• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 06:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Силиконова фуга между стъклата

Започната от ivanov_km, 20.03.2011 22:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanov_km

Здравейте! Преди няколко дни залепих моят 300 литров аквариум, който е с вписано дъно. Самото залепване стана на веднъж, като използвах подготвения шкаф дето ще лежи аквариумът. Разполагах с идеално равна повърхност и първо с помощта на двама човека залепих страниците след което лепнах и челното и задното стъкло на аквариума, който е с размери на дъното 100/55 и височина 55 см. Използвах  черен силикон Дау Корнинг 881,  предварително облепих стъклата с хартиено тиксо за да избегна омазването на положението  :-). Получи се доста прилично творение, което и не протече в последствие. Черният силикон доста затруднява лепенето по този метод понеже при слепването излишният силикон излиза и се губи представата за силиконовата фуга, която остава. В моят случай се получи перфектната фуга около 1,5 до 2 мм. Но си признавам , че това си бе чиста доза късмет в моя случай и честно да си призная повече не бих лепил така аквариум с тези размери защото съм сигурен , е късметът вече ще ми изневери. Ще се стигне или до оставянето на прекалено голяма фуга или няма да оставя никаква такава. Основният ми въпрос е как да направя така, че при лепенето да си оставям фугичка около 1 - 1,2 мм между стъклата. Толкова много теми изчетох но конкретен отговор не намерих, Колегата Кратун беше използвал кламер за целта и аквата му протече на мястото на което е бил кламера. Четох и мненията на Пецата , който използва пластмасови "лентички" който си оставят във шева но така и не ми стана ясно къде точно ги разполага. Можете ли да ме посъветвате какво да използвам за тази цел и как се разполагат те. Мен ме е страх да използвам кибритени клечи  защото се опасявам да не компрометирам шева  на това място, не съм сигурен дали ще мога да запълня мястото на извадената клечка със силикон, и дали няма да остане въздушен мехур в силикона при тази интервенция. За време ми хрумна идеята да използвам игли от системи който са по дебели и те да минат през целият лепилен шеф и след стягането на силикона да ги изваждам бавно като през това време да нагнетявам силикон и по този начин да възстановим образувалото се улейче от иглата но и тази идея в последствие ми се струва доста щура. Един приятел ме моли да му залепя един 450 литров аквариум момчето си е направило и "магаре" за лепенето но си остава отворен въпроса как да му направя дебелината на силиконовият слой 1,5 мм. Моля Ви дайте идеи и малко по-точни обяснения как да стане това !

Асен Евгениев

Слагаш няколко точки /пъпки/ със силикон по дължината на шева и като
изсъхнат ги изрязваш /шкуриш/ на желания размер.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ivanov_km

Това е идея не бях се сетил имам две притеснения само. Ще мога ли да изрежа точно по 1,5 мм  речем и тези силиконови пъпки няма ли да се сплескат малко от тежестта на стъклата и от моя натиск при слепването. И другото ако тези пъпки са малко по големички няма ли да послужат като трамплин и при натискът да окажат  съпротивление и да отблъснат с малко стъклата при което в шефа ще се получат въздушно мехури.

nidkolio

Аз използвам CD.
Във всяка кутия с компактдискове или DVDта има по едно прозрачно, което слагат най отгоре.
То е точно с дебелина 1мм. От него изрязвам клинчета и ползвам тях.
След като изсъхне залепения аквариум, изваждам клиновете и запълвам със силикона дупките.

п.с.Да се вземе в предвид, че не съм майстор, залепил съм само 3 аквариума за лично ползване. 150Х57Х57, и 2 по 50Х50Х40.
Действайте на свой риск ;-)
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

ivanov_km

Това с клинчетата от компакт диск е добра идея. Да попитам сега тези клинчета как е най-рационално и най-безопасно да ги разположим. На снимката която прикачвам със син цвят съм изобразил иликонът между залепените стъкла и под номера 1;2;3 и 4 съм разположил разграничителни клинчета между стъклата. Кой от тези варианти използвате ?
снимката :

nidkolio

Аз съм с две раце за вариянт 4.
Логиката.. най-лесно се задържат на мястото си и не се разместват много при лепене. Другите вариянти въздуха от дупката не може да се изкара добре. Когато е цял отвор се пълни перфектно, дори и да са останали мехурчета може да се слага силикон докато излезнат.
Пак повтарям, нямам много опит с лепенето на аквариуми, така че начина по който съм го направил може да не е най-добрия, но при мен се получи добре. Не мога да гарантирам че и при други хора ще се получи, или че при следващо мое лепене пак ше се получи. Хората с по голям опит да споделят...
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

ivanov_km

Дано някой спец в областа на изработката на аквариуми да даде съвет. То е лесно ако аквариумът е със иребряване по основните шевове защото тогава няма как да протече на тези места дето са сложени разграничителните но при липсата на осребряване значително се отслабва шева на тези места.

Giorgio_Armano

аквариума ако е с вътрешно дъно  не ти трябват никакви  подложки,всичко се прави на ръка,според натиска на стъклата си определяш колко дебела да ти е фугата.
силикона се нанася на челното стъкло а не на ръба на страничните за да не се получат в последствие шупли.
Цялата процедура по лепенето отнема не повече от 5-до 10 мин. зависи колко е голям аквариума.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

stanilabg

И аз съм в положението на колегата ivanov_km. Предстои да си лепя аквариума (вече една година :-[) и още не съм решил как да постъпя. Предния път използвах клечки за зъби, като ги разположих според четвъртия вариант.


