• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Я даите малко помощ

Започната от stanko, 04.07.2005 01:17

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

stanko

Имам такъв проблем
Имам един хубостник на 4 години и полвина и носи всякакви животни в къщи наи често игуани и костенурки(защтото само тях успява да хване)почити сме стигнали до консенсус за морско свинче та въпросът ми е следния
 1 миришат ли много
 2 агресивни ли са (ще издържи ли тормоза да бъде вадено от клетката и разнасяно навсякъде без да хапе сериозно) защото моят звяр храни рибите и една е научена да е чешат и чака
 3 претенциозни ли са за отглеждане
знам че не са рибки но сигурно някои някога е имал

Longanlon

http://www.guinea-pigs.hit.bg

разнообразна и полезна информация
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

sho

влечугите са сред най-малко мирищещите дом любимци - разбира се трябва да се полага някви хигиенни грижи иначе всяко животно би се усмърдяло, костенурките особенно ако са сухоземни и са уловени от природата а не родени в терариум ше ги обречеш на мъки - ше се хранят само когато почти умират оот глад не могат да свикнат с човешки допир - ше живеят в постояннен стрес което рано или късно ше има един изход, за Игуаните нещата седят по добре( явно не живееш в БГ защото у нас няма от каде да ги хване човек) , за тях се твърди че даже свикват и им е прятен човешки допир - кротки са не хапят (само изглеждат страшни :) )

