• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.05.2024 00:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Опит за направа на външен филтър/проблеми 

Започната от Лора, 10.04.2008 23:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

Цитат на: Joro Vn - 12.04.2008 19:14
   Смукателната част /маркуча/ е изцяло запълнен с вода, но тази вода не се движи в него, така ли е?
Ами не неможе  изобщо да се напълни.
Цитат на: Joro Vn - 12.04.2008 19:14
    В кутията има ли въздух /въздушна възглавница/ преди включването на помпата или не? ?
Пълним кутията пъхаме смукателния маркуч в кофа.върти се водата само в кутията
Цитат на: Joro Vn - 12.04.2008 19:14
   Има ли разлика в нивата между капака на кутията и повърхността на водата в аквариума при експеримента и ако да, горе-долу колко е тя?
Пробвахме кутията да е на високо,после да са на едно ниво с кофата от където трябва да смучи вода и последното ниво-кутията да е на ниско.
Проблема си е същия.Смукателя изобщо не се включва в цикъла.Значи не мисля,че проблема е точно в самата кутия,а по скоро в позицията на помпата.Мъжът ми я закрепи на едната страна(дългата),като смукателния маркуч по диагонал на късата.Може би ако беше ме послушал да монтира отгоре в/у капака....  *dontknow*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

bigbeer

ясно. системата ви не е обезвъздушена. въздух не трябва да има никъде.. евентуално малко в кутията няма да сбърка циркулацията

Joro Vn

ЦитатМъжът ми я закрепи на едната страна(дългата),като смукателния маркуч по диагонал на късата.Може би ако беше ме послушал да монтира отгоре в/у капака.... 
Доколкото схващам от предните постове, използвате помпа от филтър 500 л/ч.  Да разбирам ли, че тази помпа е от ВОДЕН филтър, предназначен на акваристиката или за градинско езерце? Защото тези помпи обикновено се произвеждат да работят ИЗЦЯЛО потопени във вода- тя охлажда корпуса им, където са статорните намотки. При работа без вода те се прецакват от раз- пластмасовото "гнездо", където се намира ротора, деформира от прегряването и помпата става само за боклука. Имай впредвид това обстоятелство. Прегряване е възможно да се получи и ако самата помпа не е във вода. За това не съм 100 % сигурен дали важи за всички възможни произвеждани конструкции на подобни помпи, но вероятността е много, много голяма. Това значи, че помпата ТРЯБВА да остане ВЪТРЕ в кутията, за да се охлажда. В момента не разбрах къде се намира тя отстрани- от вътрешна страна, или от вън. Ако е отвън, съветът ми е да прекратите всякакви по-нататъшни опити при това закрепване. Дори и да не блокира ротора веднага, гнездото му може да се деформира частично, което пак би се отразило негативно при бъдещата работа.
    Относно смукателният маркуч, той трябва да е пълен с вода отначало. Това може да стане, като се изпъни вертикално, заедно със смукателния, двата се пълнят с вода до горе, затварят се с палец например, и смукателният се пъха бързо в някакъв съд с вода. Нагнетателния може да се пусне в нещо, стига да не изтича водата от кофата през него. Затова е желателно той също да се пъхне в съд с вода. Двата допълнителни съда за улеснение на опита трябва да са на едно ниво, защото те вече стават скачени съдове.
    Да "видим" какво ще се получи дотук, а?

Лора

12.04.2008 21:03 #33 Last Edit: 12.04.2008 21:05 by klaralara06
Помпата е от подобен филтър като самата попма не е потопена изцяло във вода.Тя стои отдоло на корпуса
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F6F%2F82%2F337c7fb05cd56f82.bmp&hash=08b1480a2a000403725bd30d13bdb32cd468a62c
Затова мъжът ми я постави така както заводски е зададено
Ще попитат някои защо не си ползваме този филтър,ами зощото корпуса е разбит от всякъде,незнам какво го е мачкало.От къде я е взел мъжът ми и идея си нямам.Бях толкова щастлива от идеята,че явно някои дребни подробности са ми убягнали.
Цитат на: Joro Vn - 12.04.2008 20:43
    Относно смукателният маркуч, той трябва да е пълен с вода отначало. Това може да стане, като се изпъни вертикално, заедно със смукателния, двата се пълнят с вода до горе, затварят се с палец например, и смукателният се пъха бързо в някакъв съд с вода. Нагнетателния може да се пусне в нещо, стига да не изтича водата от кофата през него. Затова е желателно той също да се пъхне в съд с вода. Двата допълнителни съда за улеснение на опита трябва да са на едно ниво, защото те вече стават скачени съдове.
    Да "видим" какво ще се получи дотук, а?
Ами и така пробвахме.Вътре,вънка се тая.Циркулацията си остава в кутията.

