• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моята голяма амбиция

Започната от bRIX, 19.09.2007 16:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bRIX

Здравейте. Не знаех къде да пусна тази тема, затова я пуснах тук, защото по-голямата част от въпросите ми ще касаят именно оборудването.

Преди 6 месеца реших да се завърна към хобито, което имах като малечко палечко/ и едно лирично отклонение по времето когато аз и моите приятели ходехме с балатумните чанти на гърба и зяпахме с отворени усти грациозните скаларии по зоомагазинчетата/.
Тъй като жена ми има особена фобия към водата и нейното влияние върху лакирания паркет така и не можах да я убедя да си направя хубав аквариум вкъщи. Макар всичките ми убедителни и логически издържани тезиси. А място колкото щеш - 130 квадрата жилище. И тъй като желанието ми бе по-силно от всичко си казах - "Жено, ти може да си господарка на апартамента, но аз съм господар на сервизните помещения." Имам две мази и една таванска стая с обща квадратура 60 квадрата. Едната маза я разчистих, взех си стелажи, балатуми и започнах с проектирането на моята лична аквариумна обител.  Имам си всичко - собствено водоснабдяване през регистриран водомер, ток към моят си електромер. И така  се почна. Месец по-късно във въпросната маза имах 7 аквариума, всеки със собствено осветление, собствена филтрация, подредено чистичко. Моят малък свят. Живородки, Скаларии, Данио, два съда за растения. Заедно с един колега сътворихме ел. табло с часовник за управление на осветлението. А аз сутрин и вечер храна, на три дни обслужване и стотици хубави моменти. Всичко вървеше точно както си го представях, докато не започнаха сметките за тока. Нагревателите консумират около киловат средно по мои сметки. Помпите и луминисцентното осветление докарват още половин киловат. В края на краищата имам киловат и половина ежечасно. Макар и да продавам рибки е ужасна гламавщина. Стигам до извода, че или трябва да си облепя мазата отвътре с фибран  или да намеря друг начин за отоплението на аквариумите си. Мислех си за комбинирана филтрационно нагревателна система на всички аквариуми, но в края на краищата всичко ще стане една голяма плетеница от кабели и маркучи, да не говорим, че дори и да постигна долу горе средна температура от 24 гр. ще трябва да инсталирам допълнителни нагреватели в някои от аквариумите, а да не говорим, ако някъде тръгне инфекция. Моля ви за съвет как да си съкратя разходите за ток. Защото мамка му. Иде зима.       

N.Nobs

Това със фибрана е можеби най удачния варянт.Виждал съм така решени няколко акваристични бази.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

spetsa

Печка може ли да се сложи ???Дърва и въглища ???

Тони

Решението е едно- изолация и климатик!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

ata_nas

Явно се търси решение с висока ефективност и малък разход на средства.Може би тази печка на твърдо гориво да бъде в съседното ти мазе, а при аквариумите радиатора от нея-нещо като котел и локално парно.

dido

Как не си се сетил да го върнеш тъпкано на жена ти после - като се преместиш да спиш при аквариумите ...  :-D

Lz

 *offtopic не му давай такива съвети, че и без това е заприличало на семейна война.
Ами ако не можеш да изолираш цялото помещение, защо не пробваш да изолираш страните на аквариумите и оставиш само панорамното стъкло, за да си гледаш рибките.
Предполагам ще има ефект.

Joro Vn

     Най- изгодно ще ти дойде да изолираш цялата маза, или обособена част от нея, с топлоизолационни плоскости. Но се прави грамотно- както при жилище, а не само прикрепени някак си към стената, като гоблени. Включително и тавана. Прави го сега, докато още не ти се е отворил големия апетит и напълниш мазата със стелажи. После ще падне голямо местене. А сега ще можеш и да изпълниш комуникацийте по стената- ел, въздуховоди, респ. СО2, и др. Пък и зима идва, съвсем ще се овътриш тогава. Погрижи се и за вратата на мазата. Не е лошо обаче да предвидиш възможност за някакво проветряване директно навън- може би ще може да се използва прозорец, ако имаш такъв. Защото те обикновено се игнорират, за по-добро запазване на топлината. Влагата вътре ще бъде мор, но това не може да се избегне. Е, има машинки, но да не ги коментираме сега, че са едни цени. Печка с дърва и въглища направо ми звучи смешно. При това затворено помещение и влага. Може някой път да не излезеш от мазата, особено при въглища :-) А и поддържането и. Обикновено при изолирани помещения се отоплява с електричество, централно. Може дори лесно и сигурно да се автоматизира. Включва се вечер, на нощната тарифа, а през деня, само ако се налага, защото тогава и лампите топлят. Колкото повече обем вода в помещението, по- добре. Тя прави ефекта на акумулиращата печка.

