• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Капак/осветление

Започната от NikolaV, 31.12.2004 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

NikolaV

31.12.2004 17:10 Last Edit: 02.04.2009 12:38 by NO CARRIER
След Нова година ще си правя нов 250 л. аквариум (100х50х50) и съм решил сам да се опитам да си направя капака с вградено осветление. С дизайна още не съм готов. Проблема ми е електрическата част, тъй като съм прост икономист  :oops:
Може ли някой да ми даде схема или да ме светне къде мога да намеря нещо по въпроса как да вържа 3 х 30 вата луминисцентни лампи. И да ме светнете освен самите лампи, ток и жица какво друго ми трябва.
Ама ако може обеснявайте бавно, като на икономист, ако може с картинки :-)

Boby_

Обяснявам като един икономист на друг икономист. Взимаш подходящо количество универсален разменен еквивалент (напр. пачка пари), предлагаш го на човек с нужната квалификация, умения и желание да предложи търсената от теб стока. Ако той приеме предложението, значи сте сключили сделка или двустранен възмезден договор, в края на чието изпълнение ти ще разполагаш с това, което ти трябва.
:wink:

NikolaV

То и това съм го мислел като вариант, но ми се иска да го ползвам в краен случай - след 1-2 неуспешни опита... :-)

niky

Купи си електронно управление за лампите. Може три за по 1 лампа или 2 за 2, и 1 за 1 лампа.

На кутията си пише как да ги свържеш :lol:

Ако решиш да го правиш с обикновени дросели и стартери...ще ти дам схема, няма да се плуашиш  :lol:

NikolaV

Цитат на: "Niky"Купи си електронно управление за лампите. Може три за по 1 лампа или 2 за 2, и 1 за 1 лампа.

На кутията си пише как да ги свържеш :lol:

Ако решиш да го правиш с обикновени дросели и стартери...ще ти дам схема, няма да се плуашиш  :lol:

Значи, ако съм те разбрал правилно може да ползвам 1 управление за три лампи или по три управления за три лампи (отделно за всяка една)?
При електронното управление ще имам ли пак нужда от стартери?
Може ли и съвсем накратко да ме осветите какви са плюсовете и минусите на двата варианта?
И не на последно място, адаш, какви са горе-долу цените?

niky

Почти си ме разбрал.
Едно управление за 2 лампи + 1 управление за една лампа. Или три за три лампи :D
Цената на едно управление за 2х36вт е около 10 лева(има и по евтини).

Предимствата на електронното управление са доста - липса на стартер, по-леко, по добро управление на лампата и оттам по голяма дълговечност, икономичност (за това последното не е много ясно  :lol: ).

Иначе ти трябват 3 дросела + 3 стартера + държачи за лампите.
Ако питаш мен, вземи си електронно управление. Пък ще помагам за свързването.

77

ники какви са тия ел дросели по 10 лева :?: предполагам са китайски :cry: дали работят както трябва :?: по икономични са защото лампата свети с 15-20 процента по силно :idea:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

niky

Ами този който аз имам си е български.
В Бриколаж са пуснали някакви, които определено са турски, но досега не съм чул лоши отзиви.
Изобщо, цените падат. Преди бяха по 20 лева м...ка му :?

