава единствено варианта с допълнителна помпа за обезвъздушаване поставена в преливника ти(5 литровия съд) или т воя вариант Който според мен трябва да е постояно под наблюдение.Успех!

stanilabg

Цитат на: Joro Vn - 19.04.2011 20:21
Точка следваща- буферни обеми на съмпа. Тук също не схващам какво смяташ. Важни са обема след последната преграда /от където засмуква помпата/ и  един общ обем- сума от този след последната преграда и обем над преградите /най- високата последна, или най- високите, ако те са на едно ниво/. Обемът, от където смуче помпата, по принцип се прави възможно най-малък- защо, предполагам, че вече се сещаш.

Остана Joro Vn да разясни какво има предвид горното, че не го схванах.
И за обема от където смуче помпата.
Веднъж вече го попитах - явно е зает с печенето на козунаци. ;-)

stanilabg

Привет отново.
Joro Vn сигурно нещо се е обидил  ;-) и не иска да помогне, а аз имам още въпроси.

1) Преливната тръба трябва ли да е потопена в съмпа, както е показано на схема ч.1?

Схема ч.1

2) Добре ли е над филтриращата медия (гъба, лава, керамика) да има известно количество вода, както е на схема ч.1 или може тя (медията) да е наравно с нивото на водата в съмпа, както е на схема ч.2?

Предполагам по този начин ще пръска вода вследствие на "разбиването" й в медията. Това се отнася главно за водата от преливната тръба. При останалите прегради (лава и керамика) няма да е с такава сила.

3) Не ми се играеше повече да чертая, затова ще използвам снимка намерена от нета. Окислената вода от горе ли да пада на медията, както съм посочил на двете схеми, или окислената водата да идва от долу на медията, както е на снимката?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2Fb9dhxg.jpg&hash=49a90c0875feb7bedfec87091a9756983800154d

Има ли въобще някакво значение?

paolo6481

Жоро може и да се е обидил но аз ще си позволя да дам някой отговор.1-Тръбата не е задължително да е потопена но ако е се намалява шума от вливащата се вода,Ако е непотопена се чува шум като от водопадче.2-Колкото по-близо до повърхноста ти е нивото на лават,пемзата,керамиката-толкова повече филтриращ обем ще имаш.3-никакво значение дали отдолу-нагоре или обратното.Важното е да се движи водата.Има значение само май че в единия случай са повече на брой стъклените прегради.

kamos

Шума от не потопената тръба са намалява с поставяне на чорап, който освен всичко обира и едрите мизерии от водата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

stanilabg

Цитат на: paolo6481 - 11.05.2011 02:57
Жоро може и да се е обидил но аз ще си позволя да дам някой отговор.
Всеки, който има желание може да отговаря. :-)
Благодаря за отговорите.

Цитат на: paolo6481 - 11.05.2011 02:57
Има значение само май че в единия случай са повече на брой стъклените прегради.
Като гледам двата варианта, броя им е еднакъв - 6. С тази разлика, че между първата и втората камера (К1 и К2) на снимката, няма окисляваща преграда, докато в моя случай има пред всяка медия (ясно е, че пред първата няма как да има).
Другата разлика е, че с еднакъв брой стъклени прегради, при чуждия вариант се получават 4 филтриращи камери, а при моя 3 - което ми е достатъчно. Още в началото на темата се разбра, че и тази филтрираща площ е прекалено голяма за моите нужди.

Цитат на: kamos - 11.05.2011 10:18
Шума от не потопената тръба са намалява с поставяне на чорап, който освен всичко обира и едрите мизерии от водата.
Въпроса по скоро беше, кой вариант е по-добрия. Ти кой би избрал?
Подсетете ме за евентуални затруднения с обслужването или функционалност при единия или другия вариант (потопена, непотопена тръба), за които не се сещам.

П.П. Тъй като двата отвора в стената (за преливащата и вливащата тръба) са един до друг, а съмпа ще е дълъг 50 см и ще е разположен така, че поне едната да се пада отвесно на него, ще трябва едната от тръбите/маркучите да е под ъгъл (не отвесно). Коя е за предпочитане - вливащата или преливащата?

stanilabg

Един до уточняващ въпрос: обезшумяването по схемата на Durso на главната или на резервната преливна тръба се монтира?
И още един: когато се затваря преливната тръба с крана за да се регулира нивото на водата в преливника, няма ли тръбата продължаваща към съмпа под крана, да остава празна? Т.е. да не е пълна и да се получава шум на изхода.

Правих си експеримент с две кофи и маркуч за да видя с каква скорост тече водата от едната в другата. Едната напълних съвсем малко, а другата до горе. Напълних маркуча с вода и сложих двата му края в двете кофи, така че да са под нивото на водата. Двете кофи бяха в една равнина. Като им отпуших отворите започна да тече вода от по пълната към по празната, но с много бавна скорост. :-( Предполагам няма значение колко е дълъг маркуча (какво е разстоянието от единия съд до другия) и от това да зависи скоростта (използвах 1,5 м маркуч). Мисля си, че бавната скорост се дължи на факта, че в "системата" не е включена преливна тръба, която да засмуква насъбралото се количество вода в по празната кофа и по този начин да увлича вода от маркуча, респективно да увеличи скоростта на водата. Така ли е?

П.П. При положение, че цялата система/схема показана по горе в темата ще е от 1/2 цола CPVC  FlowGuard Gold, с изключение на главната и резервната преливна тръба, с какъв размер да са те (главната и резервната преливна тръба) - 3/4 или 1 цол?

Similar topics (3)

1780

Започната от zariio

Публикации: 15
Прегледи: 8649

21894

Публикации: 12
Прегледи: 5563

2033

Започната от miTko

Публикации: 2
Прегледи: 4408