• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.11.2025 20:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Слънчев бряг и Несебър през 60-те - дюни, костенурки, каруци и финландци

Започната от Еднорог, 13.07.2013 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еднорог

Едно уникално финландско клипче от 1963-та, за новия тогава курорт Слънчев бряг и Несебър - незасегнати дюни, костенурки, много зеленина и дървета, бунгала...Улиците на Несебър не са асфалтирани, по тях вървят каруци.

kamos

Мдааа има някаква разлика.
Като се сетя за сегашния проект на Министерството на халтурата да санира църква от 10 в с гипсокартон.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Caxapa

Небезизвестно е, че Слънчев Бряг и Златни Пясъци са били едни пусти места  по които е било пренаселено с влечуги. С Отварянето на туризма и посещението на чужди туристи по новородените ни курорти се е налагало да се обезпечи безопасноста на посетителите. Масовите оплаквания от тяхна страна принуждава правителството да предприеме масово прочистване но не успяват и тогава от цялата страна започва извозване с камиони  на таралежи и костенурки към тези местности.И се започва една търговия от местното население с туристите. Средата и края на 80-десете една малка костенурка се търгуваше безпроблемно за по 20 долара само да я покажеш от джоба си.  Дано не съм засегнал някой с тази болезнена действителност.

Еднорог

Семейството ми е живяло във Варна от 70-та до 75-та. Баща ми разказва, че тогава на Златни пясъци е нямало нищо друго, освен един кей и една рибарска кръчма над него; до там се е стигало само с лодка. И нагоре - пълна дивотия, плътна гора. Впрочем, и сега зад курорта има защитена природна територия, един от 11-те природни парка в страната е там. Той е най-мъничкият (само 1300 ха), но пък един от най-старите, още 43-та е обявен. Така, че на Златни продължава да си има и сега влечуги (макар, че не бих казала, че е пренаселено с тях - по-скоро на хората така им се струва; ако има само една змия, вече е пренаселено, защото явно се предполага да няма никакви  :-)). А тези истории за премахване на влечугите от току-що създадените по нашето море курорти и аз съм ги чувала - едно от чутовните усилия на човека да въведе ред, "безопасност" и бетон...Като дете със семейството ходехме всяко лято на "Романтика", това е точно над устието на Камчия, курорт от бунгала и малки къщички, някои направо в гората. Намирали сме змии, но не беше драма и не съм виждала някой да прави нещо, за да ги маха. Но пък беше супер красиво място, вече по нашето море почти не са останали такива.

Similar topics (5)

30484

Започната от mb4life

Публикации: 6
Прегледи: 3187

5739

Започната от puhcho

Публикации: 12
Прегледи: 8348

1957

Публикации: 36
Прегледи: 14245