• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 06:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За гласуването на следващия конкурс ?

Започната от Тони, 26.12.2005 15:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Цитат на: "aquamalawi"Не защото съм победител в една от категориите, но мисля че ПОСЛЕДНОТО гласуване даде резултати поне 95% покриващи се с реалността.
Ако някой не е съгласен с получените класирания,нека сподели защо.
ФАКТ е обаче че ГОЛЯМОТО болшинство от съфорумците са доволни от резултатите, което прави този модел на гласуване УСПЕШЕН.
п.п. първоначално и аз се "подхлъзнах" по идеята за жури, но след като проследих коментарите съм убеден че тя ще даде по-спорни резултати.

Не защото имам пръст в натъкмяването на тази система на гласуване, но съм съгласен с твоето мнение :lol: Включително и за журито. Всъщност за него съм силно раздвоен - от една страна вярвам, че експерти ще дадат най-точните оценки,  от друга страна съм сигурен, че експерти няма да се намерят на тоя етап - поне такива, които да зарежат участието си със свои аквариуми заради членство в журито. Остава и това, че при журито се губи всенародното гласуване - и това на мен не ми харесва.

Boby_

Личното ми мнение за отминалия вече конкурс е, че системата беше принципно погрешна поради това, че всеки имаше право да гласува в собствената си категория - това не биваше да се допуска, независимо доколко е повлияло на крайното класиране.
Иначе самите резултати са абсолютно безспорни - най-харесваните снимки и аквариуми спечелиха. Само не бива да се подвеждаме по убеждението, че най-харесвано е равно на най-добро. Може и да е, може и да не е. Има една хубава българска пословица "Луд на шаренко се радва".  :lol:

killiman

Също мисля, че принципът беше нарушен. И ако сега наградите не бяха кой знае какви (с малки изключения) и можеше да се гласува по съвест, то дали ще е така ако наградата е нещо наистина ценно и скъпо? Лично аз се съмнявам и бих искал (като пожелание) правилата за следващия конкурс да са съвсем ясно, конкретно и строго определени.

kraltchev

Конкурсите на АDА, АGА и АPC са със жури.  Ще опиша подробностите в два постинга.  Ето първия;

АDА, фирмата на Такаши Амано, е доста мистериозна организация и е трудно да се каже точно как избират съдиите и как оценяват.  Една от причините за това е че липсват преводи на списанията "АquaJournal" и "Do! Aqua" - издания на АDА.  Изглежда че отсъждането се прави от хора от различни страни, не само Япония.  Но всички са хора с дългогодишен опит свързан по някакъв начин с водните растения - било то търговия или наука.

- Снимките на аквариумите трябва да не са били показвани на никого преди конкурса.

- Приемат само по един аквасекейп от всеки състезател.

- Вадят се точки ако акваскейпа е заел до 27-мо място в предишен конкурс и състезателя използва същите декоративни материали или само е сменил растенията.

- Аквариума трябва да е сниман фронтално.  Никаква цифрова манипулация - дори подрязване на страните и разбира се никакво ретуширане. Вадят се точки за снимки направени под ъгъл или показващи само част от аквариума.  Ако човек праща снимки на CD (не приемат дискети) то заедно със CD-то трябва да се пратят и две снимки с размер 127 х 178 мм. отпечатани на принтер.  Името на състезателя трябва да се напише на гърба.  Не приемат е-майли.

- Вадят се точки ако се използват растения които едва оживяват във водна среда.

- Резултатите се праштат направо до състезателите по пощата.  Едва след това се обявяват публично в следните списания:

Aqua Life, Fish Magazine, Аqua Wave, АquaJournal (Япония)
The Aquatic Gardener, Tropical Fish Hobyist (САЩ)
Hydra (Италия))
Aquariumlive(Германия)
Aqua Plasir(Франция)
Аkwarium (Полша)
Аквариум (Русия)
China Aquarium (Китай)
Aqua Pets Magazine (Тайван)
Просто Аквариум(Украина)
Аqua (Тайланд)

Акваскейите заели първите 500 места се публикуват в лукзозно издание което съдържа само снимки.  Лично аз смятам че това е най-добрата публикация на тема акваскейпинг която човек може да си купи.  Много от аквариумите класирани на по-задни места са много оригинални и дори по-добри от победителите. Първите 200 (ако не се лъжа, но може да са само първите 100) участника получават изданието безплатно.

Голямата награда в конкурса е 1 млн японски йени (около 8500 долара). Раздават сертификати и почетни плочки:

1. Голямата награда: $8500, сертификат, плочка
2. Златен медал: $2550, сертификат, плочка
3. Сребърен медал: $850, сертификат, плочка
4. Бронзов медал: $425, сертификат, плочка
5. Почетна награда: сертификат

И така, в конкурса на АDА никой освен журито няма начин да изрази мнението си.  Резултатите, както сами сме видели вече, подлежат на доста спорове.

--Николай

Boby_

Жури му е майката, и аз така казвам - за да може някой да изрази мнение , трябва да разбира от това, за което става дума, другото е просто гласуване ей така.

Stas

Boby_, извинявай, но ез да се сърдиш ми се струва, че вариантът с жури си е направо "хвърчене на високо". А и ако искаме да копираме конкурса на ADA ... Хм! Я по-добре забрави! :)

Георги

"И така, в конкурса на АDА никой освен журито няма начин да изрази мнението си. Резултатите, както сами сме видели вече, подлежат на доста спорове.

--Николай"

Айде събирайте журито - търговците и научните дейци и се състезавайте. Аз освен сейр да гледам няма кво друго да сторя :)

miTko

То комай един парламент си имаме... sick
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Цитат на: "Георги""И така, в конкурса на АDА никой освен журито няма начин да изрази мнението си. Резултатите, както сами сме видели вече, подлежат на доста спорове.

--Николай"

Айде събирайте журито - търговците и научните дейци и се състезавайте. Аз освен сейр да гледам няма кво друго да сторя :)

разправям ви аз,че е рано да се правим на елитни ама...
проблема не е в начина на гласуване, нито пък в липсата на жури.
напоследък имам чувството, че тук се пише повече кой,кой е и кой може повече,а не как се развъждат примерно американски цихлиди.
говореше се за торове и растения.
сега се говори за...  shit  umn  upset  :disgust
е може и да не съм прав, може само така да ми се струва.

не смятате ли обаче, че първо трябва да има достатъчно учасници,не само 15-20 човека, пък тогава да си мерим п.....е.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

2589

Публикации: 72
Прегледи: 23707

36811

Публикации: 2
Прегледи: 2562

28561

Публикации: 2
Прегледи: 3302

21505

Публикации: 33
Прегледи: 10548

20936

Започната от bigbeer


Публикации: 24
Прегледи: 9334