• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 12:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Микропроцесор

Започната от Сашо, 09.11.2004 09:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

OK, има някаква идея в това да се мери в някакъв обхват, ще стане сигурно. Но наистина ПЦ-то не си е за тази работа.

Моя контролер се програмира през JTAG интерфейс, in-circuit, т.е. процесора е запоен за платката и си работи както си трябва за системата. Програматора е и емулатор, т.е. позволява в реално време и в реални условия да се дебъгва процесора - да се гледат и променят съдържание на памет и регистри, състояние на портове и т.н. Това става през С-компилатора на IAR - има си интегриран дебъгер. Дебъгването в реално време може да става на ниво С-код, асемблер или смесено. Може да се слагат точки на прекъсване, изпълнението може става на стъпка по стъпка и т.н.  Самия емулатор е един прост буфер 74НС541 и се връзва към паралелния порт на ПЦ-то. Можеш да си го направиш сам,  или да го купиш от една пловдивска фирма, казва се Олимекс (Olimex) - http://www.olimex.com/dev/index.html
Мисля, че го продавата на цена 15-25 лева. Фирмата е яка - зарибяват целия свят с такива играчки - потърси в нетта :-)

Сашо

Е, то си е песен направо...Аз поразгледах малко твоя процесор в нета. Наистина си избрал добро решение. Аз първоначално смятах да стъпя на база МC6800 или 6502 - носталгия по далечното 8-битово минало, какво да се прави :lol: , а и се търкалят някъде из къщи 5-6 процесора, PIA ACIA, таймери, статични памети и прочие архаизми, ама май ще се преориентирам към нещо като твоето...Особено като видях колко струва твоя процесор - смешна цена за възможностите, които има.
10х

dido

Аз бачкам вече около 6 години с него, познавам още маса други и тоя си ми харесва най-много.

6800 и 6502 са друга песен, не са подхоящи за подобни неща. Трябва да им слагаш чипове програмна памет и RAM, периферия - мъка мъка. Този микроконтролер си го има всичко вградено, както си забелязал :-)

Хунта

На мен пък ПЦ-то ми звучи добре като идея ... свързвайки го с глобалната мрежа ето какво ми идва на ум :) -

ПЦ + съответния хардуер следи параметрите на водата, температурата и.т.н.
При излизане на някой от показателите от нормални граници праща SMS - със съобщение какво не е наред :)

п.с.

Ако следи за нивото на водата може бързо да разбереш ако ти е изтекъл аквариума ;)

Anonymous

PC -то да следи съм съгласен, но не и да управлява! Просто не е за такава работа.

Сашо


Хунта

Цитат на: "Сашо"PC -то да следи съм съгласен, но не и да управлява! Просто не е за такава работа.

Тъй де тъй де ... ;) и на мен туй ми е интимната мисъл :)

dido

ОК, това става. Друг е въпроса, че като те няма и имаш съобщение, че нещо много лошо се случва с аквариума ти, в общия случай едва ли ще можеш да направиш нещо. :-)

Хунта

Цитат на: "dido"ОК, това става. Друг е въпроса, че като те няма и имаш съобщение, че нещо много лошо се случва с аквариума ти, в общия случай едва ли ще можеш да направиш нещо. :-)

Е да ама поне ще знаеш да се притесняваш :)

Scorpio

Abe Didi ia fani mi prati na val_niko@yahoo.com kakvo imash po vaprosa sas kontrolera koito ti pravish .... as nemam griji s kontrolerite i nawremeto pravih podobna sistemka s PIC -kontroler za upravlenieto na elektrozahranvaneto v kashti .... mai she hvana da ia prepravia za akvariom4eto ..... ta zatova iskam da vida ti kakvo si pravil ... ako moje de :-)))

d256h

За морски аквариум може да се окаже много важна функцията на постепенно включване на осветителните тела. Всички водещи фирми по акваристика препоръчват за морски аквариуми осветление, което не е луминисцентно и там идеално пасват споменатите функции по управление. Само вижте цените на телата и свят ще ви се завие..

А за Дидо:

Ако те няма у дома може да направиш много неща, но трябва да имаш подходящ софтуер, който със сигурност не върви върху Контролер, а си иска истинска Операционна система..

dido

За това ти отговарям в другата тема, че тази отдавна е заровена...