• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Промиване на грунд

Започната от Сашо, 08.01.2005 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

08.01.2005 18:53 Last Edit: 21.01.2007 16:23 by discus
Промиването на пясък за грунт не е от най-приятните занимания, особено през по-студените месеци на годината. Използваната обикновено процедура е насипването на порция от пясъка за промиване в по-голям съд - кофа например и подлагането и под силна струя вода, при непрекъснато разбъркване с лопатка (или с ръка), докато от кофата не започне да изтича съвсем бистра вода. Процесът е бавен и досаден, продължителния контакт със студената вода като нищо може да докара настинка. Работата е там, че калта и тинята, която трябва да се отмият се състоят от фини частици, които имат плътност по-висока от тази на водата и само малка част от тях успяват да бъдат изхвърлени от струята зад борда на съда, в който се промива, а по-голяма част от тях пак падат надолу...и така до края на света.
Процесът на промиване може значително да се облекчи, ако при промиването се използва именно по-голямата плътност на фините частици и то се извършва в...сито. Разбира ситото, с което нашите баби пресяваха брашното не става за целта, защото фините му отвори бързо ще се затлачат, но такова с големина на "окото" 2-3 мм е напълно подходящо, за използвания обикновено 4-6 милиметров грунт. Разбира се за всеки използван грунт с други размери на съставляващите го частици може и трябва да се подбере подходящ размер на отверстията.
Един от начините за сдобиване с подходящо сито е да се скове от дъски рамка, към дъното на която да прикрепи мрежа за комари. В рамката се насипва пясъка за промиване и се облива интензивно с вода по цялата повърхност. Много практично е да се ползва градински маркуч с накрайник - пистолет, който осигурява силна струя от малки капчици, които имат силен отмиващ ефект.  В този случай няма нужда и от допълнително разбъркване на пясъка. Колкото по-тънък слой се насипе, толкова по-бързо той ще се промие, но и по-често ще трябва да презареждате ситото. Ако слоят е по-дебел, то промиването ще е по-бавно, поради затлачване на долните слоеве. Аз експериментално стигнах до извода, че оптимален е слой с дебелина 2-3 см.
Целият процес на промиване на 30-40 кг световрачански пясък за дъното на новия ми аквариум ми отне около час и нещо, като в това време включвам и рязането на дъските и сковаването на рамката. Иначе самото промиване стана за около 15 минути - по 2-3 минути на доза пясък.
Частиците, по-леки от водата, като клечки и други подобни, каквито се срещат в този пясък ще отмия в последствие - те сами ще си изплуват, когато налея няколко литра вода в напълнена наполовина с пясък кофа и го поразбъркам. Между другото сега се сещам, че това ще стане и когато го сложа за изваряване :)

77

чак пък и изваряване :shock: аз стотина кила ги измих с душа за двайстина минути и това им беше :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

аз даже не го и мия много усърдно,този пясък които взимам е с примес на чиста глина , вади се от дълбочина и няма треви клечки и други боклуци.
ако пясъка не е за аквариум с редки риби - малавиици или дискуси мисля че няма нужда от  излишно стерилизиране.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Много хубаво, Сашо, но процесът е подробно описан и то от мен в раздел FAQ. Някои от описаните от теб методи обаче не съм включил, поради което ще те помоля да сложиш едно мнение в съответната тема там и да попълниш пропуснатото. Ако не те затруднява разбира се.

Също така използвам случая да помоля Зооманиака да пуска статиите си в раздела за Книги и документи.

Това нека да се прави, за да не се загуби полезната информация сред многото текущи теми в другите раздели на форума. Във FAQ има указател с линкове към статиите, такъва смятам да направя и в Книги и документи, ако някой ми даде права за Важни теми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky

Правата ги имаш!

Напълно те подкрепям, че няма никакъв смисъл от статии разпръснати насам натам. Още повече пък тези от вестник Аквариум, който бяхме сканирали и сложили на предишния сайт на клуба.

Също така бяхме почнали и списание Тропически Рай.
Имам всички броеве на вестника и на списанието, така че може да сканираме всички.

След като преместих тук сайта, не съм ги слагал, но ако решите, може да ги сложим на сървъра на Дидо например.

Иначе, статиите, моля слагайте ги във Книги и документи.

Similar topics (1)

9279

Започната от omanna


Публикации: 4
Прегледи: 7193