• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дънен нагревател.

Започната от aquabg, 13.05.2004 11:51

« назад - напред »

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

aquabg

13.05.2004 11:51 Last Edit: 13.09.2008 16:37 by kratun
Прочетох статията за нагревателя в секция "Направи си сам"
Имам два въпроса

1. Защо е необходимо да се използва трансформатор при положение че кабелите за подово отопление работят на 220В, също така гледах в интернет готов нагревател на HYDOR и там нямаше трансформатор, кабела се включва в един регулатор и отам в мрежата

2. Защо е необходимо кабела да се наставя с многожилен кабел вместо да се включи директно?

niky

Ами пробвай да го включиш на 220 и сам ще си отговориш :lol:
Колкото до това, дали да се наставя, може и директно.
Но според мен е доста тънък и затова съм го наставял.

Raven

кажете от къде да си взема дънен нагревател.
и колко голям  - за 200л. дъното е с размер 35х120. :?:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

През трансформатор, при това понижаващ и то с добре разделени и изолирани една от друга първична и вторична намотки трябва да се включи, защото иначе при пробив на изолацията целият аквариум ще попадне под мрежово напрежение, с всичките му последствия както за всичко живо в него, така и за теб.
А да се захрани през други кабели е желателно, първо за да се осигури нагряване предимно на дъното а не и на излизащите от аквариума проводници и второ , за да се намали вероянтостта те да се прекъснат, при невнимателна манипулация (под грунта те за защитени, но навън не). Освен това отвеждането на топлина от непотопената им част ще е много по-слабо, т.е. съществува някаква вероятност те да се прегреят.
Сигурно има трето, четвърто и т.н.
Дънен нагревател можеш да си направиш сам от правилно разчетени проводници за подово отопление, размразяване на улуци или от разпънати спирални нагреватели за ел. печка, вкарани в изолиращ шлаух, запълнен с пясък. Може и да се направи нагревателна плочка с размерите на дъното с налепени на нея резистори, но е изолацията е проблематична!
Когато се разполага на дъното трябва да се внимава нагряващия кабел да не се допира никъде до дъното иначе локалното нагряване може да спука стъклото! Добре е между нагревателя и стъклото на дъното да има поне 5 мм - горе долу толкова осигуряват вакумчетата.

Raven

ма аз съм социолог :cry:

имах предвид нещо което да отида да си го купя , или поръчам с доставка.
абсурд е да тръгна сам да си го правя,нои много да се подпаля :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Сашо толкова добре го е обяснил, че май ще трябва да добавя неговите обяснения в описанието :D

Идеята е да нагряваш безопасно, иначе 77 си купи кабели на 220 волта. Той ще ти каже откъде. Аз не бих включил такова нещо в аквариума.

При мен кабелите са и на 2 секции...ако гръмне едната, мога да захранвам по другата.

Самите кабели ги имам, мога да ти отрежа колкото искаш. Най-трудното е да намериш подходящ трансформатор - с напрежение до 30 волта примерно, но с ток над 10 А.

77

Цитат на: "Niky"

Идеята е да нагряваш безопасно, иначе 77 си купи кабели на 220 волта. Той ще ти каже откъде. Аз не бих включил такова нещо в аквариума.
.
аз не мисля че са по опасни от стъклените нагреватели :D пък са си направени за терариуми и аквариуми :D произведени са в италия не в китай :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Anonymous

Ти стъклените за безопасни ли ги имаш? Защото при счупване във водата - оле мале.
Между другото някъде гледах една нелоша идея - във водата се потапя електрод от пасивен към нея метал - неръждаема стомана, алуминий и се следи за поява на потенциал върху него - ако се появи - автоматиката веднага изключва всичко електрическо, което е потопено във водата и подава сигнал за аларма. Не е сложно да се реализира, а е много полезно от гледна точка на безопасността!

Anonymous

Цитат на: "raven"ма аз съм социолог :cry:

имах предвид нещо което да отида да си го купя , или поръчам с доставка.
абсурд е да тръгна сам да си го правя,нои много да се подпаля :lol:

Ако нямаш опит и познания в електрическите истории по-добре е наистина да не се хващаш сам да правиш такива неща. Или хвани някой да ти го направи или търси нещо фирмено!

niky

Фирмените нисковолтови кабели струват маса пари.
И на мен не ми е ясно защо :oops:

Сашо

защото са фирмени - плащаш си за ...гяволъка :)

abaro

Не е само заради името. Все пак предполага се че една световна фирма е вложила много средства в разработката на един продукт. В това влиза функционалност, качество на материалите, дълготрайност, удобство при работата, Безопастност и доста други неща. От личен опит знам че т.н. маркови продукти винаги показват по голяма надеждност и дълговечност. Друг е въпроса когато просто трябва да се купи нещо а парите не стигат - тогава всеки прави сам своя компромис.
Разбира се понякога има и ментета с прилично качество за цената си но също така понякога уцелват и джакпота - божа работа :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Сашо

Напълно съм сугласен, но все пак като правило показателя цена/качество при стоките, производство на известни фирми е п0-лош от този на неизвестни. Така или иначе има си такса гяволък :) Да не говорим че масова практика е големите и известни марки да поръчват производството на стоките си на други и да ги продават със своя маркировка - т.нар. ОЕМ.

miTko

Цитат на: "Сашо"Напълно съм сугласен, но все пак като правило показателя цена/качество при стоките, производство на известни фирми е п0-лош от този на неизвестни.
Даа, това е истината...Нерядко марката продава и боклуци, особено когато компанията вече се е ояла! Хайде да не споменавам "марките",че пак ще има едни дискусии, заяждания...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

18183

Публикации: 17
Прегледи: 12470

6245

Публикации: 12
Прегледи: 6582

47252

Публикации: 5
Прегледи: 5347

2452

Публикации: 4
Прегледи: 5187