• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум без СО2 и аерация?

Започната от Pac, 18.04.2006 13:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pac

Знам, че тук се шири мнението, че няма никакъв смисъл от пускането на въздух от филтъра или пък въздушна помпичка в аквариум с достатъчно растителност. Това обезсмисля СО2 системата и т.н. Не смятате ли обаче, че при липсата на СО2 система, аерацията даже помага за повече СО2? За съжаление нямам тестове и не мога да проверя тези неща експериментално. Просто си мисля, че като растенията израсходят наличното СО2, аерацията ще вкара ново количество от въздуха.

77

и аз съм си го мислил,но не през камъче(въздуха излиза много бързо) а чрез голям реактор upset
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Pac

Питам, защото растенията ми бяха доста зле напоследък. Наторих със Sera Florena и пуснах въздух от филтъра. Нещата се пооправиха, но не знам кое е помогнало. Нормално е да се предположи, че торта е причината. Но преди същите тези растения си вървяха добре без торене, но с помпичка и гъба, а не със сегашния филтър (Аqua El Fan 2), който беше пуснат без да вкарва въздух. Всъщност толкова неща промених по аквариума, че е много трудно да си направя изводи, кое се е отразило добре и кое зле. Най-голямата промяна е в осветлението все пак (от 40W жълта крушка минах на 18W Aquarelle + 18W 840 + сносен рефлектор; като времетраене минах от 14 на 10, в последствие на 7 часа). Предполагам че на растенията им е трябвало известно време да се адаптират към новите условия.

rakim

Ами ако ти е млад аквариума и при редовна смяна на водата растенията вървят,викаш си аз съм ебах ти майстора ,но след около 3 месеца ако не и по бързо разбираш че без да ториш не става хавата.Е не говоря за някои супер не претенциозни растения :wink: Така че според мене подобрението ти е от ФЛОРЕНАТА  :wink:
540л Южна Америка

Raven

съдържанието на СО2 във въздуха е много малко.
става да се увеличи  ама ще ви боли глава.
повишава се в затворени и дълго непроветрявани помещения в които има много хора,но това не е здравословно като цяло за наблюдаващият аквариума си.
така че тази теория че аерацията върши работа и като продухване с СО2- според мен не е реална.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

аз имам аквариум в който има доста растения. в този аквариум(200л, дълбок е 50 см.) няма филтър, СО2 или дори гъба. монтирал съм само аератор, работещ на шест. аератора прави доста течение на водата. торя изключително несириозно. осветлението е 1х 55W/860-енергоспестяваща, 1х30W-grolux,1x18W/840-полска някаква си.
в аквариума има дест риби по 3-6 см.
растенията са:
-спирална валинсерия-върви чудесно
-сагитария-полудяла е. расте си ниска и на гъсто.
-Myriophyllum зелен-растемного леко разреден.
-Ludwigia repens "Rubin"-расте много бавно, но е цялата червена.
-Ludwigia repens - също бавно с много добър цвят.
-Rotala индиката - малко по бързо от лудвигиите с розов цвят.
-Hygrophila polysperma - изключително крива и згърчена. странно е, че расте.
-анубиас - пуска по едно листо на месец, месец и половина.
- егерия- направо се разлага.
-ехинодорус някакъв, нещо като тенелус-върви чудесно
-Echinodorus 'Rubin' narrow leaves-върви чудесно
-ехинодорус амазонка-още се чудя колко е добре, но определено не е зле.
-Echinodorus osiris още много малък-тръгна супер
-Echinodorus cordifolius-да кажем, че не е зле.
има и лилеопсис, микрантемум и елеохарис - не умират, но и не растат.
сложих и от тези водорасли, забравих им името, които растат на топка. абе единствените водорасли, които се продават. сега и да искам не мога да ги унищожа.

това е опитния ми аквариум. за 4-5 месеца мина през сума експерименти, придружени от съответните проблеми. от два месеца съм го оставил на мира. по стечение на обстоятелствата от тогава се тества за бавен аквариум.

написах всичко това, защото всичко потръгна,когато махнах всички филтри и оставих само аерация. изненадата ми беше много голяма, когато потръгнаха и червенеещите растения. всичко расте доста бавно. подрязване се налага веднъж на два месец, което е супер. при по- сериозна потдръжка съм сигурен, че резултатите ще бъдат много по-добри.

имам друг аквариум, 70 л. -дълбок 35 см. цялото дъно е залесено с анубиас, болбитис и микрозориум. осветява се от една пура 18W. за нея ще кажа, че свети в студено бяло. потдръжката е като на по-горе описания аквариум. рибите са 7 барбуса шуберти и два трихогастера.
тук съм засадил растения, които са били заразени с брада. за 4-5 месеца, все още има брада, но изключително малко. всички растения са в добро състояние. растат много бавно.
тук наблюдавам същия ефект относно аерацията. даже монтирах още един камък и се появиха заченки на кипене по листата на болбитиса и микрозориума. растенията почнаха да растат по-бързо,

извода за мене че, има разлика дали ще ползвам филтър или аератор.
Никой не се е родил научен.

Живко

малиии.
много правописни грешки ве.
Никой не се е родил научен.

miTko

Лилеопсиса, микрантемума и елеохариса май няма да ги подкараш.Но не това ми е въпроса.При мен лилеопсиса вече започва да расте, но много се измъка, мамка му и не знам защо. А в наното нямам никакви риби. Може би защото е сят в сравнително ситен пясък.При теб така ли е? :oops:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

в шестостена от конкурса (пролет 2005), растеша под най-горния ред камъчета на грунда. там обаче резмера на "чакъла" беше 0.5-1 см. сравнително лесно го садих. пренебрегнах правилата и натъпках в грунда каквото хванах. къде стъбло, къде листа и тук там някой корен. после като тръгна, старите и грозно вкоренени части от растението ги изрязах.
в този(от предния пост) аквариум от както съм го сложил не е мръднал :oops: садих по същия начин в грунд 0,3-0,5 см. не съм имал кой знае какви проблеми с изкореняването. веднага след стартирането на аквариума, когато все още подавах СО2 потръгна, но след разните опити и особено след като спрях СО2 неще да мръдне.

имам друг аквариум в който в плуващо състояние вече 4-ти месец си гледам лилеопсис. да имам ако ми потрябва. расте бавно. аквариума е без СО2.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

14922

Публикации: 12
Прегледи: 6379

41842

Публикации: 18
Прегледи: 10697

16143

Публикации: 10
Прегледи: 3994

33390

Публикации: 7
Прегледи: 4490

57476

Публикации: 11
Прегледи: 3752