• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

филтър от надувен басейн - има ли приложение в акваристиката ?

Започната от Duke_BG, 22.03.2007 10:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Duke_BG

имаме надувен басейн с диаметър 4 м и височина около 80 см. и онзи ден разглеждах филтъра му. Та идеята ми е следна :
може ли да се използва като външен филтър помпата има солиден дебит и вътре има един хартиен филтър но си мисля че ако се смени пълнежа може и да се получи евтин външен филтър (аквариума ми е малък и при мен е неприложим но може да е полезно да се доразвие идеята ) басейн с по-малки размери и помпа с филтър струва 170 лв ето тук
помпичката се захранва през трафче на 12 волта (трябва да проверя дали е постоянно напрежението ), което ме нявява на мисълта, че има възможност за намаляване и на дебита до необходимите литри на час ( все пак става въпрос за филтър за 4200 литра )...
Обема е около 3 литра (като го гледам на снимките може и повече да е )
сега сте Вие

NikolaV

Ако филтъра ти е излишен може и да свърши работа, но за тия пари (170 лв.) може да си купиш готов и по-хубав канистър.

Duke_BG

Цитат на: NikolaV - 22.03.2007 10:36
Ако филтъра ти е излишен може и да свърши работа, но за тия пари (170 лв.) може да си купиш готов и по-хубав канистър.

Да ама няма да ти остане басейн  ;-)
не се захващаъте за парите - все някога тоя басейн ще се спука или ще му се скапа материала от който е направен - въпроса е дали може да се оплзотвори помпата

NikolaV

Е, аз това ти казвам. Ако филтъра от басейна се окаже излишен може и да свърши работа. Зависи и от вилтъра и от аквариума разбира се. Можеш ли да го снимаш отвътре?

Duke_BG

Цитат на: NikolaV - 22.03.2007 11:03
Е, аз това ти казвам. Ако филтъра от басейна се окаже излишен може и да свърши работа. Зависи и от вилтъра и от аквариума разбира се. Можеш ли да го снимаш отвътре?

като ходя следващия път на вилата ще го снимам и ще видя захранването какво точно е
отгоре се развива целия му капак и има едно малко капаче за да се обезвъздуши при първоначалното му пускане.

Филръра изглежда като кръгъл въздушен филтър за кола и при затваряне на капака се уплътнява така че водада постъпва от вутрешната му страна и минава само през него за да излезе през другата тръба

bengan

  Много е важно филтъра да може да работи денонощно в продължение на месеци и години предполагам че тази помпа на филтъра от басейна е предназначена за краткотрайна работа, сигурно по няколко часа на ден и то само през летния сезон,така помпата заедно със басейна ще се скапе за няколко сезона от там идва и ниската цена.
  А за големия дебит не се притесняваи може лесно да се намали със подходящо кранче (много хора мислят че така помпата се затормозява но не е така всъщност колкото по малко вода "качва" помпата толкова по малко работа върши от там и по лек режим на работа).
  Друго важно нещо е шумът от работата на филтъра. Щом е на 12 в. предполагам че става въпрос за високооборотен двигател а те по правило са шумни.
  Накрая се присъединявам към мнението на колегата (извинете за нахалството да наричам колега акварист с толкова голям рейтинг),че е по добре да си купуваме по скъпи маркови канистри с времето те се "отблагодаряват".

DJBamby

Аз правих такъв филтър с добавяне на вата, но е доста шумен и с голям дебит.

Ето в тази тема проечети има и снимки.
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=5193.0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Duke_BG

Цитат на: DJBamby - 22.03.2007 14:15
Аз правих такъв филтър с добавяне на вата, но е доста шумен и с голям дебит.

Ето в тази тема проечети има и снимки.
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=5193.0

значи не съм открил топлата вода  *SORRY*

Joro Vn

   Duke_BG, ако още не си се отказал от идеята да позваш този филтър като канистър, виж все пак кой е входът и изходът му. По принцип при такъв филтърен заряд водата минава през него отвън на вътре. Идеята е освен по- голямата външна площ заряда да може да се промива. Това става много по- лесно, ако най- голямото количество замърсяване е по външната му повърхнина. Ако моделът е точно като показания на снимката, според мен входът е от лявата страна. Там, пък за по- сигурно и на изхода от вътрешната страна може да закрепиш някаква едра мрежичка и вътре в корпуса да насипиш керамика, както и да изрежеш по диаметър и механични филтри- вата или дунапрен.
   Трябва да помислиш и за т.н. изолиращи вентили на входа и изхода. До колкото мога да различа подробности на снимката, в комплекта липсват такива или са доста компактни и не ги виждам. При такъв случай по инструкция за почисване на филтъра в басейна от вътрешна страна трябва да завинтваш тапи. Както ти писа и bengan, с вентила може да регулираш дебита през филтъра. Това е най- добре да стане с изходящия. Вярно е, че при затварянето му се намалява и консумираната мощност от двигателя, но не трябва да е прекалено затворен. Може да се отрази неблагоприятно на самата конструкция на помпата- веднъж да прегрее, също и на някои детайли. Настъпва преразпределение на аксиални и радиални сили, което пък рефлектира върху лагерите и положението на ротора. Няма да навлизам и в подробности за лошите страни на кавитационните явления в работната камера.
   По принцип такава помпа трябва да е оразмерена за 24-часов режим на работа. Все пак колко ще и е животът, зависи също и от качеството на материалите. Може да е възможно да се регулира дебита и чрез промяна на оборотите на двигателя. В твоя случай това ще стане чрез намаляване на напрежението под 12 V. Предполагам, че адапторът ти е отделно от филтъра. Не съм сигурен обаче ще можеш ли да намериш или направиш такъв, който да издържи на тока, който консумира ел. двигателя. Виж каква е мощността, респ. тока, който консумира двигателя. Трябва да е отбелязано върху табелата някъде по корпуса заедно с други данни.

Duke_BG

по-горе написах че съм с доста малко гьолче и не мога да пробвам :)
при първото ходене до вилата ще сваля всички данни

Joro Vn

   ОК! Ами сменяй гьолчето с по- големичко, аквариума де, не басейна!  :-)
   Все пак тази информация може да е от полза и за някой друг. Ако не те мързи, като ходиш, виж данните на двигателя. Възможно да да мине номера с управление по напрежение. А и не си мисли, че дебитът му е много по-голям от този на мощен канистър- предполагам е около 2-3 м3/h.

Similar topics (5)

6408

Публикации: 12
Прегледи: 9069

44962

Публикации: 2
Прегледи: 2243

41763

Публикации: 11
Прегледи: 4459

2526

Започната от chopypopy


Публикации: 6
Прегледи: 4429

35951

Публикации: 1
Прегледи: 6055