• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.05.2024 14:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Борба с голохрили охлюви?

Започната от torsade, 19.03.2010 19:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Голохрили охлюви (nudibranchs) нападнаха зоантидната ми колония. Някой може ли да ми каже как да се преборя с тях?
Охлювът не ни е враг!

iek

Баня в луголов разтвор и ръчно премахване и за по-сигурно ги остави под карантина, ако имаш карантинен аквариум. Сигурен ли си за диагнозата, погледни и тези снимки за всеки случай: http://www.zoaid.com/index.php?module=Gallery2&g2_itemId=415.

torsade

До сега четох по въпроса. В диагнозата вече съм съвсем сигурен, сякаш всички са писали за моята колония. На едно място се описваше баня с калиев перманганат, споменават и луголов разтвор, потяпяне в прясна вода, потапяне във вода с 60 градуса температура. Явно има доста методи, които могат да се приложат локално.
Освен тия общи и предимно физични средства четох, че има и лекарства - например левамизол, празиквантел.
Ако ги приложа в общия аквариум, дали ще успея да ликвидирам всички голохрили, без да си избия другите охлюви и рибите? Или да къпя в съответния разтвор колонията зоантиди периодично и да се надявам, че накрая всичко ще изчезне и няма да остане някъде по нетретираните камъни нещо?
Охлювът не ни е враг!

iek

Да чукна на дърво само това нещо не ме е сполетявало, но никога не е късно *JOKINGLY*, би трябвало да имат някакъв естествен враг, но какъв-нямам представа. Имам някакви спомени за wrasse, че ги ядат и по-конкретно за този вид Halichoeres Chrysus. Освен това расетата са много симпатични риби и вече са едни от любимите ми.

torsade

Може да е интересно да споделя...
Потопих за 2 часа колонията зоантиди в разтвор на калиев перманганат, 50 мг/л, като в последните 15 минути импровизирах и удвоих концентрацията... За по-сигурно след калиевия перманганат топнах камъка и за 10 минути в сладка вода. За мое учудване, въпреки, че доста гадинки се зашеметяват от  банята с КМnO4, по камъка на колонията оцеляха някои от малките морски звездички, разни червеи, амфиподи. По-изразен морящ ефект каточе ли имаше сладката вода, която обаче доколкото разбрах не унищожава яйцата на голохрилите, за разлика от перманганата.
Днес, на 4-я ден след третирането, мога да кажа, че голяма част от полипите на колонията се разгъват нормално, за разлика от времето преди третирането, и се надявам скоро да се разгънат всички. Не съм видял оттогава голохрил охлюв....засега.
Охлювът не ни е враг!

tishovsx

Браво  *OK*

Само ми кажи как ги намери тия голи олюви, по камъните или колонията?
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

torsade

Първо се появи един на стъклото на аквариума. Нещо ме смъдна под лъжичката  :-D, но реших да го оставя в името на разнообразието.
Постепенно взеха да се появяват повече. В един момент зоантидната ми колония, която беше в добро здраве, започна да стои свита, първо едно полипче, после две... и после като лавина. Видях още тогава, че полипите са налазени от охлювите - горе долу 25% се виждаха с охлюв, без да се вглеждам много. Стояха свити, някои не се разгъваха въобще, други само за мако, накои изглеждаха с някакви подутини, като тумори, а първия болен полип по едно време се разгъна, но изглеждаще като нагризан и регенерирал.
Понеже по времето на бума на бедствието смених една лампа, реших, че не се разгъват заради промяната в осветлението. После полека прозрях истината. Като се напише zoanthid eating nudibranchs в търсачките излиза доста по темата... общо взето очаквам да се появят отново след някой месец.
А идеята за калиевия перманганат взех оттук.
http://reefkeeping.com/issues/2007-09/eb/index.php
Охлювът не ни е враг!

Similar topics (2)

35032

Публикации: 2
Прегледи: 4576

47664

Публикации: 13
Прегледи: 4817