• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

DIY CO2 реактор за вътрешен филтър - план

Започната от barabata, 30.07.2009 12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

От известно време разсъждавам върху направата на ЦО2 реактор от ПВЦ бутилка закачен на вътрешния филтър, като за подобряването на работата се ползва призтавката за засмукване на въздух за премахване на газовия джоб който се образува и подобряване на действието.

Наскоро сложих бутилка на изхода на канъстъра но забелязвам съществен недостатък - ако намаля струята на канистъра се образува газов джоб. Ако увелича скоростта на водната струя се разбива газовия джоб, но се върти на много едри балони и няма много ефект. Или трябва да е много силна струята или нещо трябва да разбива балончетата на дребно. Понеже нямам преграда предпазваща излизането на неразтворените балончета от долната страна на бутилката (предполагам доста хора имате опит със затлачващите се гъби) искам да избегна монтирането на нещо което се нуждае от постоянна поддръжка. Затова сферичките трябва да са максимално малки , и водния поток да не е много силен. Точно при такива условия се получава газов джоб.

Ако се използва приставка за засмукване на въздух и се прикачи към мястото на реактора където се образува газовия джоб резултата ще бъде воден поток със силно рабити мехурчета който влиза във обема на реактора. Каквото не се разтвори се издига до най-високото място и се засмуква от тръбичката за ново разбиване във водната струя. От това че мехурчетата са възможно най-малки и са в среда с повишено налягане имаме по-добро разтваряне на газа. Самото подаване на газ в реактора може да става направо с маркучето във реактора без да са необходи каквито и да било приставки за целта.
Единствения недостатък е че когато няма газов джоб и маркучето засмуква вода от обема на реактора с течение на времето водата ще отлага налепи по приставката и маркучето което служи за обратна връзка между реактора и филъра. Така или иначе филтъра переодично се мие - трябва да се обръща повече внимание и на приставката ако я пропускате по рвреме на миенето.

Плана изглежда груба така:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg24.imageshack.us%2Fimg24%2F2228%2Fco2s.th.png&hash=c76342b6ec9f53a17e1f4fbfb505d7bcd074316f


Ако някой не го мързи може да опита да го направи. Аз все още не съм го изпълнил - ако не ме мъзи ще взема да го направя. По-скоро зразсъждавам върху направата на засмукваща приставка за изхода на канистър.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

bigbeer

Бараба, колкото са по-прости данени решения, толкова по-стабилно и безотказно бачкат. Понеже ми изпуши реактора наврях маркучето през процепите на сондата/смукателя. Флейтата нарочно я потопих под вода за да видя какви мехурчета излизат.. малко се изненадах като не забелязах никакви. Преди 2 седмици така направих и с другият ми аквариум. Тетра ЕХ700 за разлика от СЕРАФИЛ 900 - бачка доста по-безшумно при разбиването на СО2-то. Не забелязах да се образува възглавница в главите на кофите, забелязах обаче по-добра 'разтворяемост' на газта. Като цяло леко се вдига нивото на шума и на двата модела.  *DRINK*

Raven

DIY CO2 reaktor

Това е моят реактор,системата е  "реакторът на Том Бар"

Струята се всмуква с тръбичката отдолу и излиза от горната част на съдчето- така се върти вътрешно.От долният край на съдчето излизат едни миниатюрни мехурчета които се всмукват от канистъра,той е  1850 л/ч и е с 10 л. кофа- след него от мехурчетата не остава и следа.
Имам абсолютно пълно разтваряне на СО2.
В нормално състояние реактора не е на предното стъкло разбира се,а е набутан отзад ниско долу зад растенията до префилтъра на всмукателната тръба на канистъра,въпреки че реактора е едър не се вижда изобщо.

Според мен това е доста ефективна система,водата се джурка много силно ,в момента не се вижда добре защото съдчето е празно и няма достатъчно газ,но когато се напълни около 4-5 см. в горният край с газова възглавница става много активно размесване.

Главата на помпата е бучната отгоре и с едно Г образно коляно струята се отвежда така че да бие в стената на съдът,дебита на главата е около 350 л/ч.  /така я дават китайците ,но надали е и наполовина от това/.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Hg

barabata -  ей открадна ми идеята  :karamse:
 :-)

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,19214.0.html

Много поздрави от мен. И аз си мислех за нещо подобно да направя на моя самоделен реактор.  :-)

barabata

Идеята не е самата бутилка и филтъра - идеята ми е за обратната връзка между филтъра и реактора.
Вместо с приставката да се подава ЦО2-то , да се пуска ЦО2-то направо в обема на реактора , а с засмукващото маркуче да се обира газовия джоб в горната част на реактора.

За сега туширах образуването на газов джоб със запълването със силикон в капачката на бутилката като конус така че да не може покрай тръбата да се насъбира газ.

Така разработения реактор е за вътрешен филтър и посредством обратната връзка не се налага да е много мощен вътрешния филтър - той сам си засмуква малки балончета и ги върти докато изплуват при което пак се засмуква газа и силно се намаляват загубите.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

1805

Публикации: 13
Прегледи: 5740

59463

Публикации: 0
Прегледи: 2139

25329

Публикации: 8
Прегледи: 5570

51184

Публикации: 6
Прегледи: 4809

16998

Публикации: 4
Прегледи: 3020