• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да направя отвор на капака

Започната от danchoto, 06.04.2005 23:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danchoto

Значи на капака на аквариума ми единия ъгъл му е отчупен за кабели и т.н. но искам и от другата страна да си направя още един отвор. Работил съм с теракот и съм го чупил с клещи по малко по малко за да направя определен отвор, но подозирам че със стъклото въобще не е така. Страх ме е да не се сцепи целия капак. Споделете опит по въпроса.
Само да добавя че нямам елмаз за стъкло (но имам машинка за рязане на теракот ако това въобще помага нещо...)
А и с какво да го изшлайфам ако успея да го счупя някакси?

2001

Определено ще ти трябва елмаз.Иначе рискуваш цялото стъкло.
За шлаифане става и шкурка-обикновенна.Хаби се лесно но става.

dido

Да, с елмаз става. Резваш по диагонал ъгълчето - по права линия.

NO CARRIER

С елмаз, определено, е най-правилно. Но можеш да ползваш режещата част на машинката за теракота. Надраскаваш стъклото, ама трябва да внимаваш да не натискаш като когато режеш "плочките". После почукваш леко от противоположната страна на нареза, близо до краищата, с нещо твърдо, като гаечен ключ, и като се пукне някъде, слагаш ръба на нещо твърдо и да натискаш с ръка, за да се дотроши. И друго важно нещо - не повтаряй нареза!!! Веднъж направен, не минавай повторно! Преди да започнеш да режеш стъклото на капака, можеш да пробваш върху някакво друго, не важно. Ако не държиш на правилния ръб, можеш да пробваш следното: преди време съм ползвал технологията на отчупване (изрязване), както ти сам предлагаш, но спецовете препоръчват да я правиш под вода. Идея си нямам защо, но където съм чел, навсякъде така разправят, че е най-добре. И при мен се получаваше сравнително добре. С обикновена ножица съм рязал 3-4 мм стъкло. Е, и резултатът беше такъв де, но ставаше. Реже се на малки стъпки. Не се пука накъдето си иска.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: "danchoto"Значи на капака на аквариума ми единия ъгъл му е отчупен за кабели и т.н. но искам и от другата страна да си направя още един отвор. Работил съм с теракот и съм го чупил с клещи по малко по малко за да направя определен отвор, но подозирам че със стъклото въобще не е така. Страх ме е да не се сцепи целия капак. Споделете опит по въпроса.
Само да добавя че нямам елмаз за стъкло (но имам машинка за рязане на теракот ако това въобще помага нещо...)
А и с какво да го изшлайфам ако успея да го счупя някакси?

Като си взех новия филтър, се оказа, че маркучите му не влизат през дупките на капака. Натоварих капака на колата, откарах го при близкия стъклар и срещу левче му направих по-големи дупки. Всичко общо работа за 15 мин.  :wink:

Хунта

danchoto послушай съвета на Boby_. Аз така реших да се правя на стъклар в къщи :) нито направих дупките като хората и в крайна сметка счупих капака ... за това за 1лв. може да си спестиш доста главоболия. А и ако не си рязал преди стъкло като мен ... абе не е лесна работа.

niky

Определено си иска опит рязането.
Не случайно тия дето лепят аквариуми, не си режат сами стъклата.
Защото никога няма да могат като машината!

dido

В тази връзка:

"Компютъра никога няма да замени човека! ... казал канибала"  :lol:

danchoto

Благодаря ви за съвета, само дето нямам кола а в Хаджи Димитър където живея не се сещам да има стъклар.

Цитат на: "NO CARRIER"С обикновена ножица съм рязал 3-4 мм стъкло.
Уау :shock:  това трябва да го пробвам на всяка цена довечера.

А между другото да ви питам някой виждал ли е да се продават тръби от плексиглас (прозрачни става въпрос)? А и въобще плексиглас? В бриколаж има на листове ама 0.5 м х 0.5 м парче е 10 лв :? Понеже ще конструирам скимер та ще ми трябва. Вече съм уредил вентури инжектор за въздух, само тръби да си намеря остана.

Longanlon

Как моят стъклар отряза дупките на капака:

1. С елмаз направи отгоре дъговиден разрез;

2. С елмаза наряза парчето, което ще се отчупи на квадратчета (като тамлица за морски шах) - не се стара много, на око;

3. С металната глава на сами инструмент (елмаза) леко почука отдолу ъгълчето близо до дъговидния разрез;

4. То падна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Я да вмъкна аз един бърз въпрос относно стъклените капаци. Знаете ли как да си направя "вратичка" на капака? Имам предвид пантичките - някакви пластмасови трябва да са? Продават ли се някъде?
Благодаря.

dido

Можеш да залепиш двете парчета едно до друго с аквариумен силикон. Той е гъвкав и достатъчно здрав и може да имитира панти.

NO CARRIER

Пантичките се правят най-лесно от силикон, обикновен. Капакът ти трябва да е отрязан на две, според нуждите. Стъклата са поставени на маса или върху самия аквариум, но трябва да са стабилно закрепени, за да не мърдат. Вземаш от по-широкото тиксо и залепваш две успоредни ивици на мястото, където ще са пантичките. С пистолета изджвъркваш тънка ивица от единия до другия край. Може да си направиш от метална пластинка някаква формичка, нещо като
________________
|               |
|      __       |
|_____/  \______|

но можеш и с пръста да размажеш нанесения силикон и докато е още мек, махаш тиксото отдвете страни. Чакаш 10тина часа и ползваш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tishovsx

.....ето затова казвам аз, 'качествен' аквариум, не се слагат панти, а плъзгащи капаци и отвори в крайщата, достатъчно голями за външни филтри, нагреватели и т.н. Аквариума не е само четири страници и дъно и когато казах, че ми струва 70лв. за 100 литра, някой хора ми се исмяха...козата си сака пръч  :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

11745

Публикации: 4
Прегледи: 4225

38422

Публикации: 1
Прегледи: 3742

3799

Публикации: 47
Прегледи: 18788