• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лепене на стъкла под 45 градуса ъгъл

Започната от kraltchev, 10.01.2007 01:51

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Преди няколко дни посетих един местен музей за изящни изкуства. Редовно посещавам такива места - веднъж на всеки 50 години, никога не пропускам!

Поради това че мозъка ми е изкривен на тема аквариуми, а и поради това че едно от "парчетата изкуство" (буквален  неправилен превод от англ. от "piece of art") не беше нищо особено, аз взех че обърнах доста внимание на това как беше направена стъклената кутия в която се помещаваше въпросното "парче изкуство".  Един чичко от охраната забеляза че се интересувам повече от силикона по стъклото отколкото от "парчето" и ме загледа от другия край на залата открито и директно без да се хили като куха тиква - тоест по нетипичен за южните американски щати начин.  Но аз вече си бях взел умствени бележки относно шлифовката и това как изглежда всичко от няколко гледни точки.

Говоря не за нещо друго, а за не толкова популярното (но не и чак ултра екзотично) лепене на аквариуми при което всяко странично стъкло се реже под 45 градуса ъгъл.  Острите ръбове се шлифоват за да не режат жестоко. При слепянето на 2 стъкла се образува прав ъгъл.  Резултата е че при наблюдение отстрани се вижда по-малко от страничната част на стъклото в сравнение с обикновения начин на лепене.  Също така ако застанем в определена точка острани на аквариума почти не се вижда никакъв шев.

Какви са недостатъците и преимуществата на такова лепене под 45 градуса?  Нищо не знам по тоя въпрос.  Може да ме излъже някой и аз да кимам и да изглеждам глупав - нещо което никой уважаващ себе си американец не може дори да търпи да си помисли дори за секунда.  Тренирал съм се дълго и упорито как се държа че да не изглеждам глупав, но често имам и необяснимо, нездраво, балакансо желание всъщност да имам истинска информация за това и онова.

И така?

--Николай

Ilianidis

Бях замислил да правя висок колонен аквариум 6 или 8-стенен.При тези варианти се прибягва и до такъв начин на шлайфане под ъгъл.Много по-добре се поема налягането,щото този тип са естествено доста по-високи....100-120см примерно и налягането в дъното е доста голямо.Засега проекта ми е замразен и събирам още инфо.Опасявам се от визията при пречупване на погледа от страничните уж стъкла /те стават видими на преден план/ .Затова по-скоро бих правил 4-стенен,но ако има някой наблюдения за 6 или 8-стенен да казва.

dido

Стъклото изтънява по посока на външната част на ръба при подобно шлайфане. Това е потенциален риск откъм якостта на конструкцията мисля.

Duke_BG

по пътя на логиката и на елементарната геометрия при скос от 45 градуса се получава по-голяма площ на залепване, освен това напъна от налягането на водата се разпределя по-равномерно т.е. би трябвало да е по-устойчива сглобка, а освен това налягането на водата се разпределя на парчета с по-малка площ което допълнително би трябвало да усили конструкцията
ако някъде ми е грешна логиката моля поправете ме

abaro

До първата запетайка си прав, останалото са свободни съчинения. Сори.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Цитат на: abaro - 22.01.2007 22:53
До първата запетайка си прав, останалото са свободни съчинения. Сори.
И по-нататък е прав ;-)

abaro

Виж сега, аз се смятам за приличен машинен инженер и твърдя че изразите "напъна от налягането на водата", "се разпределя на парчета с по-малка площ" и дори "по-устойчива сглобка" са абсолютен нонсенс. Хубаво еда се изказват всякакви мнения, но трябва да е със съзнанието че ги четат и хора които могат да бъдат подведени.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Доколкото се разбира обяснява,че щом е многостен,стъклата определено са по-тясни/не по-тънки/,което определено допринася за издръжливостта.Второ всяка форма близка до кръг издържа по-голямо налягане при същата дебелина на стъклото.Не случайно цистерни,резервоари и т.н. подложени на свръхналягания са кръгли и с издути краища.На този принцип се огъват и челни стъкла за големи аквариуми с по-малки дебелини.Естествено изработката на многостенни трябва да е съобразено с дълбочината,щото всеки такъв е и  целенасочено по-дълбок от нормалните/вертикални аквариуми/.Там освен сили на натиск,се разпределят и на опън.Не че в правоъгълната форма липсват,но тук вътрешното налягане създава при кръгла форма по-големи сили на опън,а стъклото тази му способност е много по-добра,отколкото на огъване.Отлято кръгло стъкло може да бъде доста по-тънко от изчислявания размер за съответна дълбочина.

