• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 19:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Някой от вас рязал ли е 10мм стъкло?

Започната от Onepamopa, 19.07.2009 12:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Onepamopa

Здравейте, искам да знам дали някой от вас е рязал такова стъкло за аквариум, и ако да - как?
Също се интересувам и от варианта да се нареже в някое стъкларско ателие примерно..
Търсих във Варна, но никъде не намерих информация къде могат да го изрежат, или колко ще струва самото стъкло с нарязване и кантиране.

Става въпрос за 110см дължина, 60 см височина и 50 см ширина.
Това прави малко над 2 м2.

Ще съм Ви благодарен за всяка информация, която може да ми дадете.
If everything seems under control, you're just not going fast enough.

bengan

 Стъклото ще ти отрежат и шлайфат без проблеми.  Извиняваи но ще ти дам съвет относно размерите които си избрал.
1. Дължина - обикновено се съобразява с дължината на стандартните луменисцентни лампи при твоя случаи е по добре да избереш дължина между 125 и 130 см.  така ще можеш да ползваш 120 см. пури.
2. Височина - при над 50см. дъното се осветява много слабо, защото светлината трудно преминава през дебел слой вода. Освен ако не използваш метал-халогени.
3. Широчина - там правилата са прости правиш толкова широк колкото ти позволява мястото на което ще ти бъде аквариума.
И накрая ако шлайфаш ръбовете имаи в предвид че се шлаифат само ръборете които остават външни, в никакъв случаи не се шлаифа там където ще бъде силикона.
Тези препоръки за размерите важат само ако ще правиш растителен аквариум защото там осветлението е много важно. Ако си решил да имаш цихлидарник там осветлението е на по заден план.
Успех. :-)

Onepamopa

Благодаря за съвета :)
Между другото, само 1.20м пури ли има?
Мислех, че има и по-малки, идеята ми беше с тези размери да сложа от
по-малките пури, примерно 4, като едната е към единия край, другата към другия и така 4-те. Дали е удачно това?

И друго, как е по-удачно да залепя стъклата?
1. Всички стъкла върху дъното
2. Дъното между предно и задно стъкло, а страничните върху дъното?
If everything seems under control, you're just not going fast enough.

mejdupraznika

Разбирасе че има и по-малък вариант на пурите, 90 см 60 см 45 см. Това как ще залепиш аквариума т.е по кой начин е лично твой избор. Аз мисля че и двата са сполучливи зависи единствено от кого са лепени.

Мишо

Операторе, ако имаш възможност направи ширината на аквата равна на височината или по-голяма.

Няма да сбъркаш.

Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

discus

Цитат на: bengan - 19.07.2009 17:06

2. Височина - при над 50см. дъното се осветява много слабо, защото светлината трудно преминава през дебел слой вода. Освен ако не използваш метал-халогени.
3. Широчина - там правилата са прости правиш толкова широк колкото ти позволява мястото на което ще ти бъде аквариума.
И накрая ако шлайфаш ръбовете имаи в предвид че се шлаифат само ръборете които остават външни, в никакъв случаи не се шлаифа там където ще бъде силикона.

Не пишете небивалици де!
При височина до 60 см. спокойно може да се свети с т5 и проблем няма.
Това със шлайфането пък как го измисли, шлайфат се всички ръбове. Не се налага шлайфане на всички ръбове само на "ребра" просто защото няма смисъл. На силикона фаската не му пречи.

Balkandjiev

Здравей, във Владиславово в пазарчето имаха и режеха 10мм,но не знам дали шлайфат. Относно осветлението, говоря за продукти на Силвания, едва ли ще намериш пури с различни размери от 120см 60см . И то само в Бриколажа има ,миналата седмица обиколих цяла Варна . До разминаването не е проблем,моят е с размери 100 40 55 и съм сложил Т8    4 х 18вата гролукс и 2 х 18 вата аква стар
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqDpmA.png&hash=a5f03875e32726119365ccb4e9d691dfbcccfed6
това е разположението им на цял капак, а схемата я надрасках на бързо. Надявам се, че съм ти помогнал. *privet*

sliven

Хай,Оператор!Много джам съм изрязал и залепил,винаги съм шлайфал всички ръбове и ъгли,независимо от мм.,най-малко за да не порязва.Не съм съгласен с колегите,дори за лентите(за разпънки и др.)Винаги лепя 4-те страници в/у дъното,като страничните са м/у панорамото и задно.Те двете са с дължината на дъното.Не зная дали ще се съобразиш с лампите!?Препоръчвам дължината да се съобразява с мястото,за аквата.Височината макс.50см.(трудно се обслужва и не пропуска достатъчно светлина)Широчината=1/2 от дължината(ако няма място ш.=височината)Изборът е твой!  Ако приемем,че мястото ти е 110,в.50,ш.55=302.1/2л.Чисто 250л.(зависи от грунда и допълване)Ако имаш място за дължина и ти се вижда малък литраж,бой нататък! *YAHOO*Боби
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

