• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 21:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Метална рамка за шкаф без разпънки

Започната от ogi, 03.04.2009 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogi

Здравейте,
днес ми пристигна шкафа  за аквариум - метална конструкция с 6 вертикални крака от стоманени профили, облицована с ПДЧ, размери 140:60:65 (за аквариум около 350 литра). Въпреки, че по първоначална схема трябваше да има една напречна разпънка по средата, с ужас установих че липсва такава. Страхувам се налягането по средата да не прекърши ПДЧ плота (18 мм), който е между самата метална рамка и аквариума. Според вас има ли реална опасност или с повечко късмет може и така да искара.

discus

Снимай да видим, само на ПДЧ не разчитай.Най-вероятно ще трябва да сложиш нещо.

Ilianidis

Само пдч и то 18мм не е много сигурно,ако не е нивелирано става още по-зле,аз съм с кухненски плот3см,нямам напречни разспънки и няма проблем при 6 крака и 560л аквариум.При мен е дълъг дори 180.Но всичко си зависи от изработката.Трябва да се пробва на място.Наистина снимка би-помогнала да те ориентираме донякъде,макар че риска си е твой.

Kreatincho

Какво да ти кажем,не сме ванги да ти кажем дали ще се наводни хола или не. :'( Риск винаги има,при теб обаче май ще е в повече,ако е затова,което си мисля.Все пак тежестта не е малка,подсигури се.Иначе ти казаха риска си е твой,хола си е твой...

barabata

Лесна доработка може да се направи с още един плот отгоре пак от същото ПДЧ  и същия кант - ще подобри малко положението и няма чак толкова да бие на очи че е доработвано.
2 ПДЧ-та са повече от 1 , но е по-добре да се сложи нещо отдолу -било то и дървена гредичка.

Виж аз как съм се подготвил за 250 литра :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg21.imageshack.us%2Fimg21%2F4901%2Fimg2810g.th.jpg&hash=e30ccb341bff2c2161c4475035562c115fd8c0e9https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg21.imageshack.us%2Fimg21%2F4316%2Fimg5965l.th.jpg&hash=d94e1ed820f4e26328bb49053fcde2c283bb0f12
ПДЧ-тата са от стар 4-крилен 25-30 годишен гардероб
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ogi

Ето линка към снимката : http://tranz.it/load.php?id=eGFyWRsNPfrKKLQO269157 . Масата се вижда от долу на горе, т.е. това което се вижда е долната част на плота върху който ще е поставен аквариума. Липсва разпънката между средния чифт крака (на снимката не се вижда първият чифт), което означава че по средата налягането ще е само върху ПДЧ-то. Това което ме успокоява е, че  налягането на аквариума е разпределено равномерно, така че може би няма причина плота да се скърши по средата, другото е, че размерите на самата метална конструкция са еднакви с размерите на аквариума, т.е. краищата на съда лягат точно над металните профили и основната тежест се поема от металната рамка (поне така си мисля). Относно качеството на изработка нямам притеснения дали нещо няма да издържи (заварки, нивелиране  и др.) Дайте някакъв практичен съвет как мога да подсиля конструкцията най-лесно (това с добавяне на още един плот за момента е може би най-удачно), ако мислите че няма да издържи!

barabata

Проблема не е че няма да издържи , а че няма да се разпределя равномерно усилието върху дъното.
Ще има лек ефект на изтумбване на дъното в средата както се получава при стените. на аквариума. И е по-вероятно да се случи нещо с дъното отколкото да се супи ПДЧ-то. Последното е доста еластично и просто ще се поогъне малко при което дъното ще носи цялата тежест на водата отгоре.

Ефекта леко се тушира от меките подложки и ако направиш двоен горен плот ще по-сигурно.
Разбира се може и монтиране на някаква "гредичка" отдолу - било то заварка, или с някакви винтове да се хване към краката или рамката ако няма възможност за заварка вече.
това маса ли е или си има и облицовка - шкаф. Ако има облицовка може и да не се гони красота при доработката.

