• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2024 10:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръка за подобрено сифониране на дъното?

Започната от manolito, 20.11.2007 17:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manolito

Здравейте колеги! За сифониране на дъното ползвам ръчна помпа (купешка) ,но нещо не успява добре да изсмуква отпадаците от дъното понеже водата тече на самотек а аквариума ми е на ниско и няма голяма разлика в нивата. Дайте съвет нещо ел. може ли да се направи или купи?

denzel

ето това върши идеална работа,а можеш и ти да си направиш ако имаш желание. някъде във форума има тема как става номера !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

theater

Е това е същата помпа, каквато ползва човека, само че на Сера.
140л - харацини
http://starividri.org

manolito

Не искам водата да тече на самотек ,защото няма сила за почистване на дъното. Моята помпа е подобна но не ми върши работа. :-)

jimbeam0706

Аз имам същата на СЕРА ,но дебита е много голям и на моя акввариум за нула врем му свършва водата
Няма невъзможни неща

p4elara

хахахахха  *JOKINGLY* *JOKINGLY* *JOKINGLY* *JOKINGLY* пробваи с помпа от автоматична перална кадето изпомпва водата от нея ште видиш ще стане 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

manolito

Колега p4elara ,като не можеш да помогнеш поне недей спами ако обичаш!  *spam *spam

barabata

(условието е да имаш компесорче за въздух, но може и да се доработи за потопяема помпичка)

Ами аз нали си падам по "Направи си сам" и виж какво си спретнах за 15-20 минути барабар с мисленето какво и как да стане:
Схема https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg221.imageshack.us%2Fimg221%2F5255%2F16602453jw1.th.png&hash=e22fb2a2a0ff57bac567f3589ec54a77e1d21c5f
Изпълнено https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg221.imageshack.us%2Fimg221%2F8070%2Fnaprawisisamgy6.th.jpg&hash=73d26385409267f885926c96e3986b5901070680

1 - ПВЦ тръба ( в случая аз две по-къси съм ги лепнал с малко тиксо) в долния край на която или на снадката ако са две тръби има отворче през което преминава маркуча за камъчето за въздух
2 - камъчето за въздух - трябва да е малко над отвора за да не излизат балончета навън и да е максимано надолу за да има колко се може по голям воден стълб ( ако е съвсем горе няма да има добър дебит системата )
3- маркучето от компесорчето за въздух до камъчето - може да го хванеш с една - две врътки тиксо за да не се размества
5 - Финна мрежичка или някакъв плат от който оформяш нещо като джоб
4 - с тиксо или каквото имаш под ръка хващаш джоба за тръбата 1
6 - Докато работи ситемата е хубаво поне малко от мрежичката (плата) да е над водата за да излиза въздуха без проблем и да не балбукат балончетата. Ако това е изпълнено системата е доста безшумна
7 - Ако дебита е много голям и засмуква камъчета от дъното докато ровиш с края на тръбата то може от малко пласмасово шишенце от спирт или кислородна вода (от тия дето ги продават в аптеките) да направиш разширение  за да се намали малко дебита в основата и да не се засмукват едри частици от грунда.

Понеже в моя аквариум има какво ли не , отделение за малки рибки, големите , отделение за раждане и монтирани родилки вътре, а пък аквариума се филтрира само с гъба и компресорче за въздух ми се налага от време на време в паралел да пускам и този уред да си работи за да обира едрите плуващи боклучета из аквариума, но съм пробвал и да сифонирам с него на по-трудно достъпните места - Много добре си върши работат.

Плюсовете са че не преливаш никаква вода наникъде и мръсотията се събира в торбичката. После само изплакваш и си готов. Другото е че ако имаш размътена вода може да го оставиш да си работи 1-2 дена при нужда.
Материалите ги има навсякъде с изключение на компресорчето за въздух. Ако не ти се търкаля такова не си струва да се купува само за това. С малко фантазия може да се пригоди и потопяема помпичка. По законите на физиката ако на мястото на въздуха се пусне маркуче с вода трябва да се провери колко вода ще увлича системата.

Мрежата която съм използвал аз е взета от нещо като було, но с много финна стъпка на плетката - тънка игла не може да мине без да си направи отворче в материята. Май е от булченска рокля това чудо.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

manolito

И това чудо ще има ли мощност да засмуква отпадаците? :-(

besom

мм да а ако много те мързи има така наречените "ерлифт" поразпитай в Русе дали нямат стъклена тръбичка към която се връзва компресор и става филтър - има ги в различни дължини. А относно дебита - зависи от помпата - за купешки ерлифт и най слабата помпа ще прави голям дебит. За самоделка - зависи от Ф-то на тръбата в която се монтира разпръсквача - почти съм убеден че и там ще е достатъчен.
: 20-11-2007, 21:11:31
ето тук има скица на ерлифт http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6408.0.html

manolito

Имам един вътрешен филтър който не ползвам понеже съм с канистър. Мисля да пробвам с него но не знам дали ще има сила да качва вода над нивото на аквариума? Ще пробвам и ще пиша. :-)

islander

Ще има разбира се. Стига да не е с "подрязани" перки.  ;-)

Similar topics (4)

4066

Публикации: 12
Прегледи: 5974