bengan

Цитат на: discus - 20.07.2009 10:17
Не пишете небивалици де!
При височина до 60 см. спокойно може да се свети с т5 и проблем няма.
Това със шлайфането пък как го измисли, шлайфат се всички ръбове. Не се налага шлайфане на всички ръбове само на "ребра" просто защото няма смисъл. На силикона фаската не му пречи.
В средата на тази статия  http://www.aqua-plant.com.ua/statya.php?vstat=44 има схемичка която показва как се губи силата на осветлението със увеличаване на дълбочината на аквариума, вижда се че при 50 см. до дъното достигат малко над 3 % от светлината. Срещал съм подобна информация и на други места, затова си позволих да давам съвет. Скромния ми личен опит също показа че докато не сложих метал-халогени в един аквариум с дълбочина 65см.(вкл. грудна) по дъното се въдеха само кафяви водорасли.  :-)

За шлаифането също ще споделя опита си като Ви кажа че ако не дадете специална поръчка да се шлаифат точно определени ръбове то фирмите шлаифат целия кант на стъклото т.е. двата ръба и самата страница на стъклото (както се прави за стъкло на масичка например). Именно това шлаифане намаля много гладкоста на стъклото а от там и адхезията на силикона (при по големите обеми това има значение). Накрая си мисля че много по добре изглежда голям аквариум на които са шлаифани ( говорим за машинно шлаифане на 2мм. от ръба на стъклото а не за зачистване на ръбовете с водна шкурка колкото да не се порязваме на тях ) само външните ръбове а не и ръба които остава м/у двете стъкла, но това е само мнение и не държа много на него. :-)

discus

@bengan

Ако искаш да правиш полянка от ниско стеблени мога да се съглася с теб, но ако целта е да има растящи растения, то немога да се съглася с категоричното ти твърдение, още повече че при височина на стъклото 60см(за каквато пита човека) водният стълб  ще е в порядъка 50-55 см взависимост от направата на аквариума и дебелината на грунда.

Относно шлайфането незнам какво да ти отговоря, защото отново немога да ти схвана мисълта. От мойте скромни наблюдения( с нищо повече от просто око с очила) не съм видял някаква промяна в повърхността на стъклото на шлайфано и нешлайфано стъкло.
Ако говориш за набраздяването по дебелината на стъклото, то изводите които правиш са доста грешни.Колко по-големи аквариума си залепил и наблюдавал, та си стигнал до извода с адхезията.
Дори да пуснеш за шлайфане само единият ръб, заедно с него ще бъде мината и  дебелината на стъклото( по твоя терминология -страница). Визията се постига с добро лепене,  не с ръбове които ще се скрият в силикон.
Чрез шлайфане се опитваме да изчистим дефектите на рязането(стърчащи парченца), които неминуемо съществуват и могат да ни докарат големи ядове при самото слепване.  *DRINK*

bengan

 Наистина малко трудно се изразявам.
Мисълта ми е че, не трябва да се лепи стъкло което е шлаифано именно заради набраздяването. Както вече си забелязал избягвам да пиша чисто мои "разсъждения"( ако е нужно ще намеря и подходяща статия относно лепенето и шлаифането на стъклата за аквариум). Например ако се лепи като страничните стъкла са между предното и задното (както правим обикновенно) то се шлаифат само ръбовете на предното и задното стъкло, на страничното се шлаифа само голния ръб останалите ръбове се оставят както са отрязани за максимална гладкост която пък е наи важна за адхезията( за нея мисля че има писано  доста във форума). Не мисля че  рязането на 10-12 мм. стъкло може да се повери на маистори тип "направи си сам " че да има дефекти като стърчащи парченца (както понякога става като сами си режем 4-5 мм. стъкла за по-малки вани). Повечето сериозни фирми вече имат машини за рязане и шлаифане със електронно управление и за тях размери с точност до 0.2 мм. не е проблем, да не говорим за правите ъгли които са абсолютно задължителни и трудно постижими за "маисторите" които ползват само линеал и стъклорез.
Колкото до по-големи аквариуми, наистина не съм направил много ( както знаеш тези аквариуми са правят за продължително ползване) но чак на третия изчистих всички грешки които от незнание допунсах при първите два. В интерес на истината наи грубо направеният ми първи аквариум-220л. още стои на двора пълен с вода без да протече ( в него се въдят ларви на комари ) а е на повече от 15 год. :-)

discus

ЦитатМисълта ми е че, не трябва да се лепи стъкло което е шлаифано именно заради набраздяването. Както вече си забелязал избягвам да пиша чисто мои "разсъждения"( ако е нужно ще намеря и подходяща статия относно лепенето и шлаифането на стъклата за аквариум). Например ако се лепи като страничните стъкла са между предното и задното (както правим обикновенно) то се шлаифат само ръбовете на предното и задното стъкло, на страничното се шлаифа само голния ръб останалите ръбове се оставят както са отрязани за максимална гладкост която пък е наи важна за адхезията( за нея мисля че има писано  доста във форума).