Trobata

 *spam Покрай аквариумите може да стане и на сауна  :-D Хем ще си гледаш рибите докато се пречистваш от токсини  :-D

RazorJack

дам без изолация си за никъде :)

и принципно мисля че може да направиш отопление за цялата стая със слънчеви панели за топла вода на покрива ...

Raven

Може да завъртиш цикълът на осветление така че да се включва вечер по някое време и да свети до сутринта а през деня да е тъмната част от осветителният  цикъл.
Нощната тарифа е с една трето по ниска като цена на тока.
Примерно ако се прибираш от работа към 18-19 часа- включи осветлението около това време и ще хванеш роне 6 часа нощна тарифа.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bRIX

Цитат на: raven - 23.09.2007 13:10
Нощната тарифа е с една трето по ниска като цена на тока.
Примерно ако се прибираш от работа към 18-19 часа- включи осветлението около това време и ще хванеш роне 6 часа нощна тарифа.

О, това е добра идея. Не е проблем да обърна цикъла - просто трябва да пренастроя часовника. Макар че ще трябва и да обслужвам аквариумите вечерно време.
Що се отнася до помещението - засега смятам да облепя стелажите като цяло с плоскости от фибран и задните и страничните страни на аквариумите в тях. Проблем обаче остава предната страна на целия стелаж през която ще се отнема топлината. Смятам да направя метална   рамка на панти, която да запълня с фибран и да затварям стелажа, тогава, когато няма да ми се налага да гледам рибките. По този начин ще се опитам да съхраня топлината вътре в стелажа - поне за сега. Добро уплътняване на прозорците и вратата също би трябвало да свърши някаква работа. Иначе съм съгласен, че кардиналното решение е санировка на цялото помещение, но смятам че е прекалено късно за това. Може би догодина. Благодаря на всички за отзивчивостта. 

Joro Vn

     Прекалено късно според мен е единствено по финансови причини. Изолиране на стелажа/ите ще стане доста по-трудно и трудоемко. Ще трябва да се съобразяваш и с комуникаций. Ще се затрудни после обслужването, ще загубиш полезен обем, и още други минуси. Пробвал съм подобни варианти- с много компромиси са. И общо взето енергийната им ефективност е по-ниска. Изолиране на стените и тавана май е доста по-лесно. И не е необходимо върху топлоизолационните плоскости да правиш мазилка, най- вече декоративна.  :-) Повечето съвременни топлоизолационни материали от експандиран полистирол поемат много малко или никаква влага в обема си- под 1 %. Само ти е необходимо да ги залепиш към стените и тавана. В краен случай, ако позволява големината му, прегради част от мазето с ПДЧ- плоскости, изолирай ги откъм страната на аквараиумите и лепни една вътрешна врата. Така ще имаш и една по-нормална част от мазето за други нужди и няма да отопляваш обем без аквариуми.
    Това са все пак само съвети, на база мой опит и виждане, без съобразяване с твоите конкретни особености. Последна дума имаш ти.

bRIX

Вкара ме в едни размисли... ;-)Не ме притесняват толкова парите за фибран, колкото голямата галимация, която ще се получи, но пък от друга страна - веднъж ще се прави. С малко помощ от приятели можем и да успеем да приключим за един ден, макар че малко ме съмнява. Май ще впрегна дружките в събота  :-D

miTko

Май пода на избата също ще "дърпа" доста топлина.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (1)

1134

Публикации: 8
Прегледи: 3994