• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

UV самоделка

Започната от manolito, 31.07.2006 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manolito

Здравейте! Дайте някаква информация за изработване на UV в домашни условия. Изобщо възможно ли е това? Според мен не е нещо сложно? Щом "братушките" си правят канистри самоделки...?

Joro Vn

ЦитатИзобщо възможно ли е това?
Изобщо възможно е, макар че след това сам се успокояваш, че не е сложно :wink: .
Трябва да си наясно какъв тип ще бъде- проточна или в аквариума. Най- евтино става с UV- лампа по стандарта на луминисцентните. Ще трябва да си набавиш и корпус /тръба или съд с подходяща форма/ от специално стъкло, проматирано с желязо /кварцово/. И по-нататък, както съм писал и преди- сръчност, техническа мисъл и материалознание.

manolito

За корпус дали ще може да се използва PVC тръба облепена с фолио от вътре , или хромникелова тръба полирана от вътре до огледален блясак? Колко разстояние трябва да има между пурата и външното тяло?

Longanlon

Доколкото знам Stas си е правил саморъчно такава лампа, като общата цена на компонентите е била към 30 лева.

Аз също се интересувам, така че само да почакаме той да вдигне поглед от работохолизма си и да земе да влезе във форума и да обясни подробно :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

discus

Незнам в момента, какви са цените, но преди самата пура струваше 25 лв.

@manolito
PVC незнам как мислиш да го облепиш с фолио отвътре, но ако успееш кажи чалъма. Иначе спокойно можеш да го направиш от обикновенни тръби, лошото е че след известно време UV ще ги "изяде". Хромникелова незнам дали няма да изпуска нещо, гледал съм фирмени UV та направени от нещо като неръждавейка. Проблема ми изработката на въпросното нещо е: да си намериш кварцова тръба, в която стои самата лампа, за да няма допир водата с нея и направата и уплътняването на краищата.

п.с. Стас има самоделно UV , но го е правил някакъв на пазара дето се занимава със стъкларии разни.

manolito

Ами ако се направи така че водата да има допир само със стъклената част на пурата може да не трябва друга стъклена тръба.

discus

Може и така да се направи, на Стас стерилизатора е така доколкото знам,  и тъй като няма проблем от гледна точка на издръжливоста на самата лампа да се мокри, единственият друг фактор който на мен ми е известен е че пурата няма да достига до оптималната си работна температура, но това до какво намаляване на ефективноста на облъчването ще доведе незнам.

manolito

Ами дайте да го одкрием този Стас , и да разберем подробностите!

NikolaV

Стасеееееееееееее!!!!!!!!!!! Търсят те...

Тони

Цитат на: "discus"п.с. Стас има самоделно UV , но го е правил някакъв на пазара дето се занимава със стъкларии разни.
И моето е такова. Купих си го от пазара и струваше около 40лв - 15w.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

discus

Цитат на: "Тони"
Цитат на: "discus"п.с. Стас има самоделно UV , но го е правил някакъв на пазара дето се занимава със стъкларии разни.
И моето е такова. Купих си го от пазара и струваше около 40лв - 15w.

Ми обясни на човека какво представлява, че аз имам представа , но от разкази на очевидци и няма да съм точен.

Stas

Ето го и Стас!
Сори момчета, но бях няколко дни из Троянския балкан.

Та по въпроса с УВ-лампата.
Имам си 3 бр. Едната е 8 ватова, едната е 15 вата, а третата пак е 15, но е вградена в капак.

Та по повод изработването:
1. Купувате си кожух (обикновено се поръчва на пазара за следващата събота). Цена 7 лв.
2. Купувате си UV-C пура (от Денима например). Цена около 20 лева с ДДС.
3. Дадох кожуха с пурата на Евгени Младенов и той ми я залепи. Цена - не знам, защото не съм го плащал, но все пак има разход на силикон и някакъв труд.
4. Така залепените кожух и пура се обвиват с алуминиево домакинско фолио, след което се облепва с изолирбанд. Цена - ми де да знам.
5. Взима се маркуч - не си спомням колко струваше, но си спомнях, че си купих два крана х 8 лева. Цена около 20 лева.
6. Помпа на Ferplast 350 л/ч. Цена около 20 лева.

Ами останалото е инсталиране. Само ще отбележа, че крановете и помпата могат да бъдат пропуснати, ако лампата се включи към изхода на канистъра. При мен е с отделна помпа - въпрос на виждане.

Та мойта излезе, както се вижда по-горе към 67 лева.
Икономичния вариант е около 27 лева.
Ако искате някой друг да ви го направи мисля, че би трябвало да е нормално да платите към 35 лева за 8 вата и към 45 лева за 15 вата. Все пак има разход на време, изолирбанд, фолио, силикон, ноу-хау, които аз не съм плащал, но...  :wink:

manolito

Благодаря за информацията, но не ми стана много ясно например от какъв материал е кожуха и от къде влиза и излиза водата? Мисля да го монтирам към канистъра за по лесно. Друго не съм от София и нищо не ми говорят тези майстори , които са на вашият пазар. Ако може малко по вече подробности :cry:  Благодаря!

Stas

Ами как да ти обясня.
Въпросния майстор на съботния пазар е единствения човек в София, който знае за какво става дума. Няма как да ти дам съвет за самоделка в такъв случай, т.к. със стъкло не умея да работя, а кожухът е изработен от обикновено силикатно стъкло, което не пропуска УВ-лъчи.

Най-добре е да ти пусна снимка, но в момента не мога - апарата не е у мен.

Може би някой друг може да покаже снимка на въпросния кожух?

Joro Vn

Цитатно не ми стана много ясно например от какъв материал е кожуха и от къде влиза и излиза водата?
От т.н. лабораторно стъкло. Към тръба с по- голям диаметър близо до краищата и странично се "заваряват" входа и изхода от по- тънки стъклени тръби. Поне това съм виждал "на живо" и си мисля, че същото описва и Стас. По дължината на корпуса се разполага UV- пурата, която трябва да е по- дълга от корпуса, за да може цоклите и да останат извън него. Разликата в диаметрите /в края на корпуса/ се запълват със силикон. Следващите операции са описани от Стас.
Въпрос на виждане, но аз не бих включил подобна конструкция към проточна система /извън аквариума/. Първо, както отбеляза Discus, водата обтича директно UV- пурата, и по- същественото- стъкления корпус предразполага към пускане на нови теми във форума от типа "Трябва ли да платя цялата сума за ремонт на комшията под мен" или "Коя банка дава най-изгоден потребителски кредит за ремонт на жилище".
Добрият и сигурен вариант на проточна система е с два корпуса. Външен- подобен на описания по- горе, но не от стъкло и с друго изпълнение на краищата му. Вътрешен- от кварцово стъкло, в който се намира UV- лампата. Конструкцията трябва да е такава, че при спукване /счупване/ на кварцовия корпус евентуалните поражения да са на UV- лампата. Водата не трябва да може да изтече извън външния корпус.

Similar topics (5)

15404

Публикации: 6
Прегледи: 5326

4838

Публикации: 15
Прегледи: 8663

8493

Публикации: 19
Прегледи: 13534

29403

Публикации: 4
Прегледи: 5056

314

Публикации: 33
Прегледи: 15748