• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Настройка на самоделната CO2 система

Започната от stenli, 15.06.2009 17:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stenli

Системата за ЦО2 е 1:1 с описаната от колегата 77.
Поради липсата на какъвто и да е опит с бутилки под налягане, винтили и т.н. от моя страна, се питам, кой е най-удачният начин за настройка на винтилите, така че да се създава най-малко напрежение и безпроблемна експлоатация/ако може така да се каже/.
Първата част е крана на бутилката...отвърта се малко, до средата, до край...има ли значение за по натъчните елементи. След това идва редуцир винтила, графите са черно от 0 до 12 и червено от 0 до 24. И тук идва въпроса, какво налягане да му зададем. За магнет винтила, мисля че ще си отговора, ако знам как да настроя първите два крана. 

abaro

Крана на бутилката трябва да го отвиеш докрай. С врътката на регулатора настрой налягането да е на около 1/5 - 1/4 от целия обхват на скалата.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kuvert

С редуцир-вентила се настройва изходно налягане около 1,5 атмосфери.Максимум 3 атмосфери.С игленият клапан регулираш броя на мехурчетата,които искаш да подаваш.Аз понякога си играя с изходното налягане,за да си ги докарам точно!

Joro Vn

ЦитатСлед това идва редуцир винтила, графите са черно от 0 до 12 и червено от 0 до 24. И тук идва въпроса, какво налягане да му зададем
Тези графи какви са, на манометър ли, и той изходно налягане ли мери- не е зле да поясняваш подробно. Ако е манометър, т.н. червена и черна графа всъщност са може би скали му  :-), в различни мерни единици- вероятно в bar и PSI. Гледай тази в барове, това всъщност е атмосфера. Понятието атмосфера по новите стандарти почти не се използва вече, работи се в барове или паскали, това за информация само. Изходното налягане не е зле да е по- високо, над 2 бара, по възможност, до около 5-6. Стандартните пневмоелементи не са проектирани да работят устойчиво /с линейна характеристика/ при много ниски налягания- това при условие, че използваш след това т.н. иглен вентил и други пневмоелементи. Ако е нещо самоделно и не може да издържи такова налягане, тогава е оправдано да го свалиш още от редуцил- вентила или от игления вентил /ако го има/ след него.

stenli

Цитат на: Joro Vn - 15.06.2009 23:00
Изходното налягане не е зле да е по- високо, над 2 бара, по възможност, до около 5-6. Стандартните пневмоелементи не са проектирани да работят устойчиво /с линейна характеристика/ при много ниски налягания- това при условие, че използваш след това т.н. иглен вентил и други пневмоелементи. Ако е нещо самоделно и не може да издържи такова налягане, тогава е оправдано да го свалиш още от редуцил- вентила или от игления вентил /ако го има/ след него.

Използвам иглен винтил, точно както е описано в системата на 77.
Понякога ми се иска да се получи по завързан диалог, но с изчерпателни отговори като този...не знам какво да питам по темата,...всичко ми се изяснява.


elkin

Здравейте, може би а не съм сватлив. но...  :duvar:

И аз сглобих едно към едно система като тази на 77 : http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/samodelna-so2-sistema/ - Редуцир-вентил от Редко, иглен и електро клапани от Камоци.

Две вечери вече се опитвам да я настроя (сами виждате до коко часа) да пуска примерно балонче в секунда.
Да, знам че реуцир-вентила е за заваряне, и не толкова прецизен, но щом другите се оправят..

Та, от всичко прочетено във форума (пък и от здрав разум) е ясно, че това колко е отворен крана на бутилката не е от значение...

На какво показание трябва да е редуцир вентила? Навсякъде пишете барове/атмосфери/psi. Но този от Редко има само литри в минута и CFH, което се оказа Cubic Feet per Hour (ей тия англичани...). За това последното и Гугъл за малко да не е чувал, да на говорим за конверсия... Остава някой с такъв (или всички с такъв :) )  вентил да споделят опит. Моля ви!

За игления винтил след това е ясно, че се настройва според редуцир-такъвия...

Какво се наблюдава при мен: Първо настроих редуцира на съвсем ниско налягане (едва отлепя стрелката). По него и игления... Докарах мехурите. Но не се държаха стабилно. А и спра ли тока за малко, след това системата не отлепя - просто не тръгват мехучета... И така развъртях още малко редуцира... И по него игления... И пак същото упражнение 10 пъти примерно...

В момента е на 3.5 литра в минута / ~3.6 CFH. И пак ми се струва, че няма да работи/спира/тръгва стабилно... Това високо налягане ли е, ниско ли е?! Аз ли нещо бъркам?!

И една дтуга еретична идея... Вероятно грешна: Както е дадена поредността редуцир-електроклапан-иглен, игления не е постоянно под налягане. Да не би това да му намаля точността след като подаването на газ се възстанови? Не нам вече какво да мисля.

...Така, излях си мъката... Почват да ме отпускат нервите. Мога да лягам... Разчитам на помощта ви!

Благодаря.

iek

И аз го държа на 3.5 л/мин ( червените цифрички ) или по другата скала (черната) ~7.5 CFH, при новонапълнена бутилка, първите 1-2 дни  се налагат леки корекции. Имай предвид, че иглените клапани не са родени еднакви, някои позволяват по-фини настройки, но веднъж настроена системата не би трябвало да изисква повече внимание, освен при големи температурни промени в помещението.
Провери за всеки случай за евентуално изпускане на газ (с четка или гъбичка и сапунена пяна).

stenli

Цитат на: elkin - 08.07.2010 01:48
А и спра ли тока за малко, след това системата не отлепя - просто не тръгват мехучета...

Системата изисква 3-4-5 минути, докато тръгнат първите балончета. Това при настройките, предложени в постовете, по-нагоре в темата.

elkin

Такааа, ами да споделя развитието  :-[

Първо да уточня(за бъдещите поколения), че и при мен настройката на редуцира е 3.5 литра в минута / ~7.5 CFH (а не както съм написал в 2 сутрина 3.6 CFH).

...Още сутринта след като прочетох поста на iek (благодаря ти, iek!),  реших, въпреки че бях сигурен в сглобката, да видя дали не тече отнякъде (пущината). ... И тука трябва да призная, че съм пълен ламер, защото завивайки на ръка нещата едно към друго, последното щуцерче, т.е. преходника към маркучето ...просто не съм го стегнал грам. И от там яко си духаше.
Веднага след като го затегнах и настройх игления, се пренесох в страната на безгрижието. Работи "като часовник". Пускаш, спираш, (а лихвата остава) няма проблем.

Като извод, мога да кажа: Изпълнявайте, каквото е изписано по форума (не като мен). Сигурно на десет места бях прочел да се провери за течове, но понеже бях убеден, че не може да има такива, не го направих докато не ми го казахте в лицето (абе ламер)...

Успех на всички!

Стенли, благодаря и за твоя отговор! ...И при това (явно по-високо отколкото при теб) налягане балоните потичат почти веднага. При спиране вървят още 15 секунди примерно.

Similar topics (5)

52137

Публикации: 7
Прегледи: 4754

40732

Публикации: 14
Прегледи: 7515

18543

Публикации: 7
Прегледи: 5712

14291

Започната от basketboy


Публикации: 5
Прегледи: 5229

8840

Публикации: 5
Прегледи: 5279