• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Подложка за камъните в аквариума

Започната от BPEMETO, 31.01.2007 13:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BPEMETO

Здравейте :)

В момента аранжирам първото си Малави (153л) и дойде време за слагане на камъните :)  Казаха ми, че трябва първо тях да сложа и после грунда, за да не го разровят рибите и камъните да наднат на стъкленото дъно и да го повредят. Така и смятам да направя, но какво ще ми препоръчяате да сложа между камъните и дъното ? 10мм стиропор стават ли или не е хубаво да има стиропор в аквариума ? От какъв друг материал  може да бъде подложката ?

P.S. Мислех, че като се лепи аквариума страничните стени се лепят върху дъното, а на моя аквариум страничните стени са му залепени отстрани на дъното ... http://i48.photobucket.com/albums/f240/BPEMETO/Aquarium/m9.jpg
В реда на нещата ли е всичко ?

155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

NikolaV

За лепенето на стъклата. И двата варианта нямат проблеми. Иначе нали нямаше да ги правят. Лично аз съм фен на твоя начин. Моя аквариум е така. И предишният ми ;-) 600 л. и 250 л. съответно.
Преди да сложа грунда залепих със силикон от вътрешната страна на дъното парчета от депрона (6 мм.), който ми остана от подложката. По един цял пласт по сялото дъно и парчета като втори пласт от задната страна, където ще са камаъните основно. Насипах окло 1 см. пясък, сложих камъните и насипах останалия паясък. Получи се грунт с дебелина около 8 см. Бая зор требе да видят докато ги изкопат. Но все пак съм с танганайци. Май не копат колкото малавито. А ако не се лъжа Zario беше залепил камъните директно върху дъното със силикон.

dido 1

Аз сложих дюпрон като NikolaV, но не съм го лепил, просто го засипах с пясъка и върху него сложих камъните. Като гледам грунда в момента след една седмица престой на рибите вече под някои от камъните има тунелчета колкото да мине една риба ;-) Така , че си прави сметка самите камъни трябва да са съпили стабилно даже и да ги подкопаят да няма опасност от килване (демек требе да си избереш и камъни с по голяма основа, площ на стъпване ;-) )
544л. Малави

BPEMETO

Този депрон предполагам, че се намира по строителните магазини ?  Мислех си за един пласт над целия под на аквариума щом е само 6мм, но може би няма смисъл ?  Да търся ли силикон да лепя парчетата или само с камъка отгоре е добре ? 
Като цяло дъното на малави колко см е хубаво да бъде ? Намерил съм много ситен грунд ? Трябва ли да има под него пласт по-едър ?

:-)
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

dido 1

Слагай само от една фракция , че гадовете и без това ще го измешат (според мен колкото по ситен толко по добре и визуално изглежда по добре)
Средно 5 см да кажем е добре ;-)
544л. Малави

NikolaV

Депрон предполагам се намира по всякакви строителни борси и подобни. Моя го взех от Бриколаж, от където си взех и малко допълнителни камъни, че не бях ги изчислил правилно в началото ;-).
Залепи го задължително. Аз лично не бих искал да видя един хубав ден как се подава парче от него над грунда. Не, че е много вероятно, но лепенето (със силикон) не пречи с нищо.

doncamillo

Аз ползвам стиропор 1см върху цялото дъно
420л Малави М'буна F1
400л Малави Утака
190л Танганайка

BPEMETO

Цитат на: doncamillo - 31.01.2007 20:04
Аз ползвам стиропор 1см върху цялото дъно

Значи стиропора е 100% безвреден ? :)
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

DarKness

и аз съм със стиропор 1см. под по-тежките камъни а оснаналата площ ми е с депрон 6мм.
безвреден е
6-7 санта пясък сложи, че аз съм с около 4-5 и по някой път го изравят до дъното малавииците
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

BPEMETO

В два зоо-магазина като питах за подложка под камъните ми казаха, че нямало нужда :)  В единия даже продавачката ме погледна така все едно я попитах дали от малавийците става хубава супа  :-D   Аквариума ми не е много голям - 150л и няма да има толкова големи камъни ... дали стиропора или депрона не влияят на водата с течение на времето ( примерно ако седи 10 години там ) Предполагам, че най-точен отговор може да ми даде някои химик :)
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

Boby_

Аз ползвам депрон вече от 6-7 години (едни и същи парчета). Малко се посмачка, но иначе никакви поражения няма нито по него, нито ОТ него.

Haniballking

Цитат на: BPEMETO - 02.02.2007 14:45
В два зоо-магазина като питах за подложка под камъните ми казаха, че нямало нужда :)  В единия даже продавачката ме погледна така все едно я попитах дали от малавийците става хубава супа  :-D   
Знам го и аз тоя всеизвестен магазин :wink:! Просто не си уцелил момента и си засякъл нейното рабаотно време *CRAZY* *CRAZY*

Живко

Аз ползвам стериопор почти във всичките си аквариуми. Внякои имам парчета с дебелина 10 см.
Никакви проблеми.
Никога не съм го лепил, освен когато бях направил голяма изкуствена скала от него. Тогава обаче нямаше камъни, които да го затискат
Цихлидите обаче като поровят и почват да откършват по някое топче.
Може би дипрона е по удачен.
Никой не се е родил научен.

minimalistic

А и аз да питам - удачно ли е да се сложи K-FLEX ПОД аквариума и ПОД грунда? Ето и малко информация за тази изолация: http://www.nomacokflex.com/KFlex/KflexSheet.asp
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg692.imageshack.us%2Fimg692%2F1680%2Fdsc07798.th.jpg&hash=a422d64c9e1202e19fdc542516d2b1a9d44f688b

Joro Vn

   За вътрешно приложение ми се струва, че няма да има проблеми. Имам известни съмнения да не е обработена и с някакъв препарат за антибактериалните си качества или те са само на база структура.
   За подложка под аквариума май ще е доста мека. Не дават механични параметри. Не видях и дебелина на листа.
   Ако се решил да екпериментираш, добре. Иначе се ориентирай към изпитани и утвърдени продукти- Depron, BASF, DOW и др.

Similar topics (5)

57464

Публикации: 5
Прегледи: 3738

36026

Публикации: 9
Прегледи: 6475

8494

Публикации: 7
Прегледи: 5534

5634

Публикации: 25
Прегледи: 15012