Ето ти някои подробности за тях :Зелената Игуана е влечуго което се среща в Централна и Южна Америка - от Мексико до Южна Бразилия и Парагвай, както и на Карибските Острови.
Големите, напълно пораснали индивиди на дължина достигат между 120 и 150 см, но има игуани пораснали до около 210см. Тази дължина включва и опашката на игуаната която е повече от половината от цялата и дължина.
Опашката обикновенно е зелена с черни шарки. Самата игуана както личи и от името и също е зелена, но основния цвят при различните индивиди може да варира от светло зелено до сивозелено.
Кожата на тези животни е груба на пипане и имат шипове по гърба които съвсем не са опасни, тъй като еластични на пипане. Игуаната има много остри нокти които лесно могат да разкъсат кожата на човек, но за щастие тя не ги използва като оръжие. Много кротки и неагресивни животни са и тези нокти им служат за катерене по дърветата, където живеят. Игуаната дори се привързва към собственика си и свиквала да бъде "гушкана".  
Освен дългите нокти и пръсти игуаната има още много интересни особенности. Имат много добър слух и обоняние, и превъзходно зрение. Острата им опашка като защитен механизъм може да служи като камшик. Игуаната също като останалите от семейство гущери може да къса принудително опашката си ако тя бъде хваната от хищник, като след известно време тя пак пораства без озобена следа от нараняването.
Кожата на зелената игуана е много здрава за да се предотвратят наранявания като порязвания и драскотини и е водоустойчива.
Окраската на кожата помага на Зелената игуана да се слее със околната среда и да е по малко забележима за хищници. Ако обаче е разкрита , и трябва бързо да избяга тези животни обикновенно скачат от дървата във водата или направо на земята. Зелената игуана се чувства добре във водата и плува много добре. Изключително здраво и издържливо животно, игуаната може да падне от 15 метра направо на земята без да се нарани.
Мъжките индивиди имат кожна гънка под долната челюст наречена гуша която могат да изпъват за да изглеждат по-големи отколкото са, за сплашване на хищници или да впечатлят женските индивиди.
Зелените игуани могат да съхраняват хранителни запаси под челюстта си и във врата си за периоди когато не могат да намерят достатъчно храна.
Обитават тропически, дъждовни гори на малки надморски височини, близо до водни източници като реки и потоци. Прекарват по-голямата част от времето високо в короните на дърветата на височина 12-15 метра.
Този вид гущери са активни през деня, и както и останалите гущери са студенокръвни животни, телесната им температура зависи от температурата на околната среда. Регулират я като поемат слънчева топлина печейки се на слънце или като лежат на топли камъни.
Зелените игуани са по скоро животни които живеят сами, но могат да бъдат видени на големи групи на хубави, слънчеви места където се греят на слънце.
Когато дойде време за снасяне, игуаната намира някоя дупка в земята където снася около 50 яйца. Понякога изкопават лъжливи дупки в земята около мястото къде то снасени яйцата с цел да заблудят животни които търсят яйца за храна. Яйцата се излюпват след 8-10 седмици. Когато малките се излюпят те растат без родителски грижи. Игуаните снасят много яйца но само между 3 и 10 от малките оцеляват и стават възрастни индивиди. Това става след около около 2 години, когато те стават зрели индивиди.
Правилното хранене е много важно за игуаните отглеждани в терариум. Спазването на балансирана и разнообразна диета е от особено значение за растежа и здравето на младите игуани.
Храната на тези растителноядни гущери трябва да съдържа повече калций (Ca) отколкото фосфор (P), в съотнишение 2:1 в полза на калция. Други задължителни съставки в менюто на подрастващите животни са растителните протеини. Храната се поднася прясна, нарязана на парчета, съобразени с големината на животното.
Някои растения са много подходящи, тъй като отговарят напълно на хранителните нужди а животното.
"Салатата" трябва да включва:
- Глухарче - листа и цветове (игуаните обичат храна с ярки цветове - цвят от китайска роза, настърган морков, тиква). Глухарчето трябва всеки ден да присъства в диетата поради идеалните му хранителни качества и съотношение калций / фосфор - (2:1).
- Люцерна - ценен източник на растителен протеин за младите игуани. Въпреки, че те с готовност приемат всякаква животинска храна тя не бива да им се предлага заради тежките здравословни проблеми които предизвиква.
- Бобови растения - зелен фасул, грах - също съдържат растителни протеини. Могат да се замразяват което е удобно за хранене през зимата.
- Листа от дървета - черница, слива, лозови листа - в природата това е основната храна на зелената игуана.
- Зеле - главно външните зелени листа, които са по-богати на хранителни вещества.
- Маруля - не бива да се давакато основна храна продължително време поради ниската и хранителна стойност.
- Праз - съотношението Ca:P е добро, а освен това е много удобна храна за зимата.
- Моркови настъргани на ренде - съдържат много витамини.
- Плодове - дават се само като добавка към основната храна. Повечето видове съдържат повече фосфор, отколкото калций, но затова пък са богатина витамини. Изключение правят смокините Ca:P = 2,5:1.
Освен това ярките цветове на някои плодове събуждат апетита на игуаните. Тези гущери с готовност приемат парчета диня, пъпеш, банан, круша, ябълка, киви...
Всяка игуана има собствени вкусови предпочитания, затова храненето трябва да бъде разнообразно, за да може животното само да подбира любимата си храна.
Два-три пъти седмично храната на подрастващите игуани трябва да се "посолява" с калций (за животни от зоомагазина) и добавка от витамини - най-вече D3, особено ако жовотното не е изложена на ултравиолетова светлина от слънцето или скъпо струващите ултравиолетови (UV)лампи за влечуги. Това е важно за правилният растеж на костите и предотвратяването на рахит.
Има и някои храни вредни за зелената игуана:
- Месо, кучешка храна, хасекоми - организмът на тези заклети вегетарианци не е пригоден за усвояването на протеини от животински произход, а сущо така съдържанието на фосфор е много голямо.
- Спанак - съдържа вещество, което възпрепятства усвояването на калций поради това е вреден за костите.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