Duke_BG

Цитат на: abaro - 23.01.2007 00:43
Виж сега, аз се смятам за приличен машинен инженер и твърдя че изразите "напъна от налягането на водата", "се разпределя на парчета с по-малка площ" и дори "по-устойчива сглобка" са абсолютен нонсенс. Хубаво еда се изказват всякакви мнения, но трябва да е със съзнанието че ги четат и хора които могат да бъдат подведени.

прав си - написах го набързо, но съм инженер по електроника и ми е простено  *PARDON*

vasko_ruse

Когато си правих аквариума 120*50*50 ми щукна идеята да лепя под 45 градуса, но от фирмата, в която ми рязаха стъклата ми обясниха, че не могат да гарантират за точността на ъгъла(45), което вероятно би било проблем при лепенето и може да се получи обратния ефект и вместо да се заздрави конструкцията да отслабне.Така и не се навих да рискувам тъй като и цената на такова шлайфане е по-висока.
240л. Малави

Joro Vn

  За правоъгълен аквариум май не си струва такова изпълнение. Макар че няколко градуса отклонение от 45 градуса няма да имат съществено значение. Но ръбовете трябва да минат на диамантено машинно полиране, а мисля, че до такъв градус не всички се ангажират да шлайфат заради прекалоното изтъняване в единия край и проблеми при скосяването му. Визуалния ефект май също не би бил много на ниво. Има смисъл повече при шестостени и нагоре.
  Относно напреженията, които възникват в пълния аквариум, наистина формите, които мах се приближават да кръглата, ще са с по- равномерно натоварени стени. Идеалната форма за течни флуиди е сферата. Не случайно в промишлеността опасни флуиди се съхраняват в такива съдове. И като се фундаментират добре, служителите на  "гражданска защита" започват да се притесняват за работата си /из моя "черен" хумор/. Та за n- стените визуално ръбовете ще изглеждат по- завършени. Мисля, че при такива форми наистина си струва скосявянето им под съответния ъгъл.

islander

Нека добавя още нещо към спора, което според мен е още един минус към тезата за лепенето при 45 градуса. Аз не съм специалист, но според такива от руските сайтове, е противопоказно шлайфането на отрязаните страни на стъклата там където ще се лепят, що се отнася за аквариуми над 100 л. мисля беше.
И това е логично според мен, понеже силиконовите лепила имат по-висока степен на адхезивност при по-гладки повърхности. Какво ще кажете за този фактор, който влияе директно върху якостта на "шевовете"(лепените места)?

Joro Vn

  Май това за противопоказността да се лепи при диамантено полирани стъкла ще се окаже някаква народна легенда. Казал го е някой преди еди колко си време, и готово. Ма за какви технологии, не се знае вече в новата ера. Четох ги подобните теми в руските форуми. Но и те не уточняваха точно за какъв шлайф става дума, разбра се, че е само машинен. Даже упоменаваха конкретни имена- напр. Саратовския ... цех не се препоръчвал, защото в следващите години аквариумите дали ...% брак от лепенето. След като се появил ... .... цех, нещата дошли на местото си. Възможно е, защото този първия може да ги е шлайфал с обикновени брусчета, ама на братята това да им се е виждало върха на технологиите.
  Повърхнините като "минат" на диамантите, почти не се различават по гладкост от останалите повърхнини на стъклото. На практика считам, че няма разлика в тях при подхода за оценка при лепене. Последните няколко години вече не се хващам да правя аквариум от 8 и нагоре мм стъкло, ако не е полирано по този начин. Ефектът после при готовия не може да се сравнява с обикновено рязане. Има и други плюсове, няма да ги изреждам сега.

abaro

Прав си, обаче има друг проблем. Челата на отрязаните стъкла не са много праволинейни. В смисъл че ръбовете са "вълнообразни". Това много влошава качеството на шева при лепенето защото силикона в съседните участъци е с различна дебелина и съхне неравномерно. В следствие на това се получават напрежения които в някой момент може да се окажат решаващи за разлепване на шева. В крайна сметка надделява мнението че е по-добре ръбовете да са шлайфани.
Говаря предимно за по-големи съдове и дебелина на стъклото 10 и повече мм.
ПС: видях че Жоро междувременно е написал подобно на моето мнение. Наистина повърхността на ръбовете шлайфани на съвременна машина не се различава много от повърхността на лицевата страна на стъклото
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

 *THUMBS UP* Видях един голям аква,без шлайфане от мързел и от натиска и липса на аванс една голяма люспа се отчекнала:)Шлайфането с диамант никак не влошава качеството.

Similar topics (5)

32667

Публикации: 11
Прегледи: 6324

9006

Публикации: 15
Прегледи: 9705

21633

Публикации: 12
Прегледи: 5039

12265

Публикации: 2
Прегледи: 3044

1556

Публикации: 20
Прегледи: 9776