• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Почистване на стъкло преди лепене

Започната от kraltchev, 20.11.2007 22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Прекарах няколко часа през ноща четейки руския форум за информация за почистване на стъклата преди лепене със силикон.

Накратко обикновено те чистят с изопропилов алкохол и после мият със сапун в които няма лосиони и аромати.  Накрая промиват с двойно дестилирана вода, но казват че може и обратно осмозна вода но да е наистина чиста (< 5 микросименса).  Трият до сухо с материал който не образува власинки.

Казват че няма значение дали силикона е на киселинна или неутрална основа, ако човек почисти добре стъклото.  Тия двамата дето ги пишат тия неща имат опит - единия е от някаква фирма за правене на аквариуми, а другия е направил поне 200 аквариума за лични стопанства.  Имат наблюдения как всичко държи с времето, така че думите им не са ала-бала.

Много беше интересно мнението на един трети човек.  Той работел с нанокристали и там им трябвало абсолютно чисто стъкло, така че чистели с разни химикали и проверявали под светлинен и под електронен микроскоп.  Най-добрия очистител/обезмаслител се оказала основа разтворена в спирт.  Той съветва разтвора да е гореш, не разбрах дали целта е добро разтваряне или какво, може би някой химик тук ще поясни.  Казва просто да разтворим сода за хляб в спирт и да чистим.  После се промива с двойно дестилирана вода и се трие с материал без власинки.

Имаше и няколко собщения за чистене с някакъв вид бензин, но не можах да преведа точния им термин.

Как чисти всеки тук дето е правил аквариум?

--Николай

Flober

Обикновенно чиста с парцалче напоено с ацетон , като задължително обръщам няколко пъти откъм неизползвана страна на плата.До сега проблем не съм имал.  *DRINK*

kraltchev

Да, забравих да пиша че те смятат ацетона за много примитивен очистител, оставял много боклук.  Всъщост именно затова почнах тая тема - запасих се с ацетон, ама тия руснаци яко ме накараха да се колебая.

--Николай

dido

Какво ще рече оставя много боклук? Не го чисти ли? Съмнява ме много това...

kratun

За трите аквариума, които съм лепил, използвах само и единствено денатуриран спирт, вестници и здраво търкане, докато започне да скърца стъклото.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

p4elara

Да весници правси и мн точен одговор весник и яко търкане наи доброто *YAHOO* *YAHOO*

zmeq

Цитат на: p4elara - 21.11.2007 11:52
Да весници правси и мн точен одговор весник и яко търкане наи доброто
*bg*  *bg*

Joro Vn

    Ултразвукова вана.  8-) :-P
    Вече по темата. Важно условие за здрав шев, но чак пък да не залитаме до другата крайност. Нормално стъклото се почиства само срещу омасляване. Това е може би фаталното условие дали адхезията на силикона към стъклото ще е максимална. Леки зацапвания от друг характер, например механично прилепване на малка частица от нещичко едва ли ще е фатална, в общия случай, разбира се. Ще остане в силикона и толкова. Докато омасляването обикновено не трай на едно местенце, ама след време обхваща и още площ около него.
    Смятам, че и в най- тежкия случай е достатъчно няколкократно зачистване на стъклото. Може да се прилагат и два препарата, като между тях и финално се почиства с подходяща текстилна материя. Важно е тя да попива и да не размазва.  Ако останат леки влаканца, няма да са фатални- това ще бъде от множеството на нещичкото, което може да остане в силикона. Здраво търкане наистина, и да не се пести материал- да се чисти с един и същ участък от материята. За разтворители стават доста продукти. Например леките и летливи фракций- трихлоретилен, тетрахлоретан и др. подобни. Само че са ТОКСИЧНИ при вдишване и НЕ трябва да се работи с голи ръце, също и много лесно запалими. Може би не трябваше да ги споменавам, но като ще се обсъжда въпроса в специална тема, да се знае. А понякога незнанието е много по-опасно. Става също с коресилин, ацетон, спирт. Всички продукти е желателно да са с възможно най- голяма химическа чистота- напр. ЧЗА, а не някакви със случаен произход. И да не са използвани ПРЕДИ. Това е много важно условие, защото иначе се обесмисля цялата процедура по почистването. Те ще носят допълнително замърсители, и то най- вече мазнини, за коети и основно са били използвани. Никой не чисти кал с ацетон. Миещи продукти май няма смисъл да се използват. Много добре обезмаслява и почиства гореща баня в натриева основа, може да се добиви дованол и др. глупости, но да спираме с фантазийте и да се ограничим до акваристиката.  :-)

kraltchev

Дидо,

Ми де да знам, тоя пич вика че там им трябвало абсолютно чисто стъкло та затова случайно бил сведущ по въпроса кое чисти най-добре.

ЖороВн,

Защо натриевата основа е добре да е гореща?  И непременно ли трябва да е вана или моще и с парцалче да се трие основата върху ръбовете на стъклото?

--Николай

MeTogu

Аз търкам с спирт и парцали.Ама рядко правим аквариуми над 100 литра,така че не е имало проблем.За големите се старая повече.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

islander

Аз използвам химически чист ацетон на Мерк, като чистотата му е над 99.5 %. Останалите  0.5 % са основно метанол до 0.05%, 2-пропанол до 0.05% и вода до 0.5%.
Използвам кърпи от микрофибър 2 броя. С едната напоена в ацетона изтривам повърхността на стъклото, а с другата избърсвам остатъка. Ацетона се изпарява и дори и да остане нещо по стъклото, след това се избърсва доста качествено. Микрофибърът (но истинския, а не от онези кърпи от 2-3 лв. - истинската е около 10-15 лв.) е по-добър за изтриване от вестник, най-малкото, че във всяка хартия има определено прахово съдържание и оставя почти невидими частици в/у стъклото.
По време на цялата процедура по лепенето също така използвам хирургически ръкавици без талк за да не оставя кожата мазни петна по стъклото.
Не съм анализирал почистеното с микроскоп, но твърдя, че аквариумите 250-300 литра, които са най-големите, които съм лепил, не са мръднали след това. Използвам силиконово лепило Dow Corning 881 черно.

Joro Vn

ЦитатЖороВн,

Защо натриевата основа е добре да е гореща?  И непременно ли трябва да е вана или моще и с парцалче да се трие основата върху ръбовете на стъклото?
Ники, най- добре забрави за този метод. Само го споменах, от време на време си пускам неща, които май не са за този форум. Наистина трябва да е гореща- около и над 60 С, но трябва и да има продължителен контакт с изделието, което ще се чисти, както и циркулация около него. Добават се също и други бъркочи- за по- добро омокряне, и т.н. След това пък следва нова промивка, за да се отстранят остатъците от предходния разтвор. Мъка си е- отнема време, не е безопастно, пък и цената на химикалите, ако ги няма в малки разфасовки. Не си струва, и по традиционните методи става, с много добър резултат. Само да се мисли, а не да се копира буквално всичко, което се чуе или прочете. Защото никога не може да се опише до подробности всяка операция, действие и очакван резултат.

Similar topics (5)

7515

Започната от ВЕЛИНСКИ


Публикации: 21
Прегледи: 15390

4147

Започната от comar


Публикации: 11
Прегледи: 5207

6793

Публикации: 5
Прегледи: 3665

55709

Публикации: 23
Прегледи: 7606

572

Публикации: 22
Прегледи: 12773