Друг вариант за който се сещам е плот като за кухня - дебелите но може да дойде скъпичко.
Много по-евтино според мен е заваряването/монтирането на напречна гредичка отколкото другите варианти. После само грунд+боя за заварките и новото парче и сглобяване.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Borko7

Без да съм дърводелец, съм убеден, че това ще издържи съвсем спокойно. Мисля че няма нужда от допълнителни метални укрепления. Ако не ти пречи, можеш просто да сложиш една вертикална ПДЧ плоскост по средата, която ще ти прегради шкафа на две. Ако не искаш да го преграждаш както казва Барабата, по-дебел горен плот ще свърши работа . заваряването на трета напречна греда е най-трудоемко, но ако не те мързи със сигурност ще върши работа.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Деян

Заваряването не е толкова трудоемко, но ако няма опит, по-добре да извика някой който разбира от такива работи, защото ако се завари неправилно може да се получи огъване на конструкцията.

iek

Виж на ферпласт поставката http://www.zoomagazin.eu/admin/images/categories/82637.jpg( 200х60см), твоята изглежда много стабилна, каква е дебелината на стъклото на дъното? Когато го пълниш с вода, сложи в аквариума преди това пълни и затворени с капачки бутилки от минерална вода ( 10-литрови, например), така евентуално ще изтече по-малко вода при фал.

ogi

Мерси за коментарите, но все пак мисля че най-удачно е да сложа допълнителна плоскост отгоре ПДЧ или кухненски плот, не съм сигурен дали допълнителният плот трябва да се завие с винтове към долния или просто тежестта на аквариума няма да му позволи да се измести. Не мисля че кухненските плотове са чак толкова скъпи, но наистина ще ми излезе по тънко ако взема ПДЧ (какво ще ме посъветвате?). А вариантът със заваряването отпада понеже хората които могат да го направят, работят с CO система, а пък не искам да вкарвам вкъщи цялата тази техника.

barabata

Ако стигнеш до завинтване с винтове гледай да го правиш отдолу - да не се показват отгоре.
Аго завиваш отгоре надолу ще се виждат главите на винтовете и не е много приятно ( не че няма да стои аквариума отгоре), при намокряне поради някаква причина лесно покрай винта влиза вода и се деформира ПДЧ-то.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ogi

След като видях снимката на модела на ферпласт малко се успокоих, още повече че показаната маса е за по-голям аквариум. Стъклото на дъното на моя съд е 10 мм, не вярвам да е толкова податливо на огъване, но все пак за по-голямо спокойствие мисля да взема още един ПДЧ плот  и да го сложа върху сегашния а и стиропорната подложка допълнително ще минимизира изкривяването. Явно щом реномирана марка прави маси с подобна конструкция, не е толкова фатално, може би по-важно е качеството на материалите.

Ilianidis

Като гледам и така ще издържи,но смятайки,че аквариума ще е за доста дълъг период от време на нея аз лично бих сменил,излишно е да се добавя,само кухненски плот ще свърши перфектна работа,да не казвам,че има и чело,което оформя облика за разлика от обикновеното пдч.На моята стойка под големия аквариум съм сложил един рафт от 18-ка пдч и носи 3 други аквариума по 100л,нямам проблеми с товароносимостта,но площта ми е по-голяма,опс по-нагоре съм излъгал,краката са ми 8.
Ако си решил още едно пдч отгоре му,не ги свързвай с винтове изобщо,излишно е,аквариума няма как да се плъзне.

Kreatincho

От снимката не се вижда,но предполагам,че през средата на краката г/д минават шини и краката се свързват един с друг?

Similar topics (5)

11973

Публикации: 17
Прегледи: 16288

27605

Публикации: 5
Прегледи: 3395

1710

Започната от patter


Публикации: 19
Прегледи: 8417

48726

Публикации: 1
Прегледи: 3836

40304

Започната от stanislav89


Публикации: 4
Прегледи: 2635