• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 20:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум 80х35х40

Започната от BPEMETO, 10.01.2007 13:42

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

BPEMETO

Здравейте  :D

Искам първо да похваля екина на форума за професионализма, с който той се води и поддържа. От скоро поднових страста си към акваристиката и не съм очаквал в нет-а да има толкова добре подреден български форум "за рибки".  :)

Преди години имах един 80 литров аквариум, но за съжаление с него стана авария и требваше да го махна. Сега искам да си взема нов около 100 литра и си мислех дали може да ми дадете няколко професионални съвета при стартирането му.

Мястото, с което разполагам е в секция и е с параметри 97см дъл. 74см вис. 45см шир.  Като размери на самия аквариум си мислех да бъде 80дъл.  35шир. 40вис. ( 112л  )

С тези размери има готов коплект - Aquael PEARL 80 ( филтър,нагревател,осветление и др. ) за 350лв  Малко множко ми идва като за студент човек  :D  по груби изчисления, ако е по-поръчка и без специален капак ще ми излезе под 200лв

Аз искам сам да си направя конфигурацията, задари по-ниската цена и искам да попитам няколко неща свързани с нея.
1. За това място тези размери на аквариума подходящи ли са ?
2. В един магазин ще ми излезе 80лв със стъклен капак самия аквариум от 6мм стъкло. Достатъчна ли е тази дебелина за 112 литра ?
Трябва ли да има "спънки" ако е със 6мм ?
3. Какъв филтър е по-подшодящ за 112 литра аквариум - вътрешен или външен ? За външен ми хареса FILTER FZN-2 EU на Aquael ( 800 l/h
) а за вътрешен вариант TURBO FILTER 350 ( 350 l/h )  Какъв филтър бихте ми препоръчали за този обем?
4.Обмислях и един вариант 80х35х45 ( 126л ) Тогава колко милиметра трябва да е стъклото ?

Благодаря за отделеното внимание  :)
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

dido 1

Привет и добре дошъл  :D
1. Над аквариума ще има осветление предполагам, трябва да видиш горе долу колко разстояние ще ти отиде за капака и също трябва да има място и за обслужване на самия аквариум.
2. http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=aquaglass.txt
това е табличка с размерите и дебелините на стъклото, мисля че с 6мм няма да имаш проблем.
3. Външен всеки ще ти каже , че е по добре, но и вътрешен ще ти свърши работа. Зависи и от това какво ще гледаш в аквариума, дали ще има и растения или само риби.
4.МИсля , че пак 6мм ще ти свършат работа.
Най добре ако не си изчел раздела "Отговори на често задавани въпроси" да го направиш  там има всичката информация, която те интересува.
Успех :D
544л. Малави

BPEMETO

"Отговори на често задавани въпроси"  го прочетох почти целия и смятам да си го принтирам даже  :D  За филтрите там пише
ЦитатГолемите външни филтри са задължителни, ако имате голям аквариум, а малките външни са идеалното решение за аквариум около 80-100 литра.
Вътрешният на Aquael , който споменявам по-горе е 60лв , а вътрешния е 30лв ... Ако той ще ми свърши същата работа ще си взема него.  Искам в аквариума да има доста растения и не чак толкова много, но интересни рибки. Като този http://jaba.cybcom.net/~koko/konkurs/2/10-1.jpg или този http://jaba.cybcom.net/~koko/konkurs/1/10-2.jpg

Вътрешния филтър заема повече място в самия аквариум и прави голямо течение. То не пречи ли на някои видове рибки ?
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

dido 1

Ами да ти кажа, течение правят и двата вида филтри вече в зависимост от това как насочиш струята вода която идва от филтъра :wink: , ако имаш излишни пари със сигурност външния филтър е по добра идея, даже ако в бъдеще решиш да си вземеш по голям аквариум пак може да ти свърши работа.
:D Иначе имам колега който има 250л аквариум с много растения и си е взел вътрешен филтър и му върши идеална работа :wink: , пък и винаги може да се прекрие с растения или някакви други хитринки.
544л. Малави

iek

Ширината я направи 40см (ще ти останат 5 см за маркучи , кабели.Височина 40-45 е добра.Дължината трябва да съобразиш с пурите+фасонките, за 80 см можеш да използваш 75см пури.
 По-красиво стои,когато мястото(поставката) е изпълнено 100%.
Филтъра трябва да е с по-голям обем(повече пълнеж), а и впоследствие понамалява дебита, който може по принцип да се регулира от филтъра.А и струята може да се насочи към някоя от стените.
Неудобства на вътрешния филтър:
1.заема ценно място
2.трудно се прикрива
3.много по-често трябва да се чисти в сравнение с канистъра
4.много по-малък обем пълнеж
5.сигурно има и друго, но не се сещам сега

BPEMETO

Още 30лв за външния филтър мога да намеря не е там проблема, а във функционалността ме притеснява по-скоро.Но ако е с външния модел трябва да се съобрази място отстрани на акварима за него ( цялото е 97 - 80 за аквариума - остават 17 см  Освен това стъкления капат отгоре трябва да се реже и крои така, че да може да се закачи отстрани филтъра... с вътречния само потапям и това е ...

