• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

200-250 лева бюджет за аквариум

Започната от Kocetosl, 13.01.2010 17:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kocetosl

Здравейте,току що се регистрирах в форума но през изминалите няколко дни съм прекарал поне 15тина часа в четене на постове  :-).Реших отново да се завърна към хобито си след 10тина годишна пауза ,тогава имах малки аквариуми около 50,60 литра гледах предимно живородки,бети,имах и една пираня.По него време разполагах само с нагревател и така наречените (вибратори) помпичка която вкарва въздух в аквариума.За десетина години виждам че има голяма промяна в акваристиката най-вече техниките и методите са по-нови.В момента съм доста изостанал с цени,марки оборудвания и др.
Интересувам се за скромната сума от 200-250 лева има ли вариант да си скалъпя едно аквариумче което да е поне 100-тина литра но да бъде с хубава качествена техника,в тази цена да влиза самия аквариум+филтър+капак+осветление+нагревател.Доста по-скъпо ли ще ми излезе да си кпя готов оборудван аквариум от фирма производител и дали техниката полагана в тия аквариуми е качествена?

Lucio

Добре дошъл отново при зарибените  :-D . Фирмените аквариуми са доста скъпички и мисля, че няма да намериш за тези пари такъв  литраж. Мога да те посъветвам да не бързаш и да разглеждаш обявите тук.  Излизат доста добри оферти стига да не те притеснява, че са втора употреба де  :-) .

cbr

Не,няма да можеш *SORRY*
Ще споделя моя съвсем пресен опит,да добиеш някаква представа.
Аз в момента правя и оборудвам един 140 л.  ,до момента съм дал около  380 лв,а тепърва ми предстои събиране на растения и риби.
Като имаш в предвид ,че аквариума съм го лепил сам,капака също е самоделен,осветлението също! 8-)
Мисля ,че ще достигна заветната сума от 500 лв.Но кефа цена няма  :-D
Както те е посъветвал lucio ,най евтино ще излезне да си вземеш комплект втора употреба,често изкачат обяви в форума,и аз мислех за такъв вариант,но реших че ще ми достави много по голямо удоволствие всичко да си го направя сам,все пак това е част от хобито .
Но ти си решаваш кой вариант те устройва.
успех  ;-)

Kocetosl

Благодаря ви за информацията ще видя сега на заплатата какво мога да отделя ,ще измисля някой вариант имам и още 1 въпрос :
Какво бихте ми казали за следния аквариум :http://www.zoosviat.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_30&products_id=729&zenid=0e10db8e38af6d9c085f4afdea16f20c надежден ли е разбрах че Aqua el са поляци каква техника има вътре от среден ,от висок клас?Заслужава ли си като цяло като се има в предвид че цената му е грубо казано 350 лева за 100тина литра?

Becko

 :-) Аквариум на полската фирма не съм ползвал но имам вътрешни филтри от 12-13г и нямат проблеми (поне за сега )
  Успех !

vasso

Ако не ти се занимава може и да го вземеш този аквариум. Поне има всичко и няма да имаш ядове със самоделно осветление и грешки при лепенето. Не си заслужава според мен да се правят компромиси в началото. Другите неща като грунд, корени, заден фон и растения може по-лесно да се уредят, без много пари. Най-важната инвестиция е техниката и съдът. Успех! :-)

Vannkata

Ако си малко по сръчен, за тези пари можеш да си направиш много добър аквариум за тези парички.Според мен тези аквариуми (готовите комплекти ) просто са безмислено скъпи.Първо капаците са с много слабо осветление, и ако решиш да гледаш повече и по капризни растения просто нямам как да не ти се наложи да ги преправяш.
Стъклото за един 140-160л аквариум ще ти излязат около 40-50лв, и ако си малко сръчен както казах, няма да имаш проблеми със залепването.Има доста статии как се лепи аквариум в форума, разгледай секцията ''Направи си сам'' има доста писано.Аз лично съм на 16  *CRAZY* и моят аквариум около 120л го лепих сам (тъй като нашите бяха против подобно нещо в къщата  :-D) и съм доста доволен от резултата.(Майката му е хартиеното тиксо  :-D) Лично аз съм за купуването на качествена техника (филтри , помпи,нагреватели,) тъй като не се купуват всеки ден както се казва.Проблемът с осветлението можеш да го решиш по много лесен и ефикасен начин, има много теми в форума за самоделни капаци.Общо взето моето мнение  е против готовите комплекти аквариуми  ;-)

barabata

Естествено че е така - в готовия комплект се калкулира в цената освен направата и мита разни, и печалба за производителя, и печалба за вносителя, и печалба за магазина в който се продават ... Много маймуни на клона искат по един банан и накрая трябва кашонче с банани да си приготвиш за целта.

Примерни цени от един 92 литров вкъщи
Размери д65/ш40/в40 дебелина на стъклото 5 мм с укрепването стъклата при местния стъкларин бяха точно 20 лева. Силикон (Мастърсил Аква - намерих и борса където го има за около 4 лева)  и тиксо - 5 лева.
Съда - 25 -30 лева за шкурки и други материали евентуално ако нямаш.

