• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Самоделен реактор за CO2

Започната от Nikiengi, 01.07.2011 00:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nikiengi

Предлагам на вниманието ви една идея за това как да си направите сами доста сносен според мен реактор за СО2. Какво ви е необходимо:


Поилка за дребни животни и папагали (дали ще използвате тази или някоя от по-големите зависи от това за колко голям аквариум ще си я правите, като смятам, че тази ще свърши работа за аквариум до 150 литра), демонтирате (с клещи) металното клапанче и сваляте горната капачка.



С подходящ инструмент (аз използувах дърводелска фреза) на задната страна на бутилката пробивате отвор с диаметър ф22 или по-голям.




Напълвате бутилката с биотопчета. Аз използвах на Tetra и за това диаметъра трябваше да е този или по-голям. Ако използвате по-големи, ще трябва да си вземете и по-голяма бутилка! Биотопчетата ще служат за да задържат в себе си мехурчетата СО2 за по-добра разтворимост. Пробивате капачката за закачане на поилката да заприлича на решетка. Аз използвах свредло, но резултата не е очароващ, после ми хрумна, че мога да използвам горещо заострено шило с диаметър 2 мм. за да разтопявам отворите, но вече беше късно.



Поставяте капачката на мастото й и реактора е готов.



На неговата скоба прикрепвате две вакуумчета за залепване на стъклото.



Аз лично ще монтирам реактора на изхода на една филтър-помпа Хайлеа HL-BT400 с дебит 380 л./мин. за 60 литров аквариум, за това за изравняване на диаметрите на изходите си изработих пластмасов щуцер, който е монтиран на накрайника на филтъра. На мястото за подаване на въздух на накрайника аз ще подам газ от бутилката с СО2.



Може вместо капачката да използвате биогъба за да затворите изхода (като я поставите от вътрешната страна). Работейки по реактора ми дойде идея, че ако напълните бутилката с да речем сипоракс или сипоракс мини, без да подавате СО2 (ще използвате другия накрайник), ще стане прекрасен биофилтър и най-вероятно скоро ще го изпробвам.
Това е в общи линии, обещавам като го свържа да пусна снимки в работещо състояние.

Bolta

Браво колега! *privet*
Страхотна идея ми се вижда това с поилката. *THUMBS UP*
Само, ако можеш да разясниш как точно направи щуцера ... и лесно ли пасна върху накрайника.
Чакаме снимки на действието на реактора... може и клипче за по-нагледно! *BRAVO*

Nikiengi

01.07.2011 09:06 #2 Last Edit: 01.07.2011 13:46 by Nikiengi
Щуцера е изработен от черен полиамид на струг като между накрайника и него е стегната сглобка, малко по-стегната от неговите си тръби. По принцип там няма голямо налягане и не е необходимо да е залепен! :-)

Nikiengi

Както обещах ето филмчето. Нещо много е тъмно но се различават нещата по реактора! Мисля, че си върши работата перфектно! *YAHOO*
В момента съм пуснал 12 мехурчета в минута, аквариума е 55 литра.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Similar topics (5)

1950

Публикации: 14
Прегледи: 9102

15489

Публикации: 33
Прегледи: 21678

51887

Публикации: 18
Прегледи: 10566

47797

Започната от getsata73


Публикации: 7
Прегледи: 4113

3723

Публикации: 11
Прегледи: 6736