Ще му мисля утре,като поизветрям малко.  :-D Иначе мерси за помоща.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

iek

Няколко идеи:
http://lis.aqa.ru/fitofiltr/fitofiltr.html
http://lis.aqa.ru/smallcan/smallcan.html
http://lis.aqa.ru/bigcan/bigcan.html
http://lis.aqa.ru/rvs/canfiltr.html
http://lis.aqa.ru/philip/canfiltr.html

Подобни реализации има и в нашия форум, но горните ми бяха по-лесни за постване.

Joro Vn

     
ЦитатЦиркулацията си остава в кутията.
Хммм. Може би този израз не е точен- в смисъл, че няма прехвърляне на количество вода към/по маркучите, а водата само се движи в обема на кутията. Вариантите на изпълнение на канистъра общо взето са два. Единият е смукателният маркуч да е закрепен на подходящо място по кофата/капака и оттам водата да навлиза вътре. По-нататък ще го коментирам. Нагнетателният маркуч вече трябва да е фиксиран директно към изходното отверствие на помпения корпус, и то херметично, за да се се байпасира вода обратно в кофата. Според конструкцията на помпата най-вероятно връзката му с нея ще бъде вътре в кофата и след това ще трябва през някоя стена да се изведе навън. Преминаването през стената естествено трябва да се херметизира.
    Другият вариант е обратният- смукателния маркуч влиза през стената на кофата директно в помпата и след това нагнетателният започва от стената на кофата/капака.
    Има и междинни варианти, но като че ли не са за домашна употреба. Например помпата да е закрепена към фрезован и/или стругован преходен елемент, където от него може да тръгне единият от маркучите, а не да минава през кофата. Или вътре в кофата да има обособени отделни херметизирани обеми, откъдето да започват връзките с маркуча/те.
     Пак ще се върна на подходящото място за преминаване на маркучите в/през корпуса на канистъра. Предварително трябва да сте наясно как ще циркулира водата вътре, ще има ли възможност да се байпасира част от нея обратно, което е нежелателно; ще има ли възможност да се получават въздушни обеми /възглавници/, което също е нежелателно; наложително ли е да се добавя допълнителен елемент/обезвъдушител, пробка/, откъдето да става цялостното обезвъдушаване на кофата и къде да бъде разположен той; лесно ли ще се обслужват филтриращите пълнежи, ще има ли предпоставки за мъртви обеми /където да няма движение на вода/, което пак е нежелателно. Предполагам, че сте помислили за тези условия, защото вече отворите в копруса на кофата/капака би трябвало да са пробити.
     Ако вашето положение отговаря на някой от описаните варианти, остава възможността в системата да влиза въздух, за да не работи. Не даваш снимки или подробно описание откъде е възможно да става това и ми е трудно само чрез гадаене да опиша проблема /ако изобщо го има де/. Все ми се струва, че бъркате някъде кардинално в идеята, щом двата маркуча си остават пълни, а само водата се движи вътре в кутията. Ако и аз правилно съм разбрал де.

Лора

12.04.2008 22:23 #36 Last Edit: 13.04.2008 00:18 by klaralara06
Съжалявам,че немога да пусна снимки.Точно в момента абсолютно всичко е разглобено.Ще се мисли наново.Ситуацията беше следната:Нагнетателния е вързан към помпата плътно,смукателния поставен на стената.При пускане на помпата тя започва да смуче вода от самия корпус,не през смукателния,който е потопен в кофата,смукателния маркуч остава неработещ.Вода не се засмуква,а само се изкарва през другия маркуч.
Ето една схема,не съм добра в чертането така,че се извинявам.




Увеличете снимката вижда се по добре


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1EMsd0.jpg&hash=ea4794eb96d59344d481ed21249d6eb0f78a18f0

Циркулация има само в полето оградено в червено
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

    Някой хора май не празнуват момента на появяването си на бял свят! ;-)
   