Преди малко гледах мястото в секцията и едни отметки , които съм напварил с тиксо и като, че ли височина 45 см ще изглежда много по-добре. Ако направя ширината 40 и височината 45 общият обем обаче ще се качи на 144 литра и нещата стават тежички. И понеже стигнахме до масата на самия готов и пълен с пясък и вода акварим - колко са ориентировъчните килограми, които трябва да издържи секцийката ми ?  Мога да сложа отдолу едни дървени трупчета като колони, но все пак е от талашит ...
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

dido 1

След като няма къде да сложиш външния филтър минаваш на вътрешен (общо взето сам си отговори на тоя въпрос :D )
Първото което ми идва на ум ако можеш да се качиш върху тая секция и извикаш и още някой, горе долу да го докарате до 200кг например и ще видиш дали ще ти издържи секцията. Ако не мисли за някакво допълнително усилване :wink:
544л. Малави

BPEMETO

Всъщност в сайта на Aquael пише за онзи външен филтър "Width of packaging: 15.5 [centimetre]"  не знам дали е ширина на опаковката или на самия филтър - утре ще ида в магазина да го имерим. Ако е 15,5см и с моите 17цм свободни отстрани ще се получи, но 1,5см не е много и една неточност ще обезсмисли един специално направен стъклен капак. И на мен вече повече ми се иска да е с външен филтър  :roll:  може и дължината да се намали от 80 на 75 ...

За теглото - смятам аквариума ~20кг(6мм), грунд ~10кг, вода ~115кг ( един литър на 1кг преблизително ли се равняваше ) други работи ~5кг  и като цяло ~  150кг     Може и да бъркам в сметките с водата и грунда - не съм сигурен.
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

dido 1

Незнам както прецениш, но аз не бих си намалил аквариума само заради филтъра, ако не бих потърсил друго подходящо място :wink:
544л. Малави

BPEMETO

Цитат на: "dido 1"Незнам както прецениш, но аз не бих си намалил аквариума само заради филтъра, ако не бих потърсил друго подходящо място :wink:

За съжаление друго подходящо място в апартамента за толкова голям аквариум засега няма  :(  Иначе бих си взел и по-голям  :D   Склонен съм да намаля дължината не само заради филтъра, но и заради теглото.
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

iek

Разгледай този сайт: http://www.aquariumdesigngroup.com/detected.php?page=&pass= и пак помисли дали няма да е по-добре да изпълниш цялата дължина на мястото в секцията, за ползата от ширината ( 40см)ще се убедиш когато започнеш да подреждаш аквариума и тогава ще разбереш защо си ги дал тия 20 лв. повече

BPEMETO

Аквариума от тази тема ми харесва много  :D  http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5260  и пише, че е точно 80х35х40  (112л)  за филтъра вече почти съм решил да е външен.Утре ще меря модели по магазините, за да знам колко място да му оставя. Не ми е за 20лв  :D  и 200 бих дал ако трябва за аквариума - всичко, което премислям сега е свързано със самото позициониране.
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

theater

Най-добре 95х40х40(45) за да ползваш 90 см пури, а и си става аквариум с истински размери. Щом е в секция не може ли да сложиш канистъра под аквариума в шкафа?
140л - харацини
http://starividri.org

BPEMETO

Външния филтър, който имам предвид е този FILTER FZN-2 EU   не може да се сложи под аквариума за съжаление. Цената му е 60лв , а другите външни, за които говориш са над 150лв  :?  Този е 800l\h и мисля, че е добре за въпросния аквариум. Утре ще кача снимка на секцията да кажете дали ви вдъхва доверие за съдове над 150 литра  :)

Ако се спра на вариант 80х35х45 (126л) при тази височина (45см)  по-добре ли е да е на 8мм дебелина или 6мм също става ?  :roll:
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

theater

8мм без разпънки или 6мм с разпънки. Това е според мен формулата при този размер.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org

Similar topics (5)

15768

Публикации: 26
Прегледи: 12011

57831

Публикации: 4
Прегледи: 4530

7048

Публикации: 298
Прегледи: 194411

43873

Публикации: 33
Прегледи: 18798

6072

Публикации: 12
Прегледи: 5180