• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 17:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Слънчев бряг и Несебър през 60-те - дюни, костенурки, каруци и финландци

Започната от Еднорог, 13.07.2013 13:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еднорог

Едно уникално финландско клипче от 1963-та, за новия тогава курорт Слънчев бряг и Несебър - незасегнати дюни, костенурки, много зеленина и дървета, бунгала...Улиците на Несебър не са асфалтирани, по тях вървят каруци.

kamos

Мдааа има някаква разлика.
Като се сетя за сегашния проект на Министерството на халтурата да санира църква от 10 в с гипсокартон.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Caxapa

Небезизвестно е, че Слънчев Бряг и Златни Пясъци са били едни пусти места  по които е било пренаселено с влечуги. С Отварянето на туризма и посещението на чужди туристи по новородените ни курорти се е налагало да се обезпечи безопасноста на посетителите. Масовите оплаквания от тяхна страна принуждава правителството да предприеме масово прочистване но не успяват и тогава от цялата страна започва извозване с камиони  на таралежи и костенурки към тези местности.И се започва една търговия от местното население с туристите. Средата и края на 80-десете една малка костенурка се търгуваше безпроблемно за по 20 долара само да я покажеш от джоба си.  Дано не съм засегнал някой с тази болезнена действителност.

Еднорог

Семейството ми е живяло във Варна от 70-та до 75-та. Баща ми разказва, че тогава на Златни пясъци е нямало нищо друго, освен един кей и една рибарска кръчма над него; до там се е стигало само с лодка. И нагоре - пълна дивотия, плътна гора. Впрочем, и сега зад курорта има защитена природна територия, един от 11-те природни парка в страната е там. Той е най-мъничкият (само 1300 ха), но пък един от най-старите, още 43-та е обявен. Така, че на Златни продължава да си има и сега влечуги (макар, че не бих казала, че е пренаселено с тях - по-скоро на хората така им се струва; ако има само една змия, вече е пренаселено, защото явно се предполага да няма никакви  :-)). А тези истории за премахване на влечугите от току-що създадените по нашето море курорти и аз съм ги чувала - едно от чутовните усилия на човека да въведе ред, "безопасност" и бетон...Като дете със семейството ходехме всяко лято на "Романтика", това е точно над устието на Камчия, курорт от бунгала и малки къщички, някои направо в гората. Намирали сме змии, но не беше драма и не съм виждала някой да прави нещо, за да ги маха. Но пък беше супер красиво място, вече по нашето море почти не са останали такива.

Similar topics (5)

53806

Публикации: 0
Прегледи: 1875

30484

Започната от mb4life

Публикации: 6
Прегледи: 2975

5739

Започната от puhcho

Публикации: 12
Прегледи: 7873