• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Паразити по безгръбначните (корали, миди) в рифовия аквариум

Започната от Стоян Михов, 18.09.2013 18:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Ето една тема, в която да пишем за тези прекрасни създания.

Цитат на: sano-pets - 18.09.2013 13:27
Ето едно клипче с паразитите по коралите - не е най подробното, но слайдовете с голохрилите по зоантидите са с хубави снимки.

http://www.slideserve.com/ide/reef-parasites

Някъде бях чел мнение, че всеки закупен корал, преди слагането му в аквариума, трябва да се третира с препарат против паразити - и май се убеждавам, че  е така!

Цитирам ти поста от друга дема, дано се намери някой да преведе презентацията мисля, че е полезна.
: 18-09-2013, 14:25:19
Ето още малко за четене : http://www.advancedaquarist.com/2010/3/corals

А иначе снощи с Dede изолирахме малко "бубулечки" от едно фрагче Seriatopora (ако не се лъжа, че беше със скрити полипи). Представляваха много дребни бели точки,  които се движеха между полипите на корала точно като бълхи. Досега не бях виждал такова, виждал съм red bugs по акропорите, но това беше много подобно само, че ярко бяло, големи около 0,5 мм. Имаше десетки по фрагче с големина около 4-5 см.
Банята в ReVive  им се отрази доста добре и изпопадаха от фрагчето. Днес ги пуснах под бинокуляра, но за съжаление са твърде дребни, за да се видят добре пък и снимането през окуляра си е мъка. Не знам дали са паразити, но определено на корала не му се отразяваха добре, забелязах ги че влизат в кухината на полипите правят нещо вътре и излизат, дали ядат самия полип или просто вадят храната от устата му не мога да кажа, но така или иначе полипът не се показва.




много прилича на ред бъгс, ама е бял и окото със сигурност не му е червено, съмнявам се дали не е някакъв амфипод

ет го и на корала: бялата точка, вижда се даже как е влязал в отвора на полипа. Снимката не е много добра, но чудото е под половин милиметър.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F263hljm.jpg&hash=ea28bac949264d3a09fba688221cf33c41ef03c2
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

А ето я и въпросната гадинка(най-вероятно), от горе цитираната тема,  която тормози зоантидите. Личеше си като преминава през тях по пътя и как се свиваха полипите. Не знам как точно се отървах от нея(ако съм се отървал), но не съм я третирал с нищо.


Ilianidis

Аз имах типичните за AEFW bitemarks ,преди 2 месеца по А. Caroliniana,сега тя е чиста,но други корали са с явна инвазия .По тях изобщо не забелязах белите точки.Зареден съм с левамизол 5% и тея дни ще пробвам баня и документиране на пришълците.Това ще докаже моите съмнения каква е причината-засоляване,акрорачета или планарии.Буби и голохрили нямам.

камен чочев

Стояне, преди време третирах всички корали, преди да влязат в домашния аквариум. Тогава видях това за което говориш. В момента на потапянето, от корала излязоха стотици. Интересно ми беше да ги наблюдавам, защото за размера си, притежаваха невероятна скорост и маневреност във водата.  И на мен тогава ми заприличаха на RED BUGS, само че бели. А другото прилича на някакъв голохрил, но доста красив  :-)

Ilianidis

Идентифицирах вида на акрорачетата ми и след прочетеното за тях Tetralia nigrolineata, навсякъде дават че са полезни и не вредят.Хранят се обаче със слуз  отделяна от корала. Прогоних едно раче от едната зелена акропора и без да искам го убих горкото,ама то се не откачаше,много е пъргаво и инатливо.Та една седмица след липсата му на дадения корал, раните зарастват и отделяните снопчета влакнеста слуз изчезнаха,видимо корала се оправя. В съседство другия корал с раче на него продължава да отделя слуз по раните.Сега какво-вредни ли са или полезни.В моя случай мисля че ми вредят.Да не би да гладуват от рядкото ми хранене и да посягат на тях?!

Стоян Михов

Според мен не вредят преднамерено. Мисля, че основният проблем е размерът на корала, просто нашите фрагове и корали са доста малки и рачетата хем от една страна не смогват да се нахранят както трябва със слузта отделяна от малките корали, от друга страна нямат много място за "разхождане" и стоят на едно и също място, което от непрекъснатото дразнене стои разранено и постепенно побелява, ако корала е голям рачето обикаля на различни места и корала има възможност да се възстановява.
Аз моите ги махам още като дойдат акропорите и като направя банята с ReVive те падат заедно с другите ракообразни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

51472

Публикации: 5
Прегледи: 4958

35032

Публикации: 2
Прегледи: 4566

12113

Публикации: 5
Прегледи: 5044