Този начин на слепване има едни просто и логично обяснение, а именно якоста на опън е по голяма от тази на срязване. В случая обаче това не ни касае толкова, както не ни касае дали дъното ще е вписано или стъклата ще са върху него. Ако всичко е добре изчистено от мазнини и добре залепено, аквариумът ще изкара достатъчно дълго. Проблем ще се почви тогава когато силиконът остарее.

ЦитатНе мисля че  рязането на 10-12 мм. стъкло може да се повери на маистори тип "направи си сам " че да има дефекти като стърчащи парченца (както понякога става като сами си режем 4-5 мм. стъкла за по-малки вани). Повечето сериозни фирми вече имат машини за рязане и шлаифане със електронно управление и за тях размери с точност до 0.2 мм. не е проблем, да не говорим за правите ъгли които са абсолютно задължителни и трудно постижими за "маисторите" които ползват само линеал и стъклорез.

Никъде мисля не споменавам за рязане в квартална работилница. Незнам къде си гледал как ги режат и какво ползват, но отново не си прав напълно. Да режат на машина, но ако среза беше толкова равен и прецизен, защо е нужно да шлайфат по обяснения от теб начин(като стъкла за маса) , а не минат само ръбовете. Правите ъгли и точноста на размера зависят от бай Кольо дето управлява машината, такива пък са моите наблюдения от титулуваните като най-велики в София а именно КН.

bengan

 Нещо ми се струва че само се "надскачаме" и с нищо не помагаме на човека който отвори темата.
Чистосърдечно признавам,   discus  е по добър от мен ( все пак това е модератор с които сме се съгласили да се съобразяваме още при регистрацията си този форум) в правенето на аквариуми и предлагам  всички мои изказвания по темата да се смятат за нищожни. :-) *privet*

elblanko

Цитат на: bengan - 21.07.2009 15:23
Нещо ми се струва че само се "надскачаме" и с нищо не помагаме на човека който отвори темата.
Чистосърдечно признавам,   discus  е по добър от мен ( все пак това е модератор с които сме се съгласили да се съобразяваме още при регистрацията си този форум) в правенето на аквариуми и предлагам  всички мои изказвания по темата да се смятат за нищожни. :-) *privet*
Това изказване изби рибата,  *THUMBS UP* ако в него няма някакъв скрит сарказъм, няма да е лошо да послужи като урок как трябва да реагираме когато установим че не сме прави. Относно темата, моя съвет е ако не намериш стъклар да се пробаш в някоя фирма за алуминиева дограма. Аз винаги ползвам техните услуги когато права аквариум и съм много доволен.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

discus

Не мисля че съм по-добър от който и да било, акваристиката ми е хоби, на нещата които си правя сам имам достатъчно доверие ( ръцете не са ми на едно тъмно място). Нямам никакво намерение да се "надскачам" с никого, но винаги се дразня на супер категорични твърдения за нещо което не е съвсем така.
Излагам мойте знания, впечатления и разбирания, ти твойте. Излагай факти, обясни например как точно набраздяването ще окаже супер лошо влияние върху адхезията на силикона. След като заявяваш нещо категорично, го подкрепи с някакви факти( още по-добре ако са от личен опит), а не някакви незнайни статии от нета които са по скоро научна разработка, и не е ясно доколко ще се случат на практика. Не шлайфането според мен само спестява едни незнам си колко пари. Не се прави на ощипана мома.
С осветлението същата работа, пишеш нещо, но не четеш аз какво пиша:
Цитат2. Височина - при над 50см. дъното се осветява много слабо, защото светлината трудно преминава през дебел слой вода. Освен ако не използваш метал-халогени.

ЦитатПри височина до 60 см. спокойно може да се свети с т5 и проблем няма.

Цитатпоказа че докато не сложих метал-халогени в един аквариум с дълбочина 65см.(вкл. грудна) по дъното се въдеха само кафяви водорасли.
Какво излиза от внимателното четене, ми че опита който имаш е за височина на водният стълб над 60см освен ако грунда не ти е бил поне 10см.
Ако си останал с впечатление , че се опитвам да те надскоча, изпадаш в лека заблуда и те моля за извинение.

Similar topics (5)

26284

Публикации: 15
Прегледи: 8763

7515

Започната от ВЕЛИНСКИ


Публикации: 21
Прегледи: 15408

3160

Публикации: 6
Прегледи: 5554