Сашо

Аз си взех от бриколажа електронни дросели Vito - това е китайска, но явно доста сериозна фирма. Изделията и са направени съвсем прилично - отворих единия дросел, личи си, че не са правени в час по трудово или на някой кораб, плуващ към Европа :).
Тестовете, които проведох със светломер показаха до 20% увеличаване на светлинния поток в сравнение със схема на включване с обикновен, магнитен дросел и стартер. Лампите светват веднага, светлината е стабилна - няма трепкане. Дроселите практически не загряват - като се има предвид, че при мен са на практика лишени от вентилация - три дросела са разположени един до друг в горната част на капак, който няма вентилация засега и след непрекъсната 12 часова работа температурата им не надвишава 50 градуса. Работят вече почти месец - проблеми няма...поне засега.
Цената им е съвсем прилична - на практика не се различава сериозно от това, което ще дадеш за магнитен дросел, стартер и куплунг за него. Върху капака съвсем разбираемо е нарисувана схемата на включване. Все пак ако го правиш сам - внимавай. 220 волта са си 220 волта, а и имай предвид, че всичко ще работи в доста влажна среда.
Има и други модели електронни дросели - споменатите вече в тази тема български, маркови (на Филипс, Силвания, Шнайдер и т.н., които естествено са почти на порядък по-скъпи от китайските) в същия бриколаж има турски. С тях не съм експериментирал, но функционално са същите, схемно - вероятно също, поне филипсовите. За свързване използвай едножилен проводник със сечение 1/2 кв.мм, добре изолиран с пластмасова изолация...желателно двойна. Закрепването на кабелите към корпуса в НИКАКЪВ случай не прави с метални скоби, гвоздеи, тел и т.н. Или използвай специализирани за тази цел скоби от изолационен материал или го прави с т.нар. "свински опашки". Може да ги залепиш и със силикон. При всяко положение трябва да е надеждно и здраво - мотаещи се жици не трябва да има. Електрическите ключове, с които ще пускаш и гасиш лампите трябва да комутират (изключват) задължително фазата - определя се с фазомер. Много удобни са ключовете, които са с вградена светлинна индикация. Много добре е да има един централен ключ, който да изключва цялото електрическо оборудване, работещо за аквариума и той да се ползва, когато се налага бъркане във водата. Негова роля може да играе щепселът на кабела. Имай предвид, че 220 волта трудно убиват здрав човек при нормални условия, дори и ако е затворил веригата т.е. хванал фазата с една ръка, а нулата с другата, което се счита за един от най-неблагоприятните случаи, но когато кожата е мокра същите 220 волта лесно могат да убият, при това само с докосване на фаза. Ако капакът е метален или има масивни метални части - например рефлектори - задължително го занули!
Всички връзки трябва да са много стабилни - във влажна среда медта се окислява и електрическите връзки се нарушават и най-важното ИДЕАЛНО изолирани. Ползвай термосвиваеми шлаухчета, изолационни накрайници или изолационна PVC лента (тя има лошото свойство понякога, след време да се отлепва)!  Много добра, надеждна и дълговечна изолация, осигурява самовулканизиращата се каучукова лента.
Друго не се сещам засега, ако имаш въпроси - питай!

П.С. Който ти казал, че старата ти лампа е стимулирала низшите водорасли, а новата помага само на растенията те е излъгал. Такива лампи просто НЯМА, а и май не може да има! И висшите растения и водораслите имат еднакви изисквания към светлината от гледна точка на спектъра и...уви.

Сашо

Извинявам се за П.С. - останх с грешно впечатление, че това за заменената лампа беще от тази тма :)

Raven

във връзка с предупреждението за безопастност- снощи пак ме изпердаши тока  - ама много яко,както си бях бръкнал в аквариума и с рамото пипнах края на лампата,лампите са ми вързани без патрон , просто навивам края на жицата около крачето,та мисълта ми беше че рибките ми изиграха много готин туист ,а и аз също :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

Ами изолирай ги де! Имаш и стимул.

Освен всичко друго, дори и да не те убие има голяма вероятност заради мускулния спазъм да строшиш стъкло...с всичките му последици...за целостта на ръцете ти, рибките и съседите отдолу...

Все пак си имал късмет, че си се докоснал до проводника със суха кожа.

Longanlon

бе каква е разликата дали със суха или с мокра?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Доста е голяма - съпротивлението на суха кожа е няколко десетки или стотици килоома, на мокра може да падне до килоом - два...Оттам по закона на ом се променя и протичащия през тялото ток...а именно той е определящ за пораженията.

NikolaV