ЦитатЩе се мисли наново
Мисленето като че ли ще намалява. Ако правилно описваш ситуацията, се получава следното:
    Смукателният маркуч все пак не е бил напълнен с вода изцяло /някъде в него е имало въздушна възглавница/. Просто няма причина да не тръгва водата през него. Дори и да няма добра херметизация на корпуса, което ще опиша след малко, при по-високо разположен смукателен съд от него през маркуча ще трябва да протича вода поне на принципа на скачените съдове. При това положение на незапълнен маркуч помпата започва да смуче вода от количество, което се намира в самата кофа. Последствия: ако капака или някаква връзка на корпуса не е добре херметизирана, оттам влиза въздух в кофата и помпата ще работи до тогава, докато изхвърли цялото количество вода, до което може да се докопа /отворът на смукателната и част от корпуса ще остане почти  "на сухо"/. Следва кофтия режим на работа, който ти описах и не трябва да допуснеш. Ако всичко е ОК с хермитизацията, след изпомпване на някакво количество вода директно от кофата същата би трябвало видимо да започне да се свива навътре- стени и капак. Това няма да продължи вечно, ще е много малко и след това вследствие вакуумът в помпата тя ще спре да изхвърля вода, а само ще я върти вътре в корпуса си. Това е режим, при който всъщност се имитира увеличаване на смукателната височина или повишаване стойността на т.н. NPSH /това е информативно само, за много любознателните/. :-) При мощни помпи този режим също не се препоръчва- започват процеси на кавитация. При тази май също не е добре да продължи дълго. Ако помпата е мощна и/или самозасмукваща, при определено количество на въздуха /от въздушната възглавница в смукателния маркуч/ тя би трябвало да го "дръпне" вътре в кофата и след това да си продължи нормалната работа. Но при маломощните аквариумни помпи това става трудно и се стига до гореописания режим на работа.
     Наблегнете на тези моменти при следващите опити.
     И понеже се заформиха доста подробни описания на проблеми при самоделен канистър, може би ще е редно да помислиш за смяна с по-подходящо заглавие на темата. След време това ще улесни търсенето.

Лора

Прилагам снимки на новия опит.Проблема с който се сблъсках тук е дебита/напора/както искате го наречете.
Тук изполваме дамажданка с винт и помпа от вътрешен филтър Atman F301 230l/h.
Успяхме да затворим цикъла но смукателната и изтласкваща сила са минимални.Незнам дали Ф-то на маркучите играе роля за определяне на височината на водния стълб,може би е така,нашите маркучи са с външен диаметър 12мм.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1TW8Si.jpg&hash=e718ffc28f071be1a2e00783c6bc5d5b07ef58e5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1H5UKr.jpg&hash=d89d6c4dc218e4d5ba675fae7e52f0654dadb7d0

Мисля че се вижда добре на снимките кое какво е.
Другата попа която полваме при предния опит за в момента е неупотребяема.Т.к. е залепена с ПВЦ лепило върху неподнодящ корпус/ще се мъча да я отлепям/.
Този опит със снимките мисля да го повторя и с по мощната помпа(ако успея дая отлепя)
Не съм сигурна дали разбрах къде ние грешката,но се надявам като потретя опита да е вече успешен.
Цитат на: Joro Vn - 13.04.2008 01:52
    Някой хора май не празнуват момента на появяването си на бял свят! ;-)
   
Ами овен бе,какво да ти кажа.  ;-)

Започвам да се чудя дали да не хвана помпа от пералня....
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

    Започва да се вижда светлина в тунела като че ли. По принцип диаметърът на маркучите също влияе, това е линейно съпротивление. Виж двата линка, които бях приложил някъде назад, там имаше писано за тези съпротивления. Струва ми се обаче, че тези маркучи не са толкова тесни за дебит 230 л/ч и не само те са причина за падане на дебита. Просто възможностите на помпата са такива. Този дебит в идеалния случай е 3,8 л/минута. На практика той ще падне. Може да го засечеш за една минута, но нека двата съда са на едно ниво, за да не се включва в загубите смукателна и/или нагнетална височина. Така че не очаквай чудо от тази помпа. След като се добавят филтърните пълнежи, и особено като се позатлачат, дебита още повече ще пада.
   Ако другата помпа е залепена върху РЕ или РР, би трябвало лесно да се отлепи. Поогъни малко плоскостта предварително. Ако не стане, може да изрежеш заедно с помпата и залепената част от стария канистър.
   Помпата от пералня няма да издържи 24-часов режим на работа. Ако желаеш, мога да те залея с информация за промишлени помпи.  ;-)
   
ЦитатАми овен бе,какво да ти кажа. 
Дали това не се отнася и за мен?! *mislia*







Lan

Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 11:17
... Проблема с който се сблъсках тук е дебита/напора/както искате го наречете.
...

Вече писах, че това са две различни неща...

Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 11:17
....
... нашите маркучи са с външен диаметър 12мм.
...

