• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Каулерпа "Going sexual"

Започната от iek, 16.03.2010 16:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

На някой да му се е случвал този феномен, направо съм бесен, за втори път тази година се "разгонва" при мен. Това става само с този вид:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fl8j9h.jpg&hash=3c8a568fd6eb632061cdb4d28454e950d82a136e

torsade

Как точно протича случката? И аз имам от този вид (Caulerpa sertularioides) - през известно време - примерно месец и половина, някой стърк вземе че стане прозрачно бял и умре. Дали е същото? (чувал съм, че при половото размножаване каулерпата умира). Последния път го направи по-голямата част от каулерпата ми. Затова сега я сменям с друг вид - с цели листа (Caulerpa prolifera). Казаха ми (магазина на Солунска до Славейков),  че другата не прави такива бели.
Охлювът не ни е враг!

iek

Да, точно това става-прозрачна и се разпада, другата, Caulerpa prolifera, също го прави този номер, но не масово. Водата става мътно бяла за минути с видимост до 30см. Забелязах, че и двата пъти се случва, когато се забавя с подкастрянето, дали се изчерпват хранителните вещества...? Въпреки, че има приятен вид, мисля да се разделя с нея, дано някой внесе хетоморфа скоро.

torsade

Имаше едни теми за водораслов филтър - силно осветление и водата се стича по една мрежичка, после водораслите се стържат от време на време...но никой не сподели после има ли личен опит...
Охлювът не ни е враг!

iek

torsade, за водорасловия филтър какво точно те интересува, има си цял форум специално по този въпрос.Имам и такъв филтър, но не го поддържам както трябва по правилата и каква е връзката с темата, имаш предвид, че се явява антагонист на макроалгите?

tonino, и аз стигам до този извод, че не трябва да й се позволява много разрастването.

tishovsx

Имате каулерпа - имате проблем *CRAZY*
Аз лично файда от нея не виждам, пак ми обрастват каманяците с водорасли, пак си ги чистя и така...
По въпроса с водорасловия филтър- действа когато има много фосвати и нитрати, като изчезнат и фодорасловия филтър е безполезен.

Аз съм стигнал до една истина- 10% смяна на вода всяка седмица и проблемите изчезват, ама много кинти требе и за тая работа.
Но не е далече и времето когато ще се ядосам и с теслата... icon_axe
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

iek

Проблема е само с този вид от снимката.
Сменявам не по 10, а 20% седмично, проблемите не са ми решени. Донякъде ме успокоява факта, че повечето аквариуми, поддържани по системата на Zeovit, имат нишковидни водорасли и то не малко, но въпреки това са едни от най-успешните.
Иначе за теслата и на мен ми е идвало наум не един и два пъти, голяма фрустрация е това рифовия аквариум. Добре че поне отказах цигарите, че да компенсирам малко  *MODERATOR*.

Каулерпата я държа и заради рН-то, рефюджиъма е на обърнат осветителен период.

torsade

Идеята на водорасловия филтър е да ликвидира до минимум хранителните вещества за всички останали водорасли в аквариума, така че да не растат въобще по камъните. Предполага се да е по-ефективен от каулерпата в контрола на нитратите и фосфатите, затова отворих дума за него. Иначе аз точно затова държа каулерпа, а водораслов филтър ми се вижда трудно да пригодя и поддържам към настоящата коснструкция на съмпа ми. По камъните нямам никакви водорасли (е, имам само 2 риби още), но стъклата ми се покриват много бързо с тънък зелен филм. Налага се да го чистя два пъти седмично.
iek, тя каулерпата като вземе да става прозрачна имаш 2 дни да я махнеш, дава ясен сигнал, преди да се разпадне. Лошото е, че го прави непредвидимо и аз така бях останал практически без каулерпа по едно време, заради внезапно измиране. В момента се възстановява.
Охлювът не ни е враг!

The Penalty

Това палуване май може да се избегне когато се държи осветлението в съмпа включено 24/7, мръсните мисли им идват когато стане тъмно.  :-P
При мен не е имало такъв проблем с размножаването (отглеждам Caulerpa sertularioides с 27/7 светлина), но пък имам малко алга в дисплея. :buff:
Вярно трябва Chaetomorpha да се внесе.

Similar topics (2)

19823

Публикации: 6
Прегледи: 4408

7704

Публикации: 2
Прегледи: 5083