• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 03:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дебелина на стъклата при акрилен аквариум

Започната от defilers, 07.02.2011 18:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

defilers

Някой да има идея как се пресмята дебелината на стъклата за аквариуми от акрилно стъкло? Много го хвалят акрила и сериозно се замислям да си направя едно аквариумче от акрил.

Асен Евгениев

Ти май ще си първия с такъв аквариум от съфорумниците. Разузна ли вече цените?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

defilers

Да, по скъпо излиза от стъклото и то драстично ако се използват по-дебели парчета. Та точно за това ми трябва надежден източник за нужната дебелина. Нито искам да си наводня къщата, нито пък да дам едни грешни пари за по-дебели пластове. За сега единственото което намерих в интернет е някаква таблица в инчове и темподобни сбъркани хамерикански еденици, на които някак си им нямам вяра. И не може да съм първия понеже, като питах за цените им казах, че мисля да си правя аквариум и веднага ми отвърнаха, че други колеги са вземали също и ставало ... тоест нито ще съм първия, нито последния  :-)

NikolaV

Здравей!
Сам ли мислиш да си лепиш или да сио поръчаш някъде?
Ако ще си поръчваш знам, че Discus.bg правят акрилни - Наско ми е казвал.
Ако сам ще се занимаваш с това Микро Асу - http://microasu.com/ продават както самия плексиглас, така и лепила за него. За рязане и шлифоване не съм сигурен - ще трябва да питаш.
Дрго за съжаление не мога да ти кажа.

Асен Евгениев

Цитат на: defilers - 08.02.2011 01:29
И не може да съм първия понеже, като питах за цените им казах, че мисля да си правя аквариум и веднага ми отвърнаха, че други колеги са вземали също и ставало ... тоест нито ще съм първия, нито последния  :-)
Говоря за пишещите в този форум, ако бъркам, нека ги покажат и разкажат за тях. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tonino


defilers

Цитат на: NikolaV - 08.02.2011 09:26
Сам ли мислиш да си лепиш или да сио поръчаш някъде?
Ако ще си поръчваш знам, че Discus.bg правят акрилни - Наско ми е казвал.
Сам мисля да го лепя, ще излезе по евтино пък и после ще знам, че аз сам си го правил  :-). Мой познат пита за него дали ще му направят 450 литра от акрил в discus.bg и отговора беше отрицателен. Това е от миналата седмица информация.
Цитат на: tonino - 08.02.2011 11:02
преди14-15 години имах 3 такива (2- 54 литрови от 8мм и един около 180 литра от 10 мм).Повече никога няма да си направя аквариум от акрил. :-)
А добре дай малко информация защо си стигнал до такъв извод ? В интернет хора, които са правили от стъкло и от акрил споделят, че повече никога не биха си направили аквариум по-голям от 200л от стъкло.

BLKnight

Аз цепя лепя и полирам акрил. (само за себе си!)
Имам към 150 литров съмп, няколко по-малки, преливник, реактори...

Само не си мисли че ще ти излезе по-евтино акрила от стъклото :)

Чети тук:
http://www.melevsreef.com/allmysumps.html
има доста за инструменти, техника и т.н.

tonino


defilers

Цитат на: BLKnight - 08.02.2011 12:29
Аз цепя лепя и полирам акрил. (само за себе си!)
Имам към 150 литров съмп, няколко по-малки, преливник, реактори...

Само не си мисли че ще ти излезе по-евтино акрила от стъклото :)

Не се залъгвам, че ще ми излезе по-евтино. Но все пак ще си правя 1 път аквариум ... вероятно 1 кубик. Хората из нета споделят, че стъклото почва да изкривява цветовете при по-големи дебелини. Колегата спомена, че е по-тежко стъклото. Акрила изолира по добре, по-здрав бил (каквото и да значи това) и ако се надраска може да се шлифова и да се въстанови. А слепянето било с лепило което слепва частите молекулярно, тоест няма да се вижда силикон по крайщата. Все неща за които човек се замисля. И единствено как се пресмята дебелината на акрилните пластове ми се губи в картинката за да си калкулирам колко ще ми седне удоволствието. Пък после ще му мисля от акрил ли ще е или от стъкло.