Филтър
Вариант с външен филтър (канистър) Атман AT-3336  - просто идеален за аквариума - 130 лева без пълнежи и около 150 лева с пълнежите. Зависи какви и колко пълнежи добавяш.
Вариант с вътрешен фитър - някакъв 500-600 литра в час със флейта може да се намери за 50 лева.

Нагревател - Джагер (това са нагревателите на Ехейм - Eheim ) според мен са най-добрите за сега - може да се намери за 30-40 лева. Пък ако на сърце ти е Sera - пак там някъде е. Акваела е някъде 25-30 , но според мен не е толкова добър.

Осветлението вече е малко по-тънко там. Аз осветявам съвсем непретенциозно аквариума с 4 шини за луминесцентни тела т8 на Вито дето са по 4-5 лева на Габровски (със вградена електроника за пурите са) за лампи 18 вата. Общо за шините 20 лева и пурите в зависимост какви и откъде си намериш. Силвания гролукс на Габровски 60 см - 18 вата са около 7,50 едната. Същите пури в Бриколаж са по 12 лева. И така ако разгледаме варианта Силвания 2 лампи гролукс и 2 аквастар то най-евтино могат да е намерят за около 35 лева и най-скъпо за около 50 лева .

Груба сметка 30+40+20+50+(50 или 150) = 190 или 290 с доста по качествена техника отколкото готовите решения предлагат, но се изисква ходене, търсене и правене.

Капак може от много и различни материали да се направи - от плоскости за ламиниран паркет , през фибран или форекс до каквото ти дойде на ум.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Kocetosl

Благодаря ви за съветите ще попрочета още малко в темите-Направи си сам и маи наистина ще взема да си направя собственоръчно аквариумчето и оформлението,мислех че техниката която ползват Aqua el е качествена ала явно не било така щом и осветлението им е кофти почти съм на път да се окажа от готовите им конфигураций

Асен Евгениев

Барабата го е казал най-точно. Спестяваш 50% от мангизите с четене,
самостоятелен труд и обикаляне по магазините.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Kocetosl

Мерси за изчерпателния отговор Бараба  :-)  .наистина най-добре и най-удовлетворен ще съм ако си го направя сам с малко чужда намеса ,но веднага ми идва нова идея на ум вместо аквариума да е 100-тина защо да не е 200 литра доста по скъпи ли ще са филтъра и нагревателя за 200 литров аквариум спрямо 100 литров?

nidkolio

Цитат на: akapulko - 13.01.2010 22:33
Барабата го е казал най-точно. Спестяваш 50% от мангизите с четене,
самостоятелен труд и обикаляне по магазините.

В уравнението трябва да се сложи и товето време.
Тоест, ние сме свикнали на направи си сам, но не смятаме отделеното време за това, защото то е без пари...
е аз бих казал че човек трябва да си сметне и това време в пари за да може да получи наистина колко ще струва.
Да речем че ти трябват 3-5 дена за да го налепиш, зглобиш и пуснеш в употреба... лично на мен това ще ми излезне все едно съм дал още 200-300 лв поне.
Има и още едно неизвестно.. ако нещо не се получи от първия път или имаш загуба на матерял понеже не си преценил точно как става...

ЦитатМерси за изчерпателния отговор Бараба  Усмивка  .наистина най-добре и най-удовлетворен ще съм ако си го направя сам с малко чужда намеса ,но веднага ми идва нова идея на ум вместо аквариума да е 100-тина защо да не е 200 литра доста по скъпи ли ще са филтъра и нагревателя за 200 литров аквариум спрямо 100 литров?

А тука принципа според мен е .. колкото повече, толкова повече...
Разликата не е особено голяма, или поне няма да е 50%
Разбира се не трябва да се подценява и удоволствието от това че си го направил сам... пък и ще е точно както го искаш.

Не искам да споря, просто смятам че сметката не е достатъчно точна ако не се смята "загубеното" време
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

suntsu69

Аз мисля, че набутването за техника е доста излишно, особено за нагревателя. Китайските са 3-пъти по-евтини и не са по-лоши. А дори и да се скапат, 10-15 лева се прежалват много по-лесно. Филтъра зависи от това, какво ще гледа. Аз гледам 30 барбуса и 10 коридораса (грубо) в 130л с вътрешен AquaEl, повече от година и имам 1 умряла риба (наистина заради филтъра - барбусите искат кислород, а той подава въздух, когато си реши). Има външни филтри със все пълнежите за 80 лева.
Аз съм фен на китайската техника. Немското е безумно скъпо, полското според мен е с качество на китайско и цена на немско.

Асен Евгениев

Хайде сега, загубено време. Ще си го прави през почивните дни, не
вярвам да е на 7-дневна работна седмица.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

cbr

Човек се занимава със своето хоби в свободното си време,не вярвам някой да бяга от работа за да си залепи аквариума  ;-)
200-литровия ще ускъпи нещата от към по скъп филтър ,с по голям дебит!
Защо не разгледаш тази обява,мисля че офертата си заслужава.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,22569.0.html

Similar topics (5)

15912

Публикации: 4
Прегледи: 3023

43084

Започната от Emilian_Evtimov


Публикации: 0
Прегледи: 1207

60006

Публикации: 7
Прегледи: 2437

35771

Публикации: 11
Прегледи: 5090

59256

Публикации: 8
Прегледи: 4055