• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ролята на трансформаторите при направа на дънен нагревател

Започната от GrandePippo, 03.10.2007 02:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GrandePippo

Ако съм разбрал правилно е хубаво да се използва трансформатор от съображения за сигурност. Така при ( Да не дава Господ) нарушаване на целостта на кабелите или при друга авария напрежението в аквариума би било 12 волта вместо стандартните за мрежата 220.

Аз лично обаче се сдобих с кабели които работят на 220 волта. Откъде да си взема трансформатор?

Има ли членове на форума, които ползват подобни на моите кабели? Използват ли трансформатор?

Предварително благодаря?

lz3cv

Дори и на 220 волта да работиш е добре да си "разделен" от мрежата. Пак се слага трансформатор
220-220 волта. Така поне няма опасност да се случи най-лошото ако избие нещо. В общи линии това е.

miTko

А дори и разделени, 220 волта са си 220 волта! От друга страна ролята на трансформатора навсякъде си е една и съща.  ;-) Тези кабели няма как  да ги ползваш, на ниско напрежение освен ако не ги нарежеш на парчета и не ги свържеш паралелно. Неприемливо е.
Разни мои АКВАРИУМИ 

GrandePippo

От предните два отговора разбирам, че трансформатор ТРЯБВА да се използва. Поправете ме ако греша.


eventer

220 В към 12 В е трансформатор и 220 В към 220 В пак е трансформатор. Разликата е, че в първия случай във водата са потопени 12 В, което не е опасно.
Във втория случай във водата са 220 В и ако прекъсне потопен кабел веригата се затваря през водата и рибите изплуват с корема нагоре. Този метод се практикува от бракониери  *MODERATOR* по езерата и реките.
Подводно животновъдство и подводно земеделие


Joro Vn

   
ЦитатРазбрано!!!
Аз много не разбрах дали ще ползваш понижаващ транформатор на 12 V, само защото това напрежение е безопастно. miTko вече ти писа, че кабелите най- вероятно няма да са ефективни при него. Не си писал и каква е мощността им. Транформаторът трябва да бъде съобразен с нея- може да се избира и по ток /в ампери/. Дори и да нямаш данни за мощността им, може да я пресметнеш, като измереш съпротивлението на кабела. И смяташ:
    P (W)= U (V) x I (A)  , I= U/R , оттук P=U² / R. Мериш R (Ω), а U=12²= 144, и получаваш Р. Най- вероятно няма да си очарован от получената стойност. Принципно нагревателят /електросъпротивителният кабел/ се съобразява и с отдаваната мощност на единица площ от него. Не може да го караш да свети като жичката на лампа.
    Надявам се, че сега наистина е разбрано!  :-)

GrandePippo

Кабелите са вече поставени на дъното на съда и са с обща дължина 14 метра и мощност 100 вата. Имам два кръга на отопление от два независими един от друг кабела-всеки по 50 вата и всеки е дълъг 7 метра. Работят на 220 волта според човека, който ми направи дънното отопление. Има приблизително 6-7 сантиметра разстояние между отделните кабели.
Планирам утре да сложа малко вода в съда, да сложа вътре термометър и да включа кабелите към мрежата без да ползвам никакви трансформатори. Ако термометъра отчете покачване на температурата и ако всичко е нормално слагам грунда и си запускам аквариума без да ползвам трансформатор.

RazorJack

само да попитам за какво всъщност ти е такова отопление при положение че явно няма да има терморегулатор и ще трябва постоянно ръчно да го спираш и пускаш? ами като те няма? ами ако за цяла нощ пуснато до сутринта е станало рибена чорба? :) ами факта че при такъв ръчен контрол температурата вътре постоянно ще се мени с няколко градуса а не всички риби понасят това? :) що не си взе нормален нагревател с вграден регулатор, толкова мощен е под 15 кинта? :)

бтв да не говорим че няколко (5-8) милиампера на 220в са достатъчни да ти спрат сърцето и аз не бих рискувал да слагам такива самоделни неща при мен ...

lz3cv

Цитат на: miTko - 03.10.2007 09:19
А дори и разделени, 220 волта са си 220 волта! От друга страна ролята на трансформатора навсякъде си е една и съща.  ;-) Тези кабели няма как  да ги ползваш, на ниско напрежение освен ако не ги нарежеш на парчета и не ги свържеш паралелно. Неприемливо е.
Имах предвид, че ако прекъсне кабел от вторичната страна, аквариума пак е под напрежение но е разделен от "земя" и ако бръкнеш вътре (а пода е мокър или си опрян някъде в метал) верига няма да се затвори и ток няма да те удари. Просто и ти ще си под напрежение.Ако хванеш и двата кабела наистина 220 си е 220.......

