• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Шкафа е готов сега с нови въпроси :)

Започната от Norek1, 25.04.2011 21:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Norek1

Здравейте, в тази тема ще задам 2 въпроса:
1.Реших да си взема аквариум, но още се чудя за литража 60-80л.Гледам има готови аквариуми, но осветлението им е много слабо и клоня към варианта да си купя аквариум и да му направя капака аз?Какво ще ме посъветвате?
2.Значи за аквариума ще ми трябва и шкаф,  реших аз да си го направя - за връзките ще ползвам дибли, винтове и лепило - искам да стане здраво.Съответно ще е от ПДЧ, но се чудя колко да са дебели плоскостите дали 18мм, ще ми свършат работа или трябват по-дебели?Според вас дадения шкаф ще издържи ли, не съм сложил размери още защото, не съм решил литража

Надявам се чертежа  да го разберете, за пръв път ще сглобявам корпусна мебел :) Само малко уточнение: разпънката по средата е хваната за едната страна на дъното, а от другата е хванато малко парче точно над разпънката, което да контактува с пода.
Благодаря за отговорите предварително!

bay_milee

18 mm ще свърши работа но трябва да си сигорен в качеството и кой елемент кой застъпва.Давам прост пример :Дъно външно отгоре стъпват страниците после върху страниците разпънки за да може да се захване по лесно тавана на шкафа,среден делител задължителен,твърд гръб задължителен при 18 мм при 25 мм според мен не но зависи от литража моят е 140 литра материал 25 мм гръб фазер.Също така както ти си направил чертежа става но нивелацията като се направи и мен лично щеме дразни фугата от земята между цокълат и пода.Но пък при твоят вариант има малка грешка която сега забелязах , в момента в който започнеш да даваш нивелация цялата тежест ще падне върху дъното а щом то е вписано какъвто и винт да сложиш няма да устиска.Дано съм ти бил полезен макар и малко объркано да се изказах :)

Joro Vn

    За обем 60-80 литра разпънката според мен е излишна. С нея в шкафа няма да остане обем, който да се обслужва лесно. 18 мм дебелина на плоскостта също е достатъчна. Ако толкова те притеснява плота- да не се огъне, монтирай под него една разпънка. Изпълнението и може да бъде от някакъв метален профил или от същия материал, какъвто е на плота. При втория вариант тя ще е широка не- повече от 20 см. Монтажът и- при стабилен носещ гръб тя е някъде отпред, близо да вратите. Късите страни се фиксират към страничните на шкафа, а дългата може да я спънеш с плота.

Norek1

bay_milee - аз малко съм объркал май термините, разпънката където е отбелязана на чертежа всъщност е среден делител, който ще се хване на дъното, а точно под него още 1 среден делител, който ще контактува с пода.Гърбът е твърд задължително.
Мерси за мненията ще помисля за някой по стабилен вариант.
Но сега като разгледах малко ми попадна тази статия http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/kak-da-si-napravim-shkaf-za-akvarium-100-120-litra-!!!/  и мисля да го сглобя подобен

bay_milee

Ти си знаеш просто избери максимално оптималният вариянт за теб. :-)

salamander

Правилно си се поправил, шкафа ще е около 60-70 сантиметра дължина, ако не изкаш може да не слагаш делител, може и с него, ако е без сложи една бленда от пред на шкафа около 15 сантиметра както вече са те посаветвали. Да добавя и аз нещо челото от пред всъщност е цокъл сложи един одзад на шкафа, може и на страниците да хванеш вътрещно още по едно парче колкото е ширината на цокъла. Ако бях аз щяхда го направя с среден делител ( да махнеш от него блендите) , над него две бленди от пред и от зад по една хоризонтални, гръб от плоскостта и нататък писах. Четри метални нивилиращисе крачета. Това за екстремни случаи  *THUMBS UP*

Norek1

Благодаря за мненията, сигурно другия месец по някое време ще е готов и ще постна снимки

MeTogu

С какви размери ще е шкафа?И с какви аквариума?Като го гледам с 2 вратички с дължина приблизително 80-90 см и при ширина поне 40 см според мен ще е огромен и здрав за аквариум 60-80 литра.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Norek1

70-80см - дължина и 35-40-широк :) в тия диапазони :)

Norek1

Здравейте, реших как ще стане шкафа, ако може пак да си изразите мнението -дълбочината е 35, но може и 40 да я направя още се чудя аквариума ще е 70-75л.

MeTogu

Все си мисля  че ще изглежда много странно такъв тесен шкаф в 2 вратички.Но ти си знаеш.Мисля че ще издържи този литраж без никакви проблеми.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tonino


Norek1

Да за дълбочината ще е увелича на 40см., малко по естетично да бъде :)

Norek1



Като мислих още в началото реших да е 60л. , но сега вече искам 70д/35д/38в. което е 100л. според вас ще издръжи ли, плоскостите са хванати с винтове и лепило, а плота е с дибли и 6 крачета - (няма снимки от изработката. защото поисках съвети един приятел, който е дърводелец и той предложи да ми го направи.)
Така сега още въпроси:
1.Мислих да слагам вътрешен филтър sera fil 120, но четейки форума реших, че ще е външен и се чудя м/у следните(естествено търся бюджетно решение) - Aquael Minikani 120, Sera Fil Bioactive 130(клоня към него), Sun Sun HW 302 или Атман - кой бихте ми препоръчали?
2.Нагревател - 100W Jager, помпа за въздух не мисля, че ми трябва
3.За осветлението също не съм решил - или да посъбера пари и да взема 2х24W Т5 или 2х18W Т8, естествено, че ще има и рефлектори
4.Грунд от реката 3-5мм, риби и растения - много бавно, защото в града ми няма зоомагазин.
5.И последния :) мисля да сложа един пасаж 15 неона, 2 анциструса,1САЕ(ако намеря), 2-4 Скаларии, но ще ги взема малки, за да свикнат с неоните.- Тесничко ли ще е?
Не пуснах отделни теми, защото няма смислъл.
Благодаря на отзовалите се

Bolta

Цитат на: Norek1 - 24.06.2011 00:22
риби и растения - много бавно, защото в града ми няма зоомагазин.
Пише, че си от Пещера.
Принципно има някакво подобие на зоомагазин. Гараж е, но все пак има.  ;-)

Similar topics (5)

14957

Започната от gagaga


Публикации: 7
Прегледи: 4765

49823

Публикации: 9
Прегледи: 4446

10532

Публикации: 13
Прегледи: 5689

56996

Публикации: 11
Прегледи: 4937

27605

Публикации: 5
Прегледи: 3390