• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 12:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

счупих си дъното на аквариума

Започната от boni04har08, 26.06.2006 11:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boni04har08

Здравейте.
Имам нужда от помощта Ви-счупих си дъното на уквариума(30L.) Рибките ми в момента са в още по-малък аквариум-15L. Успях да махна дъното от счупения аквариум с едно бръснарско ножче, но сега стъклата и ръбовете, където беше силикона са зацапани-с какво да го почистя този силикон. Искам да си  го залепя сама това дъно, и разбрах,че трябва да ползвам 100% силикатен силикон-ако греша за силикона, ме поправете моля. След като почистя обаче, какво следва.....обяснете какво да правя с този силикон-как да го нанеса и колко време му трябва да изсъхне и някакви други тънкости, ако има такива.


:) Мерси предварително.

dido

Силикона се маха с яко изстръгване на зацапаните повърхности. Купи си 1-2 макетни ножчета и ползвай острието им. Силикона трябва да се изстърже перфектно. Финално мазните остатъци можеш да махнеш като посипеш ръбовете с брашно и тъкаш здраво с един парцал.

Накрая почисти добре ръбовете с ацетон, обърни аквариума с дъното нагоре, нанеси силикона на "червейче" по ръба и долепи стъклото с равномерен и умерен натиск.

Силикона е ацетатен, 100% пише по тубите обикновено. В мосю Бриколаж продават на Bison и на Master - има нарисуван аквариум на тубата. Съхне за 2-3 часа, аквариума можеш да го местиш и пълниш с вода след 24 часа.

itilien

преди няколко дни това упражнение го изпълнявах доста усилено :) Както каза дидо, стърже се с макетно ножче, ако стъклото е хубаво отрязано не е кой знае колко трудно, но е играчка. Аз вместо ацетон ползвах чист спирт. Както за доизчистване на последните малки остатъци от силикон, така и за финално обезмасляване. Но за 30 литра стъклото ще е почти без пари, така че можеш да си сглобиш направо нов аквариум :)

boni04har08

Благодаря за изчерпателния съвет....ако оплескам нещо ще питам пак, ако се справя ще се похваля  :)

Longanlon

интересно как си счупил дъното

да не би да не си сложил задължителната мека подложка под аквариума?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

Цитатсчупил
счупила :wink:
itilien,не спирт а ацетон е нужен!

niki_s

Ами как? И аз съм чупил дъното на единият ми от старите аквариуми. :)
Слагам аз "камъните" имаше и един голям и като го изпуснах дъното се цепна. :D  
А после тате лепна още едно дъно върху старото и аквариума нетечеше (даже сега в него кисна корени) :wink:

itilien

Ilianidis,  и със спирт става, пак се трие остатъка от силикона. А и спирта си обезмаслява добре.

boni04har08

Последно ацетон или спирт  :wink: предполагам,че което и да е от двете ще свърши работа.
А за това как съм го счупила...просто съм несръчна и докато го почиствах му ударих ръбчето на дъното и се пукна.

itilien

ацетон или спирт, поне според мен няма значение. Но ако е ацетон - да не е лак за нокти ! Той съдържа витамини и рициново масло най-често, което не е хубаво за целта. Трябва чист ацетон. Понеже имам аптека до блока, реших да ползвам спирт. Спирта върши добра работа, така че не бой се. Само гледай да няма останал никакъв силикон. Гледай ръбовете на стъклата на добра светлина, така че да виждаш как лъщят, а където има останал силикон ще е матово. Стрържи с ножчето под силен наклон, с връхната част. Като остане само зацапано, а не дебел слой, тогава изтъркай със спирта и парцала здраво. За силикона - може да е какъвто и да е 100% ацетатен силикон, бил той специализиран за аквариуми или не. Преди да купуваш чети на указанията дали пише нещо за аквариуми. Гледай да не попаднеш на силикон с фунгициди (с антибактериално действие), който най-често е за уплътнение. Тъй като аквариумът ти в момента е без дъно, предполагам че може да си е изгубил точните прави ъгли и да е станал малко успоредник, затова преди да лепиш, след като го обърнеш с дъното нагоре, сложи самото дъно отгоре и нагласи ъглите да са както трябва. После теглиш един парцал със спирт, и гледай повече да не пипаш с пръти местата на шевовете. Използвай за тая цел памучен парцал от чаршаф, или копринен парцал. Идеята е да не пуска влакна. След това нанасяш червейчетата силикон върху ръбовете(гледай да не ги прекъсваш), слагаш дъното (с обезмаслени ръбове, избягваш много пипането им с пръсти) и прилагаш лек натиск. Натиска трябва да е достатъчно силен, за да изтласка част от силикона извън шева, както и да изкара евентуални мехурчета въздух, но и достатъчно слаб, за да не се допрат плътно стъклата. Трябва да ти остане около 0,3 - 0,5 мм силикон като дебелина в шева.
След това го остави без да го мърдаш едно денонощие и можеш да го напълниш след това. Може ако искаш за по-сигурно да изчакаш още 1 денонощие, но за 30 литра мисля че няма да има проблем и само 1. Излезлеия по ръбовете отвътре и отвън силикон можеш да обереш с макетното ножче след изсъхването му. Не е труден процес, но няма как да го опиша с думи, мисля че всеки може чрез проби да разбере как става.  
И едно пожелание - с останалия силикон, можеш да си залепиш още един аквариум :). За моя 59 литров съд за стъкла за петте стъкла дадох 14 лева.  Успех, и после пиши как се справяш :)

boni04har08

Мерси.....ще ми бъде доста трудно, защото ще извършвам тази процедура за първи път-лепенето де. И да питам тези остатъци от силикона да ги махам след като напълно изсъхне ли, или докато още не се е втвърдил много....Гледам, че брат ми, който ми даде този 30L аквариум, дето го счупих, като го е лепил е оставил малки остатъци от силикон по ръбовете....ама съвсем малки.
 
А за по-голям аквариум не мога и да мисля сега, защото не искам да го слагам на земята, където би било единственото възможно място за него...
Кат се ремонтирам ща кажа какви съм ги свършила.

itilien

Да, остатъците от силикона ги изрежи чак като изсъхне. И не ги размазвай в никакъв случай, че после чистенето е трудно :) Препоръчвам ти за всеки случай да не слагаш прекалено тънки червейчета силикон, за да не остане случайно някъде недобре упътнено. В такъв случай може да ти излезе повечко силикон, ама няма страшно, не се чисти трудно. Давай смело, няма страшно, дори и да не успееш, 30 литров аквариум струва под 15 лева и се намира много лесно, стига да си от софия де. А интересно странния ти ник от къде идва ?

boni04har08

Части от името ми и това на кученцето ми.....нищо съществено не съм вложила....Знам, че ако си купя нов аквариум, ще ми е по-лесно....но този има сантиментална стойност, защото когато гледах рибета като малка, този ми беше първия....историята с рибките тогава, завърши трагично-всичките отидоха в тоалетната  :(  та сега искам да се справя по-добре от тогава.

Similar topics (5)

32933

Публикации: 10
Прегледи: 6148

12874

Публикации: 18
Прегледи: 9909

5338

Публикации: 24
Прегледи: 13696

6071

Публикации: 5
Прегледи: 3804