Lan

Цитат на: GrandePippo - 03.10.2007 23:09
Кабелите ... са с обща дължина 14 метра и мощност 100 вата. Имам два кръга на отопление от два независими един от друг кабела-всеки по 50 вата и всеки е дълъг 7 метра. Работят на 220 волта според човека, който ми направи дънното отопление. Има приблизително 6-7 сантиметра разстояние между отделните кабели.
...

Би ми било интересно да ги видя тези "кабели" - при така цитираните стойности излиза, че седемметровото парче кабел има съпротивление близо 1000 ома (!) - точната стойност е 968 ома (виж формулите, цитирани от Joro Vn). Това реотан ли е, кантал ли е или какво? Има ли изолация или е гола жица?
Joro Vn споменава за повърхностната плътност на мощността (ако добре си спомням термина - ползвал съм го преди повече от 15 години) и по принцип е прав, но в случая става въпрос за по-малко от 0.23 W/cm² (при диаметър 1 mm, т. е. приблизително 0.8 mm²) и то при топлоотдаване във вода, така че поне в това отношение няма причини за притеснение - кабелът ще издържи :).

Edit: Забравих да добавя:RazorJack е прав - да се ползва това отопление без терморегулатор си е чист хазарт... за сметка на рибочетата.
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

zmeq

А какво ще има в този аквариум, че му трябва дънен нагревател?

GrandePippo

Ще има растения. Съда е 500 литра и аквариума още не е пуснат.

Целта ми е да се създаде растителен аквариум с възможно най-добри условия за растенията. Грунда ще се прави според препоръките на Кралчев( хранителен хумусен слой, акита на червей, топчета глина, лава, бактерии от стария ми аквариум, пясък  2-3 мм, дори тествах пясъка и камъните за калций)
За да се създаде възможно най-добро усещане за дълбочина съда е 70 см широк. Рибите ще бъдат 30 тетри и няколко САЕ, които имам в момента в стария си аквариум. Имам система за диоксид на Сера, 9 ватов УВ стерилизатор, външен и вътрешен филтър, индустриални количества Тензо, калиев сулфат и английска сол, осветлението ще бъде гролукс и аквастар около 480 вата общо......дотук знам какво правя.
И за да се олея съвсем решавам, че искам и дънен нагревател, ползите от който са ясни. Отивам в магазина( намира се на ул. Оборище в град Хасково) и питам собственика, който се е занимавал с акваристика в САЩ дали мога да си купя дънен нагревател.
Една седмица по-късно имам кабели залепени на дъното на съда и не виждам нито трансформатор, нито термореле, нито друга джаджа-включваш казва директно към 220 волта и грее леко дъното......
И тъй като не вярвам нещата да са толкова прости ей ме на във форума. Досега почти през цялото време само четях без да плямпам много из форума ама тоя път трябва помощ.
Днес по-късно ще кача снимки да видите как изглеждат кабелите на дъното на съда ми.

miTko

Ако кабела е като този за подово отопление, изолацията е доста сериозна и ще издържи, от гледна точка на безопасност.
Между другото обаче хич не ти трябва такова отопление за да отглеждаш растения. Тук много хора ще го потвърдят.
Разни мои АКВАРИУМИ 

niky

Mitko е прав, че не е чак задължително да имаш дънен нагревател, за да гледаш растения.
За какво ти е дънен нагревател, като ще е на 220 волта. Нали най-вече се ползват от съображения за сигурност нисковолтови такива.
Пратих ти цяла статия как да си направиш НИСКОВОЛТОВ нагревател от кабели за подово, които са за мрежово захранване. Ако съм разбрал правилно и си сложил 14метра кабел от подово и мислиш да включиш 220?!....помисли пак. Измери първо съпротивлението на кабела, за да не купуваш и нов аквариум освен риби!
С тока трябва умната.

Similar topics (5)

35873

Публикации: 46
Прегледи: 20306

51900

Публикации: 5
Прегледи: 3640

32563

Публикации: 19
Прегледи: 10121

9916

Публикации: 1
Прегледи: 5012