• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

моят СО2 реактор 4-та подобрена версия

Започната от archer, 01.06.2010 19:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

archer

Здравейте.
Ще покажа моя реактор и дано да съм от полза на някой от по-начинаещите от мене във форума. След доста четене и умуване ( вместо действие  ), започнах с  най-простата, според мене, система бутилка  с  мая . За реактор използвах половин литрова бутилка отрязана отдолу. За направата на дупките използвах газовия котлон и подходящи свредла , които нагрявам от към "опашката". След няколко опита и наблюдение преработих бутилката, както е показано на скицата;
.https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2v7wlls.jpg&hash=743b1aec10d975332e11c262b061daf24b41d39d
Идеите които визирам са следните:
    - бутилката е отрязана така че да може да се пъхнат топчетата но да не влизат риби в "реактора" , което се получаваше при първата версия. допълнителен плюс е че имаме посока на изходящия поток.
    - за да пооформите ( свиете) бутилката ако искатеможе да използвате котлона или запалката  .Става и с пара или сешуар но - със запалката е  най -лесно .
    - използвам горния вход на помпата "за въздух "  за рецикулация и доразбиване на СО2 през перката на помпата, ако е в повече и не се е разтворил . Добре е засмукващия вход е да максимално високо. При мене "сработва" само докато си настроя количеството на подаване на  СО2  !  * !
   - топчетата, които допълнително спомагат за завихрянето на потока
   - относно по-доброто завихряне на потока -мислех да се сложи бутилката  леко не съосно но и така смятам че потока от помпата се шашка =завихря  достатъчно и не оставя неразтворени мехурчета
    -за по-лесен първоначален старт на помпата/ и при почистване/  махнете капачката на бутилката, иначе ще отнеме повече време да заработи нормално.
   - закрепянето на бутилката към помпата може да направите с някоя тънка корда или кантал=реотан, макар че при мене вече се държи само .
    - обърнете внимание на положението на смукатела на помпата да не съвпада с посоката на изхода от бутилката

  Общо взето това е за сега . Има само един малък недостатък и той е шума от въртящите се топчета.  Може и без тях  или   използвайте такива от дунапрен. Аз лично не съм пробвал-вярвам че ще помогнат.
 
  В дясно на скицата има поставен обикновенно камъче за въздух , което също е включено към бутилката с мая и служи като "предпазител"  .   Разчита се на правилната настройка на двата крана и разликата в налягането между двете  нива "h" . т.е. при повишаване на налягането в бутилката или при спиране на потока към реактора от камъчето да изтича СО2-то без значение на това че няма да се абсорбира добре / е той за това е предпазен/.  Това използвах в началото понеже ме беше страх да не оцапам пеизажа но сега вече след малко опит и експерименти го махнах - разчитайки само на постоянното следене на системата. Иначе си работи перфектно.

  Подготвям нов реактор , който е много по-различен от тези които видях във форума, ако съм гледал внимателно  ;) .  Нека да стане , да го пробвам  и ще споделя  веднага.

!  *  ! -  Искам само да обърна внимание че при това горно включване за рециркулация през помпата  ако не се  следи системата , и се подаде прекалено голямо количество газ към реактора, така че той да не може да се разтвори, има опасност помпата  да остане на "сухо", което предполагам може да я повреди.

Надявам се  този  мой опит  да е полезен . Ако има въпроси или съвети  ще  ми е интересно  да ги обсъдиме.
Човек вижда толкова, колкото знае !     *DONTWORRY*

Raven

Да, това е много подходящ реактор за аквариуми над 150-200 л.
В един момент и аз стигнах до него като преди това провбах различни модели, но този се оказа най ефикасен.

Това е модел "Том Бар", другите известни модели са 77 и стъклен дифузьор тип Амано.

Ето го моят.

http://aquariumbg.com/forum/mgallery/?sa=item;id=1183

Важният момент е водата да се върти вътрешно в съдът , а не помпата да я взима отвън- така се получава една вътрешна циркулация която я смесва по добре, а обогатената вода излиза през дъното.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

1950

Публикации: 14
Прегледи: 9102

39804

Публикации: 4
Прегледи: 4139

27252

Публикации: 27
Прегледи: 13654

17284

Публикации: 21
Прегледи: 10765

9571

Публикации: 12
Прегледи: 9194