• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Диатомен филтър

Започната от kraltchev, 07.10.2005 02:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Чудех се нещо.. Тук на българския форум май никога не съм видял да говорим за диатомни филтри.

Какво е положението с тези филтри в България?

--Николай

atos

Јас ги искам тиа филтери, ама само за една цел, повремено го користа само да ми механицки исполира водата, иначе, на длги стази не гледа некоја перспектива да се користи. Тоа се едни току фини честици, уствари тоа е фина прасина од изумрли едноскелточни алги, Дитаоми.

Stas

Я дайте линк как изглежда филтъра. Аз не съм го срещал. Поне не съм му обърнал внимание.

Atos, какво значи "користа"?

discus

Цитат на: "Stas"Я дайте линк как изглежда филтъра. Аз не съм го срещал. Поне не съм му обърнал внимание.

Atos, какво значи "користа"?

В смисъл "използва".

dido

Много е полезно за отфилтриране на 'зелена вода'. Както отбеляза аркадаша от Македония, перфектен за механично филтриране. В България обаче не се предлага засега, май.

Stas

Е никой ли не може да даде линк как изглежда филтъра?

kraltchev

Може би избързвам но досега само Атос каза че знае какво е диатомен филтър.

Диатомният филтър задържа много малки частици - от порядъка на 5 микрона. Пречиства водата до такава степен че водата изглежда като че ли я няма - все едно че гледаме питейна вода в бутилака бутилирана от някаква фирма - напълно прозрачна.  Диатомните филтри често се използват за филтрация на водата в басейни за плуване.  Премахват суспендирани частици, водорасли и паразити.

Принципа на действие на диатомния филтър е доста интересен, но при това изключително прост.  Използва се филтърна торба или патрон който има нормални размери на порите - да речем човешки косъм (около 100 микрона в диаметър) може да премине през порите.  Помпата е свързната така че водата да премината от външността на торбата навътре в нея.  Дотук нищо особено освен че помпата трябва да е не просто за циркулиране на водата, а да има способност да създава налягане - тоест да смуче водата дори и филтъра да е доста замърсен.

Филтъра се напълва с вода, двата маркуча се слагат в кана с вода и помпата се пуска в дейстивие.  В каната се слага специален прах.  Той е много фин и лесно се разлита.  Това са микроскопичните черупки на диатомни водорасли които се намират като естествени залежи в земята.  Просто казано изключително фин пясък.

Диатомният прах се всмуква от филтъра и се полепва отвън по торбата или патрона.  Част от него преминава през торбата, попада в каната и се всмуква пак.  Върху торбата се образува слой от този прах.  Слоя расте на дебелина, а водата в каната става все по прозрачна.  Поради размера и формата на микроскопичните черупки този слой образува много тесни канали - от порядъка на 5 микрона.

Без да се спира помпата каната се потапя в аквариума и се изважда, а маркучите остават в аквариума.  Това се прави за да не се наруши крехкия слой от диатомен прах върху торбата.  

Диатомният филтър се задръства лесно поради малкия размер на порите на филтърния материал.  Използва се обикновено само за кратко време за да "полира" водата.  При това водата трябва да е доста чиста - видими плаващи частици запушват филтъра само за няколко минути.

Най-големият диатомен филтър продаван за аквариумни цели се произвежда от една малка фирма във Флорида - "Вортекс".  Кожуха на филтъра представлява обикновен 3 литров стъклен буркан.  Отгоре му се намира мошна помпа - 900-1000 литра на час - която движи водата дори и ако диатомният прах е доста задръстен с отпадъци.  Това е единствения филтър на пазара който може да се ползва нон стоп.  Всички други диатомни филтри се прегряват ако се задръстят:
Снимка

Ефективността на диатомните филтри може да се онагледи със следният пример:  200 литров аквариум пълен със зелена цъфтяща вода с видимост 2-3 сантиметра се пречиства до кристален вид (като бутилираната питейна вода) за около 30 минути, , подобно на тези снимки:
Преди

След

--Николай

kraltchev

Само да добавя - диатомен филтър може да се направи от всеки филтър който дава възможност да му се закрепи торба вътре във филтъра с отвора към изхода.

Патронните филтри за питейна вода са напълно пригодни.

Както споменах циркулираща помпа няма да работи добре, но все пак става.  Аз имам един филтър с такава помпа който не е предназначен за диатомен и има дебит около 700 литра на час.  Като сложа диатомния прах в този филтър потока спада до около 150 литра на час.  Тоест пак става но пречиства по-бавно и спира да циркулира по-бързо.

Не знам дали в България може да се намери диатомен прах.  Не знам дали се използва за нещо друго освен филтрация... и също така за убиване на бълхи (праха е толкова дребен че им влиза под процепите на бронята и при движението на бълхата твърдите диатомни частици правят дупки в тялото от които балхата се споминава.  Гадно.)

--Николай

N.Nobs

Този филтър не може ли да се замени със система за обратна осмоза :?: До колкото разбирам принципа на работа е един и същт,разликата е само в филтриращия матерял,в единя случаи е черупките на водораслите а в другия-искуствено създадена мембрана :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

kraltchev

Не, обратната осмоза е на друг принцип.  Там водата се пропуска покрай финната мембрана и голяма част от неиа отива в канала.  Чистата вода е само така част която успе да мине през мембраната.  Тя е около 1/5 от цялата вода която се пропуска.

Филтрация до 10 микрона че дори и 5 и 1 е възможна с патроните за питейна вода.  Т. нар. "микронна филтрация". Но те се задръстват бързо и чистенето им става в разтвор на белина.  Патроните са сравнително скъпи и чистенето не е безкрайно - в определен момент стават неизползваеми.  

Диатомния филтър просто е евтин начин да направим много финна филтърна преграда.

--Николай

mistar_ti

Ехааа туй нещо е много готино само че дали цената ще е готина  :roll:
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

Longanlon

На каква цена е тоя диатомен прах?

И тоя аквариум от примера, ако съдя по рамката - да не е твой ? :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Ако сам си направиш такъв филър цената на тоя филтър е горе-долу равна на цената на помпата.  Кожуха и торбата не са нищо особено.  Ето груба  схема на принципа:
Картинка

Един детайл - торбата трябва да има вътрешна подкрепа иначе вакуума създаван от помпата я колабира, всмуква я прилепвайки стените и една към друга.

Диатомния прах е ужасно евтин тук поради това че се продава за употреба в басейни.  За около $10 купуваш поне 10 кила, а за едно зареждане на филтъра се използват може би 100 грама (една-две чаши, а праха е много лек).

Лонги, тоз грозен аквариум не е мои, краднах снимките от нета.  А ти самия нямаш нужда от никакъв диатомен филтър, като ти гледам аквариума е време да почнеш да правиш още по-красиви акваскейпинги - здравето на растенията и чистотата ти знаеш как да ги постигаш.

--Николай

Longanlon

Мерси за добрите думи за аквариума ми, но на няколко конструктивни критики повече щях да се зарадвам  :D

Нямам намерение да си правя диатомен филтър - питах просто за информация.

А тоя диатомен прах от къде се намира? Дали може да се прави или само се добива?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Тук се продава, но в България не знам.  Може би Атос може да помогне с информация.

--Николай

Similar topics (5)

49534

Започната от vanko77777


Публикации: 7
Прегледи: 2849

15956

Публикации: 0
Прегледи: 2470

37898

Публикации: 3
Прегледи: 2397

35333

Публикации: 6
Прегледи: 3272

9387

Публикации: 24
Прегледи: 16110