Външният диаметър на маркуча влияе на "дебита/напора/както искате го наречете" точно толкова, колкото цветът на колата на скоростта й. Ако искаш да дадеш полезна информация, дай вътрешния диаметър, тъй като той е от значение.
Писала си, че помпата е с дебит 230 l/h. Това прави приблизително 64 ml/s - малко повече от една малка водка в секунда. Дали е много или малко bigbeer ще каже, но не можеш да очакваш от тази помпа струя като от пожарникарски маркуч.
Всичко можеше да е много по-просто и лесно с една разходка до магазина, но защо трябва да е просто, като може да е сложно?! (Първото правило на инженера)

PS: Виждам,че Joro Vn вече е отговорил и е направил някои пълни с оптимизъм предсказания за бъдещето, които - уви - са напълно реалистични. Така че струва ли си труда?
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Лора

Добре ще направя същата проба и с по мощната помпа(тези дни само да си намеря по подходящ съд).Ще пробвам с различна позицията на маркучите-единият начин е смукателния да е отдоло на тялото,втория начин и двата да са отгоре(на капачката)Може би първия корпус който ползвахме(правоъгълния)наистина да не е подходящ и в него да са оставали мъртви зони.
Вътрешния диаметър е 10мм.За сравнение маркучите на Еден-а са с вътрешен 8мм силата на попата 300л/ч като входа и изхода са горнопоставени.
Не ми пречи да продължавам да опитвам,щом повечето са го правили,защо и аз да немога.
Изчела съм всичко написано,видяла съм всичко снимано е да ама...на мен ми се вижда много по сложно,а всъщност не е.



Цитат на: Joro Vn - 13.04.2008 12:16
ЦитатАми овен бе,какво да ти кажа. 
Дали това не се отнася и за мен?! *mislia*

Ам незнам.Ако си рогата зодия-най вероятно да.

: април 13, 2008, 13:08:44
Цитат на: Lan - 13.04.2008 12:45
PS: Виждам,че Joro Vn вече е отговорил и е направил някои пълни с оптимизъм предсказания за бъдещето, които - уви - са напълно реалистични. Така че струва ли си труда?
Ако е за самата идея си струва.Винаги мога да отида на магазина и да си взема нов.Но не е там работата.По скоро чувството на удоволетвореност,което те кара да се чувстваш горд от постигнатото.  ;-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

yri

klaralara06 ама на теб никак не ти липсва ентусиазъм   *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

Joro Vn

ЦитатЩе пробвам с различна позицията на маркучите-единият начин е смукателния да е отдоло на тялото,втория начин и двата да са отгоре(на капачката)Може би първия корпус който ползвахме(правоъгълния)наистина да не е подходящ и в него да са оставали мъртви зони.
Смяна позициита на маркучите няма да се отрази видимо на дебита. Ако те влизат/излизат от съдове с вода на едно ниво, трасето им около съдовете също е на едно ниво, системата може да се нарече циркулационна. Няма да има загуба на напор от смукателна и нагнетателна височина, а само от местни и линейни съпротивления. Мъртви зони също почти няма да окажат влияние върху напор/дебит при опитите. Те са от значение за ефективността и някои други качества на канистъра. Евентуално биха влияели, ако там се натрупва въздух, който достига и до основното трасе на водата.
   
ЦитатНе ми пречи да продължавам да опитвам,щом повечето са го правили,защо и аз да немога.
Не са толкова много, по-скоро са единици. Желателно е майсторът да има поне малко теоретически и практически опит, иначе всичко ще се основава на метода "проба-грешка" и може да продължи досадно дълго време. Да знае с какво се захваща. Или поне нервите му да са с подходящото сечение и качество, за да не се откаже.  :-)

Lan

Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 13:14
...
Ако е за самата идея си струва.Винаги мога да отида на магазина и да си взема нов.Но не е там работата.По скоро чувството на удоволетвореност,което те кара да се чувстваш горд от постигнатото.  ;-)

Това го уважавам и нищо против не мога да кажа.
Ако предишното ми мнение ти се е сторило донякъде рязко и неучтиво, то е защото имаше нещо, което ме подразни и се поддадох на раздразнението (за което се извинявам), вместо да ти предложа нещо полезно: за да те разбират колегите по-добре и да ти дават съвети, които да са разбираеми и да ти свършат работа, отдели малко от времето си и се ориентирай в терминологията. В техниката нещата си имат точни имена, които ти спестяват усилието да търсиш с какви думи да опишеш проблема и същевременно ти дават сигурността, че другите ясно и точно ще го разберат, а няма да гадаят (което понякога може да ги отведе в съвсем погрешна посока).
Успех!
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Similar topics (5)

37804

Публикации: 6
Прегледи: 6800

31605

Публикации: 11
Прегледи: 6512

9867

Публикации: 11
Прегледи: 8076

3532

Публикации: 6
Прегледи: 5880