Само че, тогава не познавах далаверата с хартиеното тиксо и оставих силикона да изсъхне, без да обирам с пръста "изплютото" количество. След като изсъхна, премахнах клечките, изрязах стърчащия силикон (отвънка и отвътре), напълних отворите, нанесох от вътрешната страна на ръбовете отново силикон и го оформих като фаска. Общо взето - хамалогия. Този път ще използвам хартиено тиксо. Възниква обаче един проблем - ако сложа ограничители (смятам да използвам ивички от банкоматова карта) и тръгна да обирам "изплютия" силикон, те ще останат под него. Като ги премахна след като изсъхне силикона ще остане единия край запушен и няма да мога да напълня създалите се дупки. Това ще се получи, ако ограничителите не преминават (не застъпват) тиксото. Ако го застъпват, то тогава няма да мога да го премахна "чисто" и се губи ефекта с перфектния ръб. :-(
Чел съм и за варианта посочен от akapulko, дори съм го усъвършенствал - лентички от банкоматова карта с предварително пробити отвори се закрепват на местата където ще са шевовете. Отвора се пълни с силикон, като излишъка се почиства с остатъка от картата (или друга карта, шпакла и т.н.). Когато силикона изсъхне, ивичките се премахват и имаме перфектно кръгли подложки от силикон. Но също като ivanov_km се притеснявам дали тежестта на стъклата няма да ги сплеска.

stanilabg

Цитат на: tonino - 21.03.2011 15:32
Използваш вариант 1 като слагаш и в горната част на страницата.След като сглобиш аквата притискаш двете челни стъкла докато опрат в дистанционерите,махаш съответно четирите долни и запълваш със силикон...

Преди да е изсъхнал силикона? Не се ли изтласква още силикон, когато премахнеш ограничителите, от тежестта на стъклата?

stanilabg

Значи махаш дистанционерите преди да е изсъхнал силикона?

stanilabg

Тежестта на стъклата не продължава ли да изтласква силикон като ги премахнеш?
Как се пълни получилата се дупка, ако от вътрешната страна е затворена? Както пише  nidkolio, пък и аз самия съм пробвал навремето, дупка без отвор е почти невъзможно да се запълни.
Какво използваш за дистанционери?

ivanov_km

Гледах как се лепи 350 литров аквариум с вписано дъно. Човекът за разграничители между стъклата използва пластмасови ивички с дебелина 1 мм. и ширина от 3 мм. Ивицата е изразена и след това е огъната със запалка  на буквата "Г", като по малката дължина на буквата "Г" бе с 4 мм дължина, а дългата част с 2 см. и повече. Малката част се слага в шева между стъклата, а  дългата се залепва за стъклото с тиксо за да не се размести при слепването. След като залепи аквариума го попитах кога ще извади разграничелите и той ми каза , че го прави на третия ден, но интересно, че само отчупва дългата час, а тази част дето дефакто служи за осигуряване на силиконовия слой между стъклата си остава във шева. Това парченце пластмаса е с размери 3 на 4 мм. Ще подчертая , че стъклото бе 10 мм в случаят. Попитах човека е добре де така няма ли да протече или след време на това ослабено място да протече, а човекът се усмихна и ми каза до сега такъв случай нямал. Беше ми обяснено , че по никакъв начин това малко парченце мека пластмаса с приблизителни размери 3 на 4мм не нарушава цялостта на шева нито го отслабва в тази зона. Какво ще кажете за това сега ? Хубавото на това е , че действително се получава перфектна силиконова фуга. Да добава , че тези разграничители ги позиционираше на около 4 сантиметра от ъглите на аквариума.

abaro

Ами напълно е прав човека за здравината. Дори и да останат вградени в "шева" тези пластинки, от вътрешната страна, към водата, пак ще имаш силикон с ширина 6-7мм. По отношение на херметичността, това е напълно достатъчно. А по отношение на здравината - силите които деистват на "шева", вследствие на хидростатичното налягане от водата и огъването на стъклата, са такива, че се опитват да разширят фугата от вътрешната и страна. Единствено важно в този случай, според мен, не трябва да се ползва много твърда пластмаса за тези подложки.
Някъде в темите от първите години на форума е показано, че за целта може да се ползват кръгчета изрязани от същия силикон, който е оставен да се стегне добре. Например на едно парче от найлонова торбичка, може да се изстиска внимателно "струйка" с дебелина 4-5мм и дължина 10-ина см. След като се втвърди напълно силикона (след поне 24часа) с макетно ножче се нарязват шайбички с дебелина 1мм. После те може да се ползват по същата схема, като пластмасовите подложки. Ако се работи внимателно, мисля че няма опастност да се плъзгат и разместват.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

stanilabg

Цитат на: tonino - 01.04.2011 22:20
Ами тежеста на стъклата пада върху маста,а не на страни.
Аха. :-)
Ето къде бил ключа. Само че, аз ще използвам стойка под 45 градуса и там няма начин този номер да мине - стъклата ще тежат.

Цитат на: abaro - 02.04.2011 12:04
След като се втвърди напълно силикона (след поне 24часа) с макетно ножче се нарязват шайбички с дебелина 1мм.

Въпросът е дали няма да се сплескат? Или до колко се сплескват, за да преценя колко да са дебели.
На колко места е добре да се поставят на едната страна - 2, 3, повече?

Similar topics (5)

6071

Публикации: 5
Прегледи: 3826

6506

Публикации: 10
Прегледи: 5723

44038

Започната от Marto99_mz


Публикации: 1
Прегледи: 2755

1556

Публикации: 20
Прегледи: 9802

30514

Публикации: 18
Прегледи: 15054