Та ако цепиш, лепиш и полираш хич не се притеснявай да споделиш  :-) ако знаеш някой калкулатор или формула или дори табличка за дебелината на акрила.

tonino


BLKnight

за размери и дебелини разгледай сайта на Мелев дето съм го дал по-горе. Малко зор само да прехвърлиш инчовете и галоните :) Акрила се огъва под влияние на налягането, което е и добре (не се чупи) и зле (огъва образа)
Освен акрил (полиметилметакрилат) МикроАСУ продават и поликарбонатни плоскости. Тях можеш да ползваш също (примерно ако планираш да стреляш по аквариума)
Иначе като технология на обработка и лепене е суперлесно. Първоначално едва ли ще успееш да направиш свръзките "невидими", даже аз не успявам, винаги, така че ако искаш вземи поекспериментирай. Ако нямаш инструменти за рязане, има доста фирми които разкрояват акрил на лазер, на водна струя... можеш всичко да направиш. Не се страхувай да експериментираш!
Ъъъ не се сещам някой важен съвет за сега. Не работи с оберфреза пиян. или в хола. (стружките са зверски електростатични и мноо гадно се отлепят от полюлея...

Като си залепих съмпа (70х40х40и нещо санта), изчаках има няма 2 минути да "стегне" лепилото...  и го изтървах от масата на теракота. Напълних го веднага след това.. и вече втора година почва без проблеми :)

tonino


defilers

Цитат на: tonino - 10.02.2011 20:40
ето отговор от профи : http://www.plasticgenius.com/2009/05/calculate-aquarium-thickness.html
Това не е калкулатор дори няма обяснена формула или някаква таблица. Ако забелязахте единият от коментарите е доста въпросителен. Човека е достигнал до заключението, че при използването на въпросния калкулатор дебелината на акрила излиза по-дебела от на стъклото при едни и същи размери на аквариум. И понеже не е единствения, се поразрових и общото мнение е, че може да се направи аквариум с доста по-тънки стени от акрил. Хора които вече имат купени от магазин аквариуми си измерват дебелината и за тяхните размери се получава, че трябва да имат примерно 2 или повече пъти по-дебели стени според този калкулатор. От своя страна пък хората които са го измислили казват, че това е предпазна мярка за да не се издуе аквариума, като споменават и факта, че на пазара има различно качество на акрилните плоскости. Вземат предвид, че хората които ще правят аквариума не са професионалисти и от там още одебеляват за по-сигурно. Доводът звучи логичен но не и разумен. В България сме и тука такива не минават. Явно е, че тоя калкулатор е направен за хора с 2 леви ръце които ще си купят някакъв 2ра ръка пластове акрил от някои .. знам ли и аз от къде и ще сглобят някакъв аквариум.Ще стане и вероятно ще работи добре дълги години с дебелина калкулирана от въпросния калкулатор. Да но дебелината струва пари които в общия случай не са по джоба на българина, особенно щом е стигнал да си прави а не купи директно! Та в крайна сметка лично аз намерих 2 калкулатора и една таблица от които 1ния е въпросния описан в тази статия. И естествено всичките са в инчове и тем  подобни глупави еденици и един с друг не си приличат. Всички дават различни стойности !  =-O



1. Таблица за дебелината на акрила спрямо височината на аквариума (добавил съм см и мм за по лесно възприемане):


Височина в инвове.Дебелина на акрила в инчове.Височина в см.Дебелина на акрила в см.Дебелина на акрила в мм.
120.2530.480.646.35
180.3845.720.959.53
240.560.961.2712.7
300.7576.21.9119.05


2. Въпросния калкулатор на ACRYLITE® GP  (добавил съм см и мм за по лесно възприемане):
http://velislav.eu/downloads/shares/files/AcrylicThickness.xls

3. Онлине калкулатор:
http://www.garf.org/tank/BuildTank.asp

BLKnight

Цитат на: BLKnight - 08.02.2011 12:29

Само не си мисли че ще ти излезе по-евтино акрила от стъклото :)


Similar topics (5)

6072

Публикации: 12
Прегледи: 5184

29285

Публикации: 14
Прегледи: 9651

26813

Публикации: 8
Прегледи: 6244

54308

Публикации: 8
Прегледи: 3913