abaro

Всъщност Станко питаше за Свинчетата а не за влечуги!
Понеже никой не ти отговаря конкретно на въпроса ще се опитам да ти помогна с чужд опит.
Колегата ми има у тях свинкя (на сина му е но той вече е на 20 и е студент в друг град, така че все едно че е на семейството). Аз съм имал хамстери преди години и това животно ми беше интересно, та съм се интересувал. Не е трудно да се гледа. За разлика от други гризачи е доста статично и понеже е голямо няма как да го изгубиш из къщи и после да го търсиш по миризмата. Не е капризно към храната - яде разни зеленчуци (желателно е винаги да има някакви пресни), изяжда по 10см краставица + две три листа от маруля + 5-6 стръкчета магданоз на ден приблизително. Освен това тук се продават разни зърнени смески (няма начин да няма и при вас ) които съдържат царевица, слънчоглед  и др. семена някои от които са обогатени с витамини. Като е гладно започва да квичи, по-скоро писука, но е невъзможно да не му обърнеш внимание. Иска малко разходки на открито (желателно) за 30-ина минути но на каишка не става - просто ходиш след него и гледаш някое куче да не го отнесе.
За миризмата: Всички гризачи миришата малко или повече но им мирише урината така че от вас зависи колко ще се усеща в стаята. Ако му подменяш често талаша не мирише повече от едно куче например.
Голям пост стана - по-скоро като за форум за свинчета но не мога да не споделя нещо. Не съм виждал животно с по голям темп на растеж от свинята-бебе. Въпросното свинче вече два пъти е ставало мама. Бебетата се раждат големи колкото кибритена кутийка. За 5-6 часа стават 2-2,5 пъти по големи :shock: . Без майтап виждал съм го с очите си. Като станат на 2/3 от размера на възрастното прасе изглежда вече са полови атлети - така забременя нашто момиче втория път.
Айде стига че прекалих. Дано да съм ти помогнал. Ако имаш някакви специфични въпроси - питай, студента в момента е в Бургас.
PS: Видях че питаш и за агресивността. Първото свинче на Станислав (това е студента) беше мъжко но умря изненадващо като го бяха оставили за 2 дена при едни съседи. То според мен беше по-агресивно. Но не опасно. Сегашното е жена и е много кротка. Въобще смятам че тези животни могат да ухапят някого само ако ги стресне и изплаши. Иначе те си познават стопаните и като всяко животно им позволяват да ги мачкат, разнасят и т.н.
Женската свинкя е от един рошав модел. Козината и стои на кичури които стърчат в различни посоки. Като намазана с гел. Този вид според мен е по-симпатичен от обикновените (и по-скъп разбира се).
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Longanlon

Цитат на: "abaro"...Понеже никой не ти отговаря конкретно на въпроса...

бейби, в линка, който съм пуснал има много и то конкретна информация. на български даже.  8)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

sho

да така е за свинчета питаше аз съмс е пообъркал леко :) - каза че онзи саит дето Longanlon го е дал не може да го отвори - иза тва го свалих и съм му го пратил на меила;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

niki_s

станко

напиши в търсачката на гювеча морски свинчета там немаже да няма нещо за тях

stanko

благодаря на всички за помощта саитовете с хит.бг не ги отварям номи ги пратиха още веднъж благодаря :lol:

abaro

offtopic  Наистина ли HIT.bg не се вижда от чужбина? Пробвал ли си да отвориш заглавната страница www.hit.bg. Щото ако си прав значи и снимките които пускам аз и Рейвън напоследък не са видими отвън.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

sho

offtopic видим е но не отвсякаде. кактос е разбра от щатите не вижда същщо така и от молдова - от холандия ,и от русия се вижда гаранция за други страни не знам само в тия имам познати
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

stanko

отваря само главната страница за 4-5 минути  а за всяка страница по навътре ако реши да е отвори се чака 10 - 15 мин ако ти се чака толкова за hit.bg

Raven

преди 2 дни пращах снимки от хит бг в Далас и ги отвори без проблем.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

връзката на хит.бг за чужбина е нещо от типа <1к
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Nemo

1тия свине миришат ако не им се чисти
2.цял ден спът и през ноща почват да щъкат , което е много дразнещо ако ще ги гледаш в стаята ,която спиш
3.много цвичат
4.няма
5.също няма
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :wink:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

niki033

Цитат на: "Nemo"1тия свине миришат ако не им се чисти
2.цял ден спът и през ноща почват да щъкат , което е много дразнещо ако ще ги гледаш в стаята ,която спиш
3.много цвичат
4.няма
5.също няма
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :wink:

Малко си се пообъркол
1.прав си,че ако не им чистиш веднъш седмично миришат
2. объркал си се морските прасета с хамстерите-те цял ден спът и през ноща почват да щъкат,а свинете са и двете и денем и нощем го правят :roll:
3. Цвърчат само ако са гладни или искат вкимание :roll:
4.Не не са,аз имам и си живее вече 2 години

Similar topics (5)

41968

Публикации: 6
Прегледи: 2904

1891

Публикации: 17
Прегледи: 6925

21975

Започната от sliven


Публикации: 53
Прегледи: 15594

1704

Публикации: 26
Прегледи: 11929