• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 04:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Транспортиране на рибки със самолет

Започната от seth, 29.09.2012 00:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

seth

Някой има ли представа какво трябва да се направи, ако човек иска да транспортира рибки със самолет. Няма как да стане с ръчния багаж вече, защото не може да се влиза с течности, няма как да е с чекнатия багаж, защото в багажното става доста студено, пък и премятат куфарите както им падне... Транспортирал съм си кучето в специална клетка, но цената е такава, че не се връзва за няколко риби...

defilers

Нека да помислим. Ако 100% не може в ръчния значи трябва да е в багажното. Ако там е студено значи трябва да се сложи изолация на рибките  и сме готови. Та отговора е използват изолация  :-)
Ако аз трябваше да пренасям рибки бих използвал пласмасова или дървена кутия в която бих натъпкал дебело парче студиопор и вълна. Студиопора да е залепен по всички стени и капака на кутията. Целта е кутията да не е топлопроводима като металните и да има допълнителна изолация. Рибките в пликче със кислород. Кръстим се и се мятаме в самолета  :-) Времето е твой приятел и враг. Колкото по кратък е полета, толкова шансовете нещо да оцелее са по големи.

killiman

Ако рибите са такива, че позволяват пакетирането им в т. нар. дишащи торбички, то проблемът с обема намалява още повече. 

seth

Направих солидно проучване тези дни.  Багажното няма климатизация и температурата там е с около 10 градуса по-висока от външната, а тя става -50, -60 градуса. Оказва се, че транспортирането на водни твари може да стане само с карго пратка с описание какво съдържа тя и изпълнение на специален поменник от 5 страници на IATA за пакетирането специално на риби. Т.е. мислили са хората. Както и да е, вариантът е прекалено скъп за десетина риби, а с повече не ми се рискува, защото ще е неприятно да хвърля голяма сума на екарисажа.

killiman

Теоритично е така. Дългогодишната ми практика показва, че когато са добре опаковани - рибите пристигат живи, дори и да са в багажното. Получавал съм риби от Португалия, Белгия, Германия, дори и от САЩ. Загубите са минимални. И това след 3-5 дневно пътуване на животинките.

Heartwork

Пренасял съм бета в багажното. Плик с кислород но едва не се спука от смазващата сила на дрехите  :-D :-D. Но рибата беше в отлично състояние!
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

seth

С карго нещата са ясни, но то е изгодно за големи количества риби. Даже вече има ограничение и доставчикът е длъжен да достави животинките до 48 часа, а не за 5 дни, при това независимо от дестинацията.  А в багажното освен тези обстоятелства вече има и забрана да се пренасят животни от какъвто и да е род. Има рентгенов контрол на багажа и какво ли още не, така че освен температурните и кислородните рискове има риск и да не си получиш багажа.  Абе, като цяло правилата непрекъснато се променят и все към повече усложнения и неудобства за пътниците. Ето и цялата документация по случая с животните http://www.iata.org/whatwedo/cargo/live_animals/Pages/index.aspx

Similar topics (5)

42028

Публикации: 14
Прегледи: 6324

3167

Започната от van40


Публикации: 9
Прегледи: 6904

35314

Публикации: 4
Прегледи: 2639

1762

Публикации: 15
Прегледи: 7374

31679

Публикации: 0
Прегледи: 1653