• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Външен биофилтър "традесканция"

Започната от kpokcho, 01.06.2006 12:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kpokcho

ЕДИТ:
Реших да си изтрия мнението и тук за да не ме обсипват модераторите и търговците с ругатни и изсукани от гадателство обиди.
Кой чел, чел.
Явно форума не представлява нищо стойносттно!
:P

NikolaV


Longanlon

Идеята сухоземно растение да усвоява изишните вещества в аквариума не е нова - срещал съм какви ли не представители на домашната флора да се използват за целта - разни клончета от върбичка слагат руснаците, други си вземат едни големи саксийни растения (трилистник ли там как се казват) и им вкарват висящите корени в аквариума. Ефективността  на тия методи не мога да потвърдя обаче - просто не съм го пробвал. Но звучат интересно...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

itilien

Май недостатъка на тоя метод ми се струва е, че трябва добре да се осветяват тия растения, за да се развиват добре, а това значи лампи и за тях. Доколкото си спомням листата на зебрината са със зелено и бяло. Растения които имат бели части в листата изискват по-силна светлина, защото в белите части на листото няма хлофорил и зелените части с по-малка процентна площ трябва да наваксват за сметка на останалите.
А не е ли по-добре вместо с чакъл да се напълни с нещо по-поресто и с по-голяма повърхност, за да се развъждат повече бактерии ?

zmeq

Тука бактериите са на втора линия - корените смучат яко нитратите, нали и за това са насяти тревите :wink:

WOLF

Цитат на: "zmeq"Тука бактериите са на втора линия - корените смучат яко нитратите, нали и за това са насяти тревите :wink:

Че те бактериите нямат нищо общо със "смученето" на нитрати, напротив за да имаш нитрати във водата, ти трябват бактерии.  :wink:
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

zmeq

Ако си се зачел ще забележиш, че се прокрадва мнението, че растения "смучат" и амоняк, и нитрити, и нитрати  :wink: .

WOLF

Цитат на: "zmeq"Ако си се зачел ще забележиш, че се прокрадва мнението, че растения "смучат" и амоняк, и нитрити, и нитрати  :wink: .
:wink:  Да убеден съм, че е така. Идеята ми беше че бактериите немогат да понижат нивото на нитратите и несхванах в какъв смисъл остават на втора линия, но сега вече те разбирам.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

itilien

Ами то без бактерии нали няма нитрити и нитрати, въпреки че няма начин хептен да не се завъдят бактерии, но ако са малко ще преобладава сигурно амоняка. Но пак си остава проблема с осветлението, защото не върви да си сложиш силно осветление над аквариума заради тия растения.
А тоя тип филтър предполагам трябва да се ползва в по-населен аквариум, защото ако е слабо населен може би растенията в саксията ще умрат от глад ?

kpokcho

Цитат на: "NikolaV"http://lis.aqa.ru/fitofiltr/fitofiltr.html
Да идеята е видях от там само че това изпълнение точно не ми допада. не желая да казвам защо.
Цитат на: "itilien"Май недостатъка на тоя метод ми се струва е, че трябва добре да се осветяват тия растения, за да се развиват добре, а това значи лампи и за тях. Доколкото си спомням листата на зебрината са със зелено и бяло. Растения които имат бели части в листата изискват по-силна светлина, защото в белите части на листото няма хлофорил и зелените части с по-малка процентна площ трябва да наваксват за сметка на останалите.
А не е ли по-добре вместо с чакъл да се напълни с нещо по-поресто и с по-голяма повърхност, за да се развъждат повече бактерии ?
Ами традесканцията http://www.fplanet.org/data/tradescantia/index.html която е в саксията не се осветява допълнително. Същото е и със зребрината,http://www.fplanet.org/data/zebrina/index.html че даже и със сеткреазеята
http://www.fplanet.org/data/setcreasea/index.html
Вместо чакъл може да се позлва и друг носител, но чакъла е доста лесно достъпен.
Цитат на: "itilien"Ами то без бактерии нали няма нитрити и нитрати,
Така е, без азот-фиксиращите бактерии, които образувад грудки например при бобовите растения, те не могат да си довавят нитрати или нитрити. Всъщност нитрити не им трябват. Бактериите в случея правят нотрати от атмосферния азот.
дриги бактерии превръщат амоняка в нитрати. и ти за това пишеш.

Въпреки всичко, според мен традесканцията се сади не за да и е удобно на нея, а просто за да смуче всичко което е разтворено във водата и да го натрупва. Кякто писах тя е бързорастящ вид с бързоразвиваща се коренова система.
Т.е. мнението ми съвпада с:
Цитат на: "Longanlon"Идеята сухоземно растение да усвоява изишните вещества в аквариума не е нова - срещал съм какви ли не представители на домашната флора да се използват за целта - разни клончета от върбичка слагат руснаците, други си вземат едни големи саксийни растения (трилистник ли там как се казват) и им вкарват висящите корени в аквариума.

miTko

Преди традесканцията я имаше почти във всяка канцелария - вързваха я за прозорци, кабели и даже за пантограф!!!! :shock:
За тоя филтър сигурно може да стане и хлорофитум.Преди десетина години в къщи имаше натопен във вазичка, пусна корени и живя така до пролетта, когато беше засаден в саксия.Само беше поизбледнял, то и светлина не му стигаше.
А и още едно - селагенела!
Разни мои АКВАРИУМИ 

itilien

Тая традесканция, та и зебрината много дълги ставали бе... това трябва постоянно да се подрязва ако стои върху аквариума. Виж селагинелата е вече готино растение. Но каквото и да се сложи, ще расте бледо и издължено заради силната липса на светлина (на;ли аквариума е обикновено в тъмен ъгъл). Имам една папрат в тъмния ъгъл на стаята, като я купих преди месец и беше супер буйна и изкарваше нови стръкове. Сега същите тия нови стръкове са издължени и с много редки листа.

miTko

Цитат на: "itilien"Тая традесканция, та и зебрината много дълги ставали бе... това трябва постоянно да се подрязва ако стои върху аквариума. Виж селагинелата е вече готино растение. Но каквото и да се сложи, ще расте бледо и издължено заради силната липса на светлина (на;ли аквариума е обикновено в тъмен ъгъл). Имам една папрат в тъмния ъгъл на стаята, като я купих преди месец и беше супер буйна и изкарваше нови стръкове. Сега същите тия нови стръкове са издължени и с много редки листа.
Мда, както казва баба ми - стават цингулести! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

niki_s

Ще попитам тук.
Така мисля да си направя външен филтър като този. :D
http://lis.aqa.ru/
Но на мене маркуча от шишето с мая ми е свързан към помпата, а нея като я сложа вътре във тази кофа какво да правя маркуча за Со2. Искам да продължа да пускам, но как и къде да го сложа. Аз лесно мога да сложа камъче на края и да го пусна на дъното, но как да го разпръсквам по целият аквариум?  :roll:

NikolaV

Аде, адаш дай си пак линка, като хората тоя път и в тема, където му е мястото. Не е тук очевадно.

Similar topics (5)

55467

Публикации: 27
Прегледи: 7290

28794

Публикации: 3
Прегледи: 4383

10541

Започната от oooo


Публикации: 3
Прегледи: 3501

3723

Публикации: